2016-02-08 12:28

2016-02-08 12:28

Naturfotograf till biblioteket

FILIPSTAD: Roger Brendhagen visar bilder och berättar om livet som fotograf

På tisdagskvällen sveper en fläkt av naturen in på Filipstads bibliotek. Fotografen Roger Brendhagen kommer för att berätta om sitt fotograferande liv och kommer att visa många naturbilder från olika delar av världen.

”Med hela världen som arbetsfält” är en sliten klyscha, men likväl stämmer den bra in på Roger Brendhagen. Han är den norskfödde fotografen som numera har sina bopålar i Gammelkroppa, och reser över stora delar av världen för att fotografera djur och natur.

Senaste resan gick till Sri Lanka. I två veckor ledde han en foto-workshop och siktade in sig på såväl leopard som blåval och fåglar. En och annan orm blev det också:

– Vi såg en albino-kobra, två meter lång.

Är du ormrädd så är det kanske på plats med en varning inför tisdagskvällens föredrag: det blir bilder på ormar.

– Så man kan ju ta med en kudde att gömma sig bakom! säger Roger med ett leende.

Bland bilderna han tänker visa på biblioteket finns både exotiska djur och sådana man kan hitta runt knuten. Det kan bli både leoparder och älgar.

Under kvällen kommer han även att dela med sig av sina bästa fototips och att se det stora i det lilla är ett råd han återkommer till:

– Man behöver inte åka till Sri Lanka för att få en bra bild eller en bra naturupplevelse. Tar man en tur i gryningen kan man få fina bilder på rådjur i motljus. Ett tips är att lära sig sin kamera ordentligt och att göra i ordning ett ställe i trädgården där man kan ta fina bilder på fåglar, utan att få med grannens garage i bakgrunden.

”Med hela världen som arbetsfält” är en sliten klyscha, men likväl stämmer den bra in på Roger Brendhagen. Han är den norskfödde fotografen som numera har sina bopålar i Gammelkroppa, och reser över stora delar av världen för att fotografera djur och natur.

Senaste resan gick till Sri Lanka. I två veckor ledde han en foto-workshop och siktade in sig på såväl leopard som blåval och fåglar. En och annan orm blev det också:

– Vi såg en albino-kobra, två meter lång.

Är du ormrädd så är det kanske på plats med en varning inför tisdagskvällens föredrag: det blir bilder på ormar.

– Så man kan ju ta med en kudde att gömma sig bakom! säger Roger med ett leende.

Bland bilderna han tänker visa på biblioteket finns både exotiska djur och sådana man kan hitta runt knuten. Det kan bli både leoparder och älgar.

Under kvällen kommer han även att dela med sig av sina bästa fototips och att se det stora i det lilla är ett råd han återkommer till:

– Man behöver inte åka till Sri Lanka för att få en bra bild eller en bra naturupplevelse. Tar man en tur i gryningen kan man få fina bilder på rådjur i motljus. Ett tips är att lära sig sin kamera ordentligt och att göra i ordning ett ställe i trädgården där man kan ta fina bilder på fåglar, utan att få med grannens garage i bakgrunden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.