2016-02-08 17:04

2016-02-08 17:04

Överväger förlängd jakttid

VÄRMLAND: Länsstyrelsen kan fråga Naturvårdsverket

Länsstyrelsen i Värmland överväger att fråga Naturvårdsverket om det finns möjlighet att förlänga jakttiden på varg. Det säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig för djurskydd och vilt på länsstyrelsen, till FT.

Orsaken är att inget beslut ännu kommit från förvaltningsrätten i Karlstad och att jakttiden är slut den 15 februari.

FT ringde upp Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, och han uppger att någon ansökan ännu inte kommit in från länsstyrelsen.

– Jag kan inte föregripa något beslut. Vi har satt den 15 februari som sista jaktdag i våra föreskrifter. Men det finns en juridisk möjlighet, i enskilda fall, att medge undantag från våra föreskrifter, säger Per Risberg och förklarar att jakttiden är satt med hänsyn till de biologiska ramarna.

Han säger att man får ta ställning i frågan om det skulle komma in en ansökan.

– Men vargarna är inne i brunst och det skulle teoretiskt sett kunna bli så att man skjuter bort en hane från en tik som är befruktad. Och hon skulle troligen inte klara att föda upp valparna själv, det är de uppgifter vi har fått från forskarna, säger han.

Inventering

Enligt den inventering som gjordes vintern 2014/2015 berördes länet av 30 vargrevir. Ett revir består av en familjegrupp, ett revirmarkerande par eller så är det en ensam varg som markerar revir.

I länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg i år uppges att det under inventeringssäsongen 2014-2015 fanns 15,8 längsegna föryngringar och familjegrupper i Värmlands än före jakt, efter jakt var det 12,8.

”Har tillväxt”

Vidare står det: ”Totalt, inklusive revirmarkerande par och ensamma stationära vargar fanns 22,8 länsegna revir i länet. Förvaltningsmålet i länet är 12 länsegna föryngringar och syftar till att tätheten i länet ska minska under de närmsta åren.”

Maria Falkevik, rovdjursansvarig djurskydd och vilt på länsstyrelsen, menar att Jan Bergstams uppgift (se artikel bredvid) om att vargstammen skulle ha en låg eller obefintlig tillväxt inte är korrekt.

– Det stämmer inte. Vargstammen har en tillväxt, säger Maria Falkevik.

Bergstam menar också länsstyrelsens motiv till licensjakt på varg är att älgstammen ska kunna öka.

– Det är att förenkla motivet. Men vi har pekat ut revir östra Värmland där älgtätheten är väldigt låg och det har en påverkan på möjligheten att bedriva älgjakt. Detta får stora negativa socioekonomiska konsekvenser, som vi vill försöka minska.

Orsaken är att inget beslut ännu kommit från förvaltningsrätten i Karlstad och att jakttiden är slut den 15 februari.

FT ringde upp Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, och han uppger att någon ansökan ännu inte kommit in från länsstyrelsen.

– Jag kan inte föregripa något beslut. Vi har satt den 15 februari som sista jaktdag i våra föreskrifter. Men det finns en juridisk möjlighet, i enskilda fall, att medge undantag från våra föreskrifter, säger Per Risberg och förklarar att jakttiden är satt med hänsyn till de biologiska ramarna.

Han säger att man får ta ställning i frågan om det skulle komma in en ansökan.

– Men vargarna är inne i brunst och det skulle teoretiskt sett kunna bli så att man skjuter bort en hane från en tik som är befruktad. Och hon skulle troligen inte klara att föda upp valparna själv, det är de uppgifter vi har fått från forskarna, säger han.

Inventering

Enligt den inventering som gjordes vintern 2014/2015 berördes länet av 30 vargrevir. Ett revir består av en familjegrupp, ett revirmarkerande par eller så är det en ensam varg som markerar revir.

I länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg i år uppges att det under inventeringssäsongen 2014-2015 fanns 15,8 längsegna föryngringar och familjegrupper i Värmlands än före jakt, efter jakt var det 12,8.

”Har tillväxt”

Vidare står det: ”Totalt, inklusive revirmarkerande par och ensamma stationära vargar fanns 22,8 länsegna revir i länet. Förvaltningsmålet i länet är 12 länsegna föryngringar och syftar till att tätheten i länet ska minska under de närmsta åren.”

Maria Falkevik, rovdjursansvarig djurskydd och vilt på länsstyrelsen, menar att Jan Bergstams uppgift (se artikel bredvid) om att vargstammen skulle ha en låg eller obefintlig tillväxt inte är korrekt.

– Det stämmer inte. Vargstammen har en tillväxt, säger Maria Falkevik.

Bergstam menar också länsstyrelsens motiv till licensjakt på varg är att älgstammen ska kunna öka.

– Det är att förenkla motivet. Men vi har pekat ut revir östra Värmland där älgtätheten är väldigt låg och det har en påverkan på möjligheten att bedriva älgjakt. Detta får stora negativa socioekonomiska konsekvenser, som vi vill försöka minska.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.