2016-02-02 06:00

2016-02-02 06:00

Sofia satsar på yoga och massage

FILIPSTAD: "Min dröm är att få arrangera en yogaresa till Marocko"

Dröm. Sofia Hultin har öppnat Yogastudion i Filipstad där hon för närvarande har tre kurser. Livet som lärare vill hon inte sluta med, utan kommer att driva Yogastudion på kvällar och helger. Och drömmen är att arrangera yogaresor till Marocko.

Många levande ljus och doften av rökelse möter de som kommer in på Yogastudion i Filipstad. Studion har haft öppet ett par veckor nu och tolv personer deltar i olika yogakurser.

Klassisk massage

– Just nu har jag tre kurser i gång plus att jag också håller på med klassisk svensk massage, säger Sofia Hultin.

Sofia har en kundaliniyogautbildning på ett år från Yogainstitutet i Karlstad och sedan är utbildad Mediyogainstruktör.

– Mediyoga är en yogaform som är långsammare och har mer fokus på andning och rörelse, säger Sofia Hultin. Det har visat sig ha god effekt på bland annat högt blodtryck, astma och utbrändhet. Medicinsk yoga kan utföras sittande på en pall. Några av de som deltar i mina kurser har lite besvär av olika slag och andra vill prova yoga för ryggen och stress.

Sofia Hultin håller kurser i Kundaliniyoga och den passar alla och är till en början enkel att utföra och innehåller rörelser, andnings- och koncentrationstekniker, meditation och avslappning.

Både kvinnor och män provar på yoga för att få ett bättre välbefinnande.

– Generellt är det flest kvinnor som håller på med yoga, men jag tror att yogan lockar fler och fler män, säger Sofia Hultin. Det finns också en del inom sjukvården som utbildar sig till instruktörer i mediyoga.

Trivs som lärare

Sofia Hultin är lärare för ensamkommande på Spångbergsgymnasiet i Filipstad.

– Jag tror inte att jag kommer att sluta min lärartjänst, det trivs jag alldeles för mycket för, säger Sofia Hultin. Yogastudion har precis öppnat nu och det kommer att ta ett tag innan jag ser hur det utvecklar sig.

Sofia Hultin har även utbildat sig till massör på Axelssons Gymnastiska Institut i Stockholm och erbjuder också massage på Yogastudion.

– Det ringer folk då och då och har problem med rygg, nacke och axlar och jag tar gärna emot dem, säger Sofia Hultin.

Sofia hoppas att hon ska kunna hålla i gång Yogastudion med bland annat event.

– Jag tänker mig att man skulle kunna arrangera event någon eller några helger där man till exempel bjuder in olika föreläsare, säger Sofia Hultin. Jag vill att folk ska må bättre och utvecklas som människor då många är väldigt stressade i dag. Att de ska bli medvetna om sig själva och sina tankar. Yoga är ett bra sätt och man inte behöver vara akrobat för att utföra det. Det finns lätta och enkla rörelser men man blir också stark och smidig av att utföra yoga.

– Sedan har jag en dröm om att kunna arrangera yogaresor till Marocko, säger Sofia Hultin. Tanken på yoga på i soluppgången på sanddynerna lockar mig. Och i sommar åker jag dit om det blir som jag tänkt.

Många levande ljus och doften av rökelse möter de som kommer in på Yogastudion i Filipstad. Studion har haft öppet ett par veckor nu och tolv personer deltar i olika yogakurser.

Klassisk massage

– Just nu har jag tre kurser i gång plus att jag också håller på med klassisk svensk massage, säger Sofia Hultin.

Sofia har en kundaliniyogautbildning på ett år från Yogainstitutet i Karlstad och sedan är utbildad Mediyogainstruktör.

– Mediyoga är en yogaform som är långsammare och har mer fokus på andning och rörelse, säger Sofia Hultin. Det har visat sig ha god effekt på bland annat högt blodtryck, astma och utbrändhet. Medicinsk yoga kan utföras sittande på en pall. Några av de som deltar i mina kurser har lite besvär av olika slag och andra vill prova yoga för ryggen och stress.

Sofia Hultin håller kurser i Kundaliniyoga och den passar alla och är till en början enkel att utföra och innehåller rörelser, andnings- och koncentrationstekniker, meditation och avslappning.

Både kvinnor och män provar på yoga för att få ett bättre välbefinnande.

– Generellt är det flest kvinnor som håller på med yoga, men jag tror att yogan lockar fler och fler män, säger Sofia Hultin. Det finns också en del inom sjukvården som utbildar sig till instruktörer i mediyoga.

Trivs som lärare

Sofia Hultin är lärare för ensamkommande på Spångbergsgymnasiet i Filipstad.

– Jag tror inte att jag kommer att sluta min lärartjänst, det trivs jag alldeles för mycket för, säger Sofia Hultin. Yogastudion har precis öppnat nu och det kommer att ta ett tag innan jag ser hur det utvecklar sig.

Sofia Hultin har även utbildat sig till massör på Axelssons Gymnastiska Institut i Stockholm och erbjuder också massage på Yogastudion.

– Det ringer folk då och då och har problem med rygg, nacke och axlar och jag tar gärna emot dem, säger Sofia Hultin.

Sofia hoppas att hon ska kunna hålla i gång Yogastudion med bland annat event.

– Jag tänker mig att man skulle kunna arrangera event någon eller några helger där man till exempel bjuder in olika föreläsare, säger Sofia Hultin. Jag vill att folk ska må bättre och utvecklas som människor då många är väldigt stressade i dag. Att de ska bli medvetna om sig själva och sina tankar. Yoga är ett bra sätt och man inte behöver vara akrobat för att utföra det. Det finns lätta och enkla rörelser men man blir också stark och smidig av att utföra yoga.

– Sedan har jag en dröm om att kunna arrangera yogaresor till Marocko, säger Sofia Hultin. Tanken på yoga på i soluppgången på sanddynerna lockar mig. Och i sommar åker jag dit om det blir som jag tänkt.