2016-02-17 17:07

2016-02-17 17:07

Mässa gav inspiration

FILIPSTAD: Utbildning är nyckeln för unga in i arbetslivet

Med uppdraget att föra unga ett steg närmre arbetslivet hölls om onsdagen en utbildningsmässa på Folkets hus.
– Vi hoppas kunna ge dem lite mer kött på benen, säger Anna Kihl från Arbetsförmedlingen.

Mässan, som anordnades av Arbetsförmedlingen, lockade många besökare – två timmar innan det var dags för utställarna att packa ihop hade uppskattningsvis runt 200 ungdomar tittat in på Folkets hus för att förhöra sig om olika utbildningsmöjligheter.

– Jag tror det är första gången som det hålls en utbildningsmässa här, att intresset varit så stort är jätteroligt att se! För tyvärr så är det så att det finns väldigt många ungdomar som saknar sysselsättning. Genom den här mässan hoppas vi kunna ge dem lite mer kött på benen, säger Anna Kihl som hjälpt till att rodda ihop arrangemanget.

Bland utställarna fanns många utbildningsföretag från Karlstad, Örebro och Karlskoga. Ungdomarna som fyllde foajén kunde i de olika montrarna lära sig mer om utbildningar inom fordon, skog och restaurangbranschen – bland annat. För deltagare som ännu inte lärt sig svenska helt flytande fanns tolkar att tillgå.

Två som var på plats för att inspirera och visa upp vilka breda möjligheter som öppnas med en fordonsutbildning var Caj Eriksson, regionchef, och Christer Nyström, utbildare, från Astar.

– Vi brukar vara med på mässor för att visa att vi finns. Just här i dag har det kommit mycket folk, det är väldigt positivt. Vi försöker ju att fånga upp dem som redan är intresserade av den här utbildningen, säger Christer som är noga med att poängtera att en fordonsutbildning kan leda till många olika arbetsmöjligheter.

– Det är en bred utbildning som sträcker sig in i många branscher, vi pratar kundservice, bilprovning, butiksjobb, verkstadsjobb – massor helt enkelt. Har man gått den här utbildningen innebär det inte nödvändigtvis att man bara står och skruvar.

Jobbmöjligheterna är således mycket goda efter avslutad utbildning, menar Christer och Caj.

– På tre år räknar man med att det behövs anställas ungefär 4 700 personer med de här kunskaperna.

En av alla de som besökte utbildningsmässan var Mohammed. Han vill gärna ha ett jobb, helst inom IT.

– Men det är kul att höra vad det finns för andra utbildningar, säger han.

Mässan, som anordnades av Arbetsförmedlingen, lockade många besökare – två timmar innan det var dags för utställarna att packa ihop hade uppskattningsvis runt 200 ungdomar tittat in på Folkets hus för att förhöra sig om olika utbildningsmöjligheter.

– Jag tror det är första gången som det hålls en utbildningsmässa här, att intresset varit så stort är jätteroligt att se! För tyvärr så är det så att det finns väldigt många ungdomar som saknar sysselsättning. Genom den här mässan hoppas vi kunna ge dem lite mer kött på benen, säger Anna Kihl som hjälpt till att rodda ihop arrangemanget.

Bland utställarna fanns många utbildningsföretag från Karlstad, Örebro och Karlskoga. Ungdomarna som fyllde foajén kunde i de olika montrarna lära sig mer om utbildningar inom fordon, skog och restaurangbranschen – bland annat. För deltagare som ännu inte lärt sig svenska helt flytande fanns tolkar att tillgå.

Två som var på plats för att inspirera och visa upp vilka breda möjligheter som öppnas med en fordonsutbildning var Caj Eriksson, regionchef, och Christer Nyström, utbildare, från Astar.

– Vi brukar vara med på mässor för att visa att vi finns. Just här i dag har det kommit mycket folk, det är väldigt positivt. Vi försöker ju att fånga upp dem som redan är intresserade av den här utbildningen, säger Christer som är noga med att poängtera att en fordonsutbildning kan leda till många olika arbetsmöjligheter.

– Det är en bred utbildning som sträcker sig in i många branscher, vi pratar kundservice, bilprovning, butiksjobb, verkstadsjobb – massor helt enkelt. Har man gått den här utbildningen innebär det inte nödvändigtvis att man bara står och skruvar.

Jobbmöjligheterna är således mycket goda efter avslutad utbildning, menar Christer och Caj.

– På tre år räknar man med att det behövs anställas ungefär 4 700 personer med de här kunskaperna.

En av alla de som besökte utbildningsmässan var Mohammed. Han vill gärna ha ett jobb, helst inom IT.

– Men det är kul att höra vad det finns för andra utbildningar, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.