2016-01-28 06:00

2016-01-28 06:00

Miljardsatsning på elnätet

FILIPSTAD: Ny stor ledning ska byggas mellan Forshult och Filipstad

Elnätsföretaget Ellevio inleder nu sin största satsning någonsin på elnätet i Värmland. Fram till 2019 investerar företaget cirka en miljard på att vädersäkra, modernisera och öka kapaciteten i de värmländska näten.

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka nio miljarder fram till 2019. I Värmland handlar det om projekt för cirka en miljard. Ellevio har 105 000 kunder i Värmland, varav merparten bor utanför de större tätorterna. Det är relativt långt mellan kunderna och på många ställen är elnätet exponerat när det blåser hårt. Därför kommer vi nu öka takten rejält för att vädersäkra elnätet.

15 miljoner

När det gäller Filipstad planerar Ellevio för sex projekt på totalt 15 miljoner kronor. Projekt där ledningar ska grävas ner för att elnätet ska vädersäkras. Ledningar ska dras från norr om Rämmen, Persberg, Lesjöfors, ner mot Filipstad. Vidare är det två projekt i Brattfors och en ny ledning mellan Sundsta och Blacksta.

– Om man går tillbaka några år, så har Ellevio satsat en miljard kronor per år på förbättringar, säger Jonatan Björck. 2019-2020 kommer satsningen att ligga på cirka 3 miljarder kronor per år.

Markkabel

Robert Granevald är projektansvarig Ellevios satsning på orterna i närheten av Filipstad.

– Huvudalternativet för Ellevio är bygga elnätet i marken för att vädersäkra, säger Robert Granvald. När det gäller Filipstad handlar det 15 miljoner kronor som vi satsar på förbättringarna. Mellan Sundsta och Blacksta räknar vi med att vi kan ha markkabel till 90 procent. Vi kommer även att bygga sju nya markstationer och sju kilometer oisolerad luftledning ska bytas ut mot isolerad.

– På vissa ställen går det inte att ha markledning då det är mycket berg i området, säger Robert Granevald. Det är helt enkelt för dyrt att spränga. Det känns inspirerande att få jobba med de här satsningarna och vi räknar med att vara klara runt Filipstad under 2016.

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka nio miljarder fram till 2019. I Värmland handlar det om projekt för cirka en miljard. Ellevio har 105 000 kunder i Värmland, varav merparten bor utanför de större tätorterna. Det är relativt långt mellan kunderna och på många ställen är elnätet exponerat när det blåser hårt. Därför kommer vi nu öka takten rejält för att vädersäkra elnätet.

15 miljoner

När det gäller Filipstad planerar Ellevio för sex projekt på totalt 15 miljoner kronor. Projekt där ledningar ska grävas ner för att elnätet ska vädersäkras. Ledningar ska dras från norr om Rämmen, Persberg, Lesjöfors, ner mot Filipstad. Vidare är det två projekt i Brattfors och en ny ledning mellan Sundsta och Blacksta.

– Om man går tillbaka några år, så har Ellevio satsat en miljard kronor per år på förbättringar, säger Jonatan Björck. 2019-2020 kommer satsningen att ligga på cirka 3 miljarder kronor per år.

Markkabel

Robert Granevald är projektansvarig Ellevios satsning på orterna i närheten av Filipstad.

– Huvudalternativet för Ellevio är bygga elnätet i marken för att vädersäkra, säger Robert Granvald. När det gäller Filipstad handlar det 15 miljoner kronor som vi satsar på förbättringarna. Mellan Sundsta och Blacksta räknar vi med att vi kan ha markkabel till 90 procent. Vi kommer även att bygga sju nya markstationer och sju kilometer oisolerad luftledning ska bytas ut mot isolerad.

– På vissa ställen går det inte att ha markledning då det är mycket berg i området, säger Robert Granevald. Det är helt enkelt för dyrt att spränga. Det känns inspirerande att få jobba med de här satsningarna och vi räknar med att vara klara runt Filipstad under 2016.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.