2016-02-05 09:50

2016-02-05 09:50

Drivkraft i fokus

LUNDSBERG: Östra Värmlands näringslivsdag lockade många

Redan i yngre tonåren drev Lars Wingefors ett företag som omsatte flera hundra tusen.
På Östra Värmlands näringslivsdag berättade han om en livsresa som innehåller mycket entreprenörskap och en hel del chansningar. Numera är han både entreprenör och riskkapitalist.

170 personer var anmälda till näringslivsdagen, som denna gång inte hölls på Loka brunn som tidigare brukligt utan på Lundsbergs skola. De fick – bland annat – lyssna till Lars Wingefors, innovatör och riskkapitalist. Han är från Bössviken, Sunne, och inledde företagandet redan som 13-åring. Då handlade han med begagnade serietidningar, vilket snart gav en omsättning på 3-400 000, och växlade sedan över till begagnade tv-spel.

Hans livsresa har innehållit såväl köp av Ferrari som betalning i ”bubbelaktier” och motgångar har följts av nya chanser. Han har satsat mot magkänslan och förlorat 20 miljoner på ett karaokespel, men också gjort bra affärer på känsla. Han är ägare och aktiv i många bolag och arbetar förutom med sina egna verksamheter även som riskkapitalist och satsar på företagsprojekt han tror på.

– Det är hela tiden några affärer på gång. Jag gjorde en i går – i Ungern, av alla ställen. Det gäller att fånga möjligheter. Och jag gillar att berätta om misslyckanden också!

Som juicetillverkaren han tyckte hade en så bra idé: att paketera och sälja färskpressad juice.

– Den exploderar i kylen efter tio dar! säger han och berättar att det hade han ju inte tänkt på.

Han har även setts i tv-programmet Draknästet, där han enligt egen utsago investerade i fler idéer än TV fick plats att visa. Samtidigt, framhöll han, är inte alltid mer pengar det som förvandlar innovatören till framgångsrik företagare.

– Pengar gör många bara olyckliga, säger han och förklarar:

– Man drar på sig kostnader. Man lovar att ha stor omsättning, anställer och marknadsför sig och sen går det inte riktigt enligt planerna – och i 99 fall av 100 gör det inte det. Då blir det råddigt. Då är det bättre att köra i gång i otroligt liten skala.

Den som förväntade sig att han skulle avslöja någon genväg för att få riskkapitalisten på kroken till en satsning, blev utan råd. Han har nämligen ingen rak strategi för vad han jobbar med, utan väljer att låta det vara spretigt.

– Ibland försöker man göra en strategi. Men direkt man bestämt sig för något, är det som att Gud bestämmer sig för att man ska göra något helt annat.

170 personer var anmälda till näringslivsdagen, som denna gång inte hölls på Loka brunn som tidigare brukligt utan på Lundsbergs skola. De fick – bland annat – lyssna till Lars Wingefors, innovatör och riskkapitalist. Han är från Bössviken, Sunne, och inledde företagandet redan som 13-åring. Då handlade han med begagnade serietidningar, vilket snart gav en omsättning på 3-400 000, och växlade sedan över till begagnade tv-spel.

Hans livsresa har innehållit såväl köp av Ferrari som betalning i ”bubbelaktier” och motgångar har följts av nya chanser. Han har satsat mot magkänslan och förlorat 20 miljoner på ett karaokespel, men också gjort bra affärer på känsla. Han är ägare och aktiv i många bolag och arbetar förutom med sina egna verksamheter även som riskkapitalist och satsar på företagsprojekt han tror på.

– Det är hela tiden några affärer på gång. Jag gjorde en i går – i Ungern, av alla ställen. Det gäller att fånga möjligheter. Och jag gillar att berätta om misslyckanden också!

Som juicetillverkaren han tyckte hade en så bra idé: att paketera och sälja färskpressad juice.

– Den exploderar i kylen efter tio dar! säger han och berättar att det hade han ju inte tänkt på.

Han har även setts i tv-programmet Draknästet, där han enligt egen utsago investerade i fler idéer än TV fick plats att visa. Samtidigt, framhöll han, är inte alltid mer pengar det som förvandlar innovatören till framgångsrik företagare.

– Pengar gör många bara olyckliga, säger han och förklarar:

– Man drar på sig kostnader. Man lovar att ha stor omsättning, anställer och marknadsför sig och sen går det inte riktigt enligt planerna – och i 99 fall av 100 gör det inte det. Då blir det råddigt. Då är det bättre att köra i gång i otroligt liten skala.

Den som förväntade sig att han skulle avslöja någon genväg för att få riskkapitalisten på kroken till en satsning, blev utan råd. Han har nämligen ingen rak strategi för vad han jobbar med, utan väljer att låta det vara spretigt.

– Ibland försöker man göra en strategi. Men direkt man bestämt sig för något, är det som att Gud bestämmer sig för att man ska göra något helt annat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.