2016-01-27 10:39

2016-01-27 10:39

Får lägre skadestånd

FILIPSTAD: Butiksägare hade inbrott

Hovrätten har beslutat att sänka skadeståndet för ett brottsoffer vars butik i somras hade påhälsning av inbrottstjuvar.
De dömda männen ska nu betala 15 000 kronor mindre.

Domen mot de båda tjuvarna, 55 respektive 33 år gamla, föll vid Värmlands tingsrätt i augusti. Upprinnelsen till en av åtalspunkterna, det vill säga stölden mot en butik i Filipstad, hade ägt rum tidigare under sommaren.

Stal tv-apparater

Enligt domen ska männen ha tagit sig in i affären och bland annat plockat med sig stora mängder kläder samt 35 stycken tv-apparater. Ägaren har uppskattat värdet av de stulna föremålen till 150 000 kronor.

Polisen fann kort där efter stora mängder av stöldgodset i två bilar som stod parkerade på en skogsväg inte långt från 55-åringens bostad.

Båda männen dömdes till fem månaders fängelse av tingsrätten samt att betala ett skadestånd på 48 800 kronor till mannen som äger och driver butiken. Även 55-åringens sambo, en 48-årig kvinna, åtalades och dömdes för häleri.

Överklagat

55-åringen har sedan överklagat domen till hovrätten som i veckan meddelade sitt beslut i ärendet – skadeståndet till butiksägaren ska sänkas.

Männen ska därmed betala 33 800 kronor för sitt brott.

Motiveringen till det sänkta skadeståndet uppger hovrätten vara att det inte går att bevisa att det stulna godsets sammanlagda värde var så högt som åklagaren i tingsrätten påstått.

Av skadeståndspengarna avser 18 800 kronor de kläder som efter stölden är osäljbara, resor för att peka ut stöldgodset, städning av butiken samt pappersarbete. De andra 15 000 kronorna ska ersätta värdeminskningen på de stulna tv-apparaterna.

Domen mot de båda tjuvarna, 55 respektive 33 år gamla, föll vid Värmlands tingsrätt i augusti. Upprinnelsen till en av åtalspunkterna, det vill säga stölden mot en butik i Filipstad, hade ägt rum tidigare under sommaren.

Stal tv-apparater

Enligt domen ska männen ha tagit sig in i affären och bland annat plockat med sig stora mängder kläder samt 35 stycken tv-apparater. Ägaren har uppskattat värdet av de stulna föremålen till 150 000 kronor.

Polisen fann kort där efter stora mängder av stöldgodset i två bilar som stod parkerade på en skogsväg inte långt från 55-åringens bostad.

Båda männen dömdes till fem månaders fängelse av tingsrätten samt att betala ett skadestånd på 48 800 kronor till mannen som äger och driver butiken. Även 55-åringens sambo, en 48-årig kvinna, åtalades och dömdes för häleri.

Överklagat

55-åringen har sedan överklagat domen till hovrätten som i veckan meddelade sitt beslut i ärendet – skadeståndet till butiksägaren ska sänkas.

Männen ska därmed betala 33 800 kronor för sitt brott.

Motiveringen till det sänkta skadeståndet uppger hovrätten vara att det inte går att bevisa att det stulna godsets sammanlagda värde var så högt som åklagaren i tingsrätten påstått.

Av skadeståndspengarna avser 18 800 kronor de kläder som efter stölden är osäljbara, resor för att peka ut stöldgodset, städning av butiken samt pappersarbete. De andra 15 000 kronorna ska ersätta värdeminskningen på de stulna tv-apparaterna.