2016-02-10 17:32

2016-02-10 17:32

Rånad i svarttaxi blir utan ersättning

FILIPSTAD: Har utsatt sig för risk – då prutar Brottsoffermyndigheten

En man blev muddrad på sina värdesaker och sedan utslängd ur bilen han fått skjuts med.
Men någon ersättning från Brottsoffermyndigheten blir det inte.

I maj förra året fick en man skjuts av tre för honom okända män – men i stället för att köras till uppgjord adress blev mannen ”muddrad” och bestulen på sin mobiltelefon, bankkort och kontanter. Sedan stannades bilen och mannen slängdes ut. Han landade i ett vattenfyllt dike och ådrig sig dessutom en fotledsfraktur.

Händelsen är polisanmäld men inga gärningsmän har kunnat bindas till brottet.

Som brottsoffer kan det ändå gå att få skadestånd, via Brottsoffermyndigheten. För den här mannen, boende på en ort i Filipstads kommun, blir det dock inga pengar alls därifrån.

Visserligen räknar myndigheten i sitt beslut upp en rad summor som mannen kan få. Det handlar om sjukvårdskostnader, ersättning för sveda och värk och kränkning. Totalt räknas 23 000 kronor ihop, men – och det är ett stort men – sedan börjar myndigheten räkna av från den summan.

Först jämkas ersättningen i det här fallet med hälften. Detta eftersom myndigheten bedömer at mannen själv utsatt sig för en risk genom att åka svarttaxi. Därmed är ersättningen till mannen nere på 11500 kronor. Och det blir värre: från denna summa drar myndigheten bort den överfallsersättning mannen redan fått från sin hemförsäkring och även en olycksfalls- och akutersättning han fått via sin olycksfallsförsäkring.

Och då, räknar Brottsoffermyndigheten ut i sitt beslut, blir det ”inget kvar att lämna som brottsskadeersättning.”

I maj förra året fick en man skjuts av tre för honom okända män – men i stället för att köras till uppgjord adress blev mannen ”muddrad” och bestulen på sin mobiltelefon, bankkort och kontanter. Sedan stannades bilen och mannen slängdes ut. Han landade i ett vattenfyllt dike och ådrig sig dessutom en fotledsfraktur.

Händelsen är polisanmäld men inga gärningsmän har kunnat bindas till brottet.

Som brottsoffer kan det ändå gå att få skadestånd, via Brottsoffermyndigheten. För den här mannen, boende på en ort i Filipstads kommun, blir det dock inga pengar alls därifrån.

Visserligen räknar myndigheten i sitt beslut upp en rad summor som mannen kan få. Det handlar om sjukvårdskostnader, ersättning för sveda och värk och kränkning. Totalt räknas 23 000 kronor ihop, men – och det är ett stort men – sedan börjar myndigheten räkna av från den summan.

Först jämkas ersättningen i det här fallet med hälften. Detta eftersom myndigheten bedömer at mannen själv utsatt sig för en risk genom att åka svarttaxi. Därmed är ersättningen till mannen nere på 11500 kronor. Och det blir värre: från denna summa drar myndigheten bort den överfallsersättning mannen redan fått från sin hemförsäkring och även en olycksfalls- och akutersättning han fått via sin olycksfallsförsäkring.

Och då, räknar Brottsoffermyndigheten ut i sitt beslut, blir det ”inget kvar att lämna som brottsskadeersättning.”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.