2016-01-31 16:56

2016-01-31 20:35

Drunkning var falskt larm

FILIPSTAD

(UPPDATERAD) Bergslagens räddningstjänst fick vid 16.30-tiden på söndagseftermiddagen larm om drunkning vid Skillerälven i Filipstad. En stor sökinsats inleddes efter ett befarat drunknat barn. Strax efter klockan 18 avbröts sökandet då det visade sig att pojken som larmat tog tillbaka sin version om vad som han sett vid älven.

- Både vi och polisen var i kontakt med pojken som i inledningsskedet sa att han hade sett ett barn i älven. Det visade sig att han senare tog tillbaka sin version om vad som hänt, säger Kristoffer Roden, räddningschef i beredskap.

Räddningspådraget var stort runt Skillerälven i cirka 1,5 timme. Bland annat hade en helikopter kallats till platsen för att hjälpa till i sökandet. Även dammluckorna norrut stängdes i samband med larmet.

- Vi är förstås glada att det inte rörde sig om ett drunknat barn, säger Roden.

Enligt Per-Arne-Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen kommer nu en anmälan om falsklarm att upprättas.

- Den görs trots att pojken bara är tio år, vi har även pratat med hans föräldrar och försökt förklara allvaret i det inträffade.

Vet ni varför pojken larmade om det falska drunkningstillbudet?

- Förklaringen jag har fått till mig är att han har livlig fantasi helt enkelt. Först hade han sett ett barn, sedan en docka. Han ändrade sin version under tidens gång, men ingenting stämde i slutändan.

- Både vi och polisen var i kontakt med pojken som i inledningsskedet sa att han hade sett ett barn i älven. Det visade sig att han senare tog tillbaka sin version om vad som hänt, säger Kristoffer Roden, räddningschef i beredskap.

Räddningspådraget var stort runt Skillerälven i cirka 1,5 timme. Bland annat hade en helikopter kallats till platsen för att hjälpa till i sökandet. Även dammluckorna norrut stängdes i samband med larmet.

- Vi är förstås glada att det inte rörde sig om ett drunknat barn, säger Roden.

Enligt Per-Arne-Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen kommer nu en anmälan om falsklarm att upprättas.

- Den görs trots att pojken bara är tio år, vi har även pratat med hans föräldrar och försökt förklara allvaret i det inträffade.

Vet ni varför pojken larmade om det falska drunkningstillbudet?

- Förklaringen jag har fått till mig är att han har livlig fantasi helt enkelt. Först hade han sett ett barn, sedan en docka. Han ändrade sin version under tidens gång, men ingenting stämde i slutändan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Till händelsekartan