2016-01-21 06:00

2016-01-21 06:00

"Helt enkelt för djävligt"

LESJÖFORS: Planerna på storskola i Filipstad får Lesjöforsborna att koka av ilska

Måndagskvällens möte med Hem- och skolaföreningen i Lesjöfors när det informerades om planerna på storskola i Filipstad, var enligt många som var där kaosartat. Och det skapade ilska.
– Det här är för djävligt! De som tycker att vi ska ha en storskola kan skicka hit ungar från Filipstad så gör vi den skolan här, säger Eva Persson som är upprörd.

Planerna på att göra en storskola i Filipstad får till följd att högstadieeleverna i Lesjöfors flyttas in till Filipstad. Något som fått känslorna att svalla bland Lesjöforsborna. FT besökte Lesjöfors på dagen efter mötet med Hem och skolaföreningen som informerades om planerna av Tage Nodkvist som på uppdrag av kommunen gjort utredningen.

– Det är eländigt med det här förslaget och inget annat än att förstöra pengar, säger Nils-Erik Nilsson till FT. Jag var med och byggde skolan i Lesjöfors och det var så häftigt.

Jobbigt för barnen

Storskola i Filipstad innebär att eleverna ska bussas till tätorten.

– Det kommer att bli väldigt jobbigt för barnen då det blir långa dagar, säger Paul och Anita Andersson. I slutänden kommer det att förlora både kunskap och lärdom då de blir för trötta. Ska skolan flyttas så blir det också slut på föreningslivet.

Av annan åsikt

Kjell Nilsson är en annan Lesjöforsbo som har synpunkter.

– Det här förslaget är åt helvete, säger han och fortsätter:

– Vi har en kommunledning som tror att vi i Lesjöfors ska flytta till Filipstad. Men är det någon som flyttar så det förr till Karlstad. De måste veta att barn är skoltrötta och det blir ännu värre om de ska resa också. Men kommunledningen i Filipstad är ungefär samma skit som den svenska regeringen.

Annika Hellström ser att det flyttar in barnfamiljer till Lesjöfors.

– Även om mina barn är vuxna, så är det här bedrövligt, säger Annika Hellström. Lägger man ner skolan är det ingen som vill flytta hit och nu har det kommit lite barn hit.

Rätt väg att gå?

Christina och Tina Berg funderar på om det är ekonomiskt försvarbart det kommunen nu håller på med.

– Det här är bedrövligt och chockartat när vi har en fin fungerande skola i Lesjöfors, säger Tina Berg. Med förslaget på storskola får barnen umgås med sina kompisar på bussen och sedan blir studieresultaten sämre.

”Vansinnig sak”

Personal på förskolan Villervalla var med på måndagskvällen möte ser det som kaosartat.

– Det här är en vansinnig sak och nu ska ta beslut i kommunstyrelsen om de ska fortsätta med de här planerna, säger Kristin Andersson. Sedan att skicka hit en gammal skolchef och utreda detta. Vilken sida står han på? I utredningen handlar det bara om pengar och lärare och man undrar var barnen kommer in i bilden. Sedan är det inte säkert att vi skickar barnen till Filipstad, det kan lika gärna bli Hagfors.

– Det fungerar inte med storskolor i andra kommuner, utan betygen sjunker och hur kan man tro att det kommer att se annorlunda ut i Filipstad, undrar Kristin Andersson. Sedan blir fritiden för barnen förstörd. Ska de först till skolan i Filipstad och sedan för att åka ännu en gång för att kunna delta i olika träningar. Det fungerar inte.

Planerna på att göra en storskola i Filipstad får till följd att högstadieeleverna i Lesjöfors flyttas in till Filipstad. Något som fått känslorna att svalla bland Lesjöforsborna. FT besökte Lesjöfors på dagen efter mötet med Hem och skolaföreningen som informerades om planerna av Tage Nodkvist som på uppdrag av kommunen gjort utredningen.

– Det är eländigt med det här förslaget och inget annat än att förstöra pengar, säger Nils-Erik Nilsson till FT. Jag var med och byggde skolan i Lesjöfors och det var så häftigt.

Jobbigt för barnen

Storskola i Filipstad innebär att eleverna ska bussas till tätorten.

– Det kommer att bli väldigt jobbigt för barnen då det blir långa dagar, säger Paul och Anita Andersson. I slutänden kommer det att förlora både kunskap och lärdom då de blir för trötta. Ska skolan flyttas så blir det också slut på föreningslivet.

Av annan åsikt

Kjell Nilsson är en annan Lesjöforsbo som har synpunkter.

– Det här förslaget är åt helvete, säger han och fortsätter:

– Vi har en kommunledning som tror att vi i Lesjöfors ska flytta till Filipstad. Men är det någon som flyttar så det förr till Karlstad. De måste veta att barn är skoltrötta och det blir ännu värre om de ska resa också. Men kommunledningen i Filipstad är ungefär samma skit som den svenska regeringen.

Annika Hellström ser att det flyttar in barnfamiljer till Lesjöfors.

– Även om mina barn är vuxna, så är det här bedrövligt, säger Annika Hellström. Lägger man ner skolan är det ingen som vill flytta hit och nu har det kommit lite barn hit.

Rätt väg att gå?

Christina och Tina Berg funderar på om det är ekonomiskt försvarbart det kommunen nu håller på med.

– Det här är bedrövligt och chockartat när vi har en fin fungerande skola i Lesjöfors, säger Tina Berg. Med förslaget på storskola får barnen umgås med sina kompisar på bussen och sedan blir studieresultaten sämre.

”Vansinnig sak”

Personal på förskolan Villervalla var med på måndagskvällen möte ser det som kaosartat.

– Det här är en vansinnig sak och nu ska ta beslut i kommunstyrelsen om de ska fortsätta med de här planerna, säger Kristin Andersson. Sedan att skicka hit en gammal skolchef och utreda detta. Vilken sida står han på? I utredningen handlar det bara om pengar och lärare och man undrar var barnen kommer in i bilden. Sedan är det inte säkert att vi skickar barnen till Filipstad, det kan lika gärna bli Hagfors.

– Det fungerar inte med storskolor i andra kommuner, utan betygen sjunker och hur kan man tro att det kommer att se annorlunda ut i Filipstad, undrar Kristin Andersson. Sedan blir fritiden för barnen förstörd. Ska de först till skolan i Filipstad och sedan för att åka ännu en gång för att kunna delta i olika träningar. Det fungerar inte.