2016-01-23 06:00

2016-01-23 06:00

Monica reser till Nepal

FILIPSTAD/NEPAL: Nu ska barnhemmet invigas officiellt

Än en gång packar hon väskan för att resa till landet som på sätt och vis blivit hennes andra hem – Nepal. Det är dock inte semesterstassen Monica Foogde stuvar ner i kappsäcken, utrymmet vigs huvudsakligen åt gåvor till barnhemsbarnen.

– Jag är alltid ute i sista stund när det kommer till att packa. Och jag har inte riktigt bestämt mig än, ska jag göra såhär eller låta det ligga fritt i väskan?

Monica har lagt leksaker, kläder och hemstickade sockor i en stor transparent plastsäck. När hon förslutit öppningen plockar hon fram dammsugaren, tar bort munstycket från slangen och placerar den vid den runda öppningen mitt på säcken. När maskinen vrålar igång sugs luften ut och vips! – sakerna är vakuumförpackade.

– Jag vet inte vilket som är bäst, säger hon, funderar och ser mellan högen av föremål och de, tillsynes för små, resväskorna.

– Det blir alltid så mycket saker, jag måste ju få plats med lite kläder till mig själv också.

Timmarna för avfärd är inne för nedräkning – om ett dygn från denna stund kommer Monica vara framme vid Arlanda för att där hoppa på flyget till Katmandu, i vars trakter hon kommer att vistas i under två månader.

– Jag har inte fattat förrän nu att jag ska åka. Det ska bli så kul och spännande!

Julfest med tomte

Grundsyftet med resan är att hälsa på barnen som sedan i våras bor på det barnhem Monica varit med och byggt upp. Huset är beläget i Tikathali som ligger 30 minuter med bil från Karmandu. Genom galor, både i Filipstad och Hällefors, har Monica under tiden hemma i Sverige samlat in pengar till verksamheten. Hon har även hunnit med att starta organisationen Hope and love.

– Det är fem barn som bor där, de är mellan fem och tolv år gamla, berättar Monica.

När Monica väl är framme i Nepal kommer det dukas upp till fest – barnhemmet ska invigas officiellt. På toppen av det har Monica fixat med en överraskning till barnen.

– Jag tänkte vi skulle ha en julfest med paket och jultomte! säger hon och visar upp en tomtemask hon fått låna.

Klapparna kommer bland annat bestå av leksaker, hemstickade sockor, hemsydda pennfodral och ficklampor som drivs utan batteri.

– Folk har varit så snälla och gjort så fina saker, man blir verkligen glad av det.

Alla planer

Medan Monica gör en te-paus i packandet berättar hon om alla de planer hon har för att utöka verksamheten och få fler engagerade. Bland annat funderar hon på att ordna nepalesiska kvällar för mindre sällskap där hon informerar om landet. Hon önskar även få in mer pengar så att en person som läser läxor med barnen på barnhemmet, kan anställas. Dessutom har hon och gode vännen Shiba Chaulagain, som är en drivande kraft i barnhemsverksamheten men även reseentreprenör, planer på att skräddarsy resor till Nepal.

– Jag hoppas att resorna kan bli av redan i höst. Fler borde få upptäcka vilket facinerande land Nepal är.

– Jag är alltid ute i sista stund när det kommer till att packa. Och jag har inte riktigt bestämt mig än, ska jag göra såhär eller låta det ligga fritt i väskan?

Monica har lagt leksaker, kläder och hemstickade sockor i en stor transparent plastsäck. När hon förslutit öppningen plockar hon fram dammsugaren, tar bort munstycket från slangen och placerar den vid den runda öppningen mitt på säcken. När maskinen vrålar igång sugs luften ut och vips! – sakerna är vakuumförpackade.

– Jag vet inte vilket som är bäst, säger hon, funderar och ser mellan högen av föremål och de, tillsynes för små, resväskorna.

– Det blir alltid så mycket saker, jag måste ju få plats med lite kläder till mig själv också.

Timmarna för avfärd är inne för nedräkning – om ett dygn från denna stund kommer Monica vara framme vid Arlanda för att där hoppa på flyget till Katmandu, i vars trakter hon kommer att vistas i under två månader.

– Jag har inte fattat förrän nu att jag ska åka. Det ska bli så kul och spännande!

Julfest med tomte

Grundsyftet med resan är att hälsa på barnen som sedan i våras bor på det barnhem Monica varit med och byggt upp. Huset är beläget i Tikathali som ligger 30 minuter med bil från Karmandu. Genom galor, både i Filipstad och Hällefors, har Monica under tiden hemma i Sverige samlat in pengar till verksamheten. Hon har även hunnit med att starta organisationen Hope and love.

– Det är fem barn som bor där, de är mellan fem och tolv år gamla, berättar Monica.

När Monica väl är framme i Nepal kommer det dukas upp till fest – barnhemmet ska invigas officiellt. På toppen av det har Monica fixat med en överraskning till barnen.

– Jag tänkte vi skulle ha en julfest med paket och jultomte! säger hon och visar upp en tomtemask hon fått låna.

Klapparna kommer bland annat bestå av leksaker, hemstickade sockor, hemsydda pennfodral och ficklampor som drivs utan batteri.

– Folk har varit så snälla och gjort så fina saker, man blir verkligen glad av det.

Alla planer

Medan Monica gör en te-paus i packandet berättar hon om alla de planer hon har för att utöka verksamheten och få fler engagerade. Bland annat funderar hon på att ordna nepalesiska kvällar för mindre sällskap där hon informerar om landet. Hon önskar även få in mer pengar så att en person som läser läxor med barnen på barnhemmet, kan anställas. Dessutom har hon och gode vännen Shiba Chaulagain, som är en drivande kraft i barnhemsverksamheten men även reseentreprenör, planer på att skräddarsy resor till Nepal.

– Jag hoppas att resorna kan bli av redan i höst. Fler borde få upptäcka vilket facinerande land Nepal är.