2016-01-15 12:15

2016-01-15 12:15

Tar strid för stipendier

FILIPSTAD: Missnöjd kulturstipendiat lanserar förslag

Marcos Ciscar såg redan från början det som underligt att han bara skulle få ett halvt Ferlinstipendium, men först tänkte han inte ta någon fajt om den saken. Sedan började funderingarna gro.
– Nu kräver jag min andra halva!
Men han föreslår också att även andra som fått dela ska få pengar i efterhand.

FT avslöjade i torsdags att en av kommunens Ferlinstipendiater för 2015 inte alls var särskilt glad över stipendiet, och att han till och med beslutat sig för att bryta med kommunen med anledning av missnöjet. Marcos Ciscar tar paus från sina politiska uppdrag och har dessutom sagt upp sig från sin kommunala tjänst som musiklärare i Lesjöfors.

När FT når honom på torsdagen har han tänkt ett steg till, och lanserar ett förslag.

– Mitt förslag är att de fyra som fått ett halvt stipendium utan att ha någon koppling till varandra borde få något slags upprättelse. Jag har inget emot delade stipendier i sak, jag hade gärna tagit emot ihop med Rolf Carlsson till exempel för att vi har jobbat mycket ihop. Men om man delar ut stipendier för att man vill visa sin uppskattning, blir det väldigt konstigt när man delar det så här, till två som inte har någon koppling till varandra.

Marcos Ciscar fick dela stipendiet med konstnären Carina Fogde. Senast stipendiet delades var 1999, då Pia Holmquist, som skapat Figurteaterkompaniet, fick dela med Hans Karlsson, som jobbade med musik för barn.

Går att reparera

– Om man reparerar skadan för oss fyra där det känts lite random, då har man visat att det blev fel, men det blev rätt sen. Som när man blivit ovän med en kompis, och blir vänner igen, säger Marcos Ciscar.

Men är det inte bättre att få ett halvt stipendium än inget alls?

– Nej, faktiskt inte. Jag förstår att det jag säger kan sticka ut i mellanmjölkslandet, men jag lever så fullt ut för min musik och har varit en frontman som tillsammans med andra lyft det lokala musiklivet i Filipstad, säger Marcos Ciscar.

Varför tar du detta så personligt?

– För att det är det! säger Marcos Ciscar, som inte tycker att han fått någon tillfredsställande förklaring till att det skulle bli ett delat stipendium för första gången på 16 år just när kommunen valde att prisa honom.

– Det är en Jantelag som finns här och jag sticker ut på så många sätt. Jag har utländskt påbrå, jag har varit väldigt kritisk i många sammanhang. Jag kan aldrig bevisa att jag särbehandlats, men varför var det nödvändigt just i år att dela stipendiet, det är jättemärkligt.

Men tror du inte att du uppfattas som rätt otacksam av många nu?

– Absolut! Det får stå för dem. Jag hade gärna sluppit det här, men jag tycker det ska vara rätt.

Stadgarna

Han har även kollat vad det står i stadgarna för Ferlinstipendiet. Där står att ”Stipendiet kan utdelas till person eller grupp som är verksamma i Filipstad eller har en anknytning till kommunen”. Det står alltså inte ”personer” utan ”person”, och:

– Det blir väl ingen grupp bara för att det är två olika personer som utses? frågar Marcos Ciscar.

I stadgarna också att om stipendiet inte delas ut ett år, vilket skedde 2002, ska beloppet ”reserveras”. Marcos Ciscar föreslår att man ska ta av de pengarna för att ställa till rätta det som han upplever blev fel nu.

19 år av livet

Han framhåller att han tar fajten inte bara för sin egen skull utan för de andra också, och för att inte fler ska behöva uppleva samma sak.

– Jag har gett Filipstad 19 år av mitt liv, och då kan man ju diskutera hur mycket uppskattning det är att få 5000 efter 19 år. Om man har kulturen som hobby kanske man kunde ta det här med en klackspark, men om man har vigt sitt liv till det här, och de säger att de uppskattar vad man gör och så lyckades de ändå bara åstadkomma något halvt? Det blir jättekonstigt!

Med tanke på vad missnöjd du är med att ha fått ett delat stipendium – varför tackade du inte bara nej?

– Dels kom det som en chock att jag skulle få det. Det ser man på bilden du tog i kommunstyrelsen också, när jag fick veta det. Det är ingen glad människa du ser där utan jag blev chockad och visste inte hur jag skulle hantera det. Men jag tänkte då att jag ska inte ställa till någonting, men jag lät det gro. Och nu gör jag det ändå – nu kräver jag min andra halva!

Det är ett beslut som vuxit fram, berättar han.

– Först blev jag besviken bara och därför orkade jag inte ta tag i det. Sen sjönk det in mer och mer och jag fick fint stöd av vänner. Jag är passionerad i allt jag gör. Jag gör ingenting till hälften. Hade jag brytt mig till hälften hade jag sagt tusen tack och spelat en trudelutt på flöjten, men jag har satsat helhjärtat i varje projekt.

Se över reglerna?

Marcos Ciscars partikamrat Christer Olsson, som var med i kultur- och föreningsutskottet när förslaget till stipendiater togs fram, säger till FT att han inte riktigt minns hur diskussionerna gick i utskottet, men att han inte tror att någon hade någon tanke på att en delning skulle ses som att någon var mindre värd än tidigare kandidater. Han tycker dock att Marcos Ciscar har en poäng i det han säger om regelverket och tillämpningen.

– Man kanske ska fundera på regelverket och hur man gör med sådana här situationer. Det står ju i stadgarna att stipendiet ska vara på 10 000 kronor, så kanske skulle man ha den summan per person även om två personer får stipendier.

FT avslöjade i torsdags att en av kommunens Ferlinstipendiater för 2015 inte alls var särskilt glad över stipendiet, och att han till och med beslutat sig för att bryta med kommunen med anledning av missnöjet. Marcos Ciscar tar paus från sina politiska uppdrag och har dessutom sagt upp sig från sin kommunala tjänst som musiklärare i Lesjöfors.

När FT når honom på torsdagen har han tänkt ett steg till, och lanserar ett förslag.

– Mitt förslag är att de fyra som fått ett halvt stipendium utan att ha någon koppling till varandra borde få något slags upprättelse. Jag har inget emot delade stipendier i sak, jag hade gärna tagit emot ihop med Rolf Carlsson till exempel för att vi har jobbat mycket ihop. Men om man delar ut stipendier för att man vill visa sin uppskattning, blir det väldigt konstigt när man delar det så här, till två som inte har någon koppling till varandra.

Marcos Ciscar fick dela stipendiet med konstnären Carina Fogde. Senast stipendiet delades var 1999, då Pia Holmquist, som skapat Figurteaterkompaniet, fick dela med Hans Karlsson, som jobbade med musik för barn.

Går att reparera

– Om man reparerar skadan för oss fyra där det känts lite random, då har man visat att det blev fel, men det blev rätt sen. Som när man blivit ovän med en kompis, och blir vänner igen, säger Marcos Ciscar.

Men är det inte bättre att få ett halvt stipendium än inget alls?

– Nej, faktiskt inte. Jag förstår att det jag säger kan sticka ut i mellanmjölkslandet, men jag lever så fullt ut för min musik och har varit en frontman som tillsammans med andra lyft det lokala musiklivet i Filipstad, säger Marcos Ciscar.

Varför tar du detta så personligt?

– För att det är det! säger Marcos Ciscar, som inte tycker att han fått någon tillfredsställande förklaring till att det skulle bli ett delat stipendium för första gången på 16 år just när kommunen valde att prisa honom.

– Det är en Jantelag som finns här och jag sticker ut på så många sätt. Jag har utländskt påbrå, jag har varit väldigt kritisk i många sammanhang. Jag kan aldrig bevisa att jag särbehandlats, men varför var det nödvändigt just i år att dela stipendiet, det är jättemärkligt.

Men tror du inte att du uppfattas som rätt otacksam av många nu?

– Absolut! Det får stå för dem. Jag hade gärna sluppit det här, men jag tycker det ska vara rätt.

Stadgarna

Han har även kollat vad det står i stadgarna för Ferlinstipendiet. Där står att ”Stipendiet kan utdelas till person eller grupp som är verksamma i Filipstad eller har en anknytning till kommunen”. Det står alltså inte ”personer” utan ”person”, och:

– Det blir väl ingen grupp bara för att det är två olika personer som utses? frågar Marcos Ciscar.

I stadgarna också att om stipendiet inte delas ut ett år, vilket skedde 2002, ska beloppet ”reserveras”. Marcos Ciscar föreslår att man ska ta av de pengarna för att ställa till rätta det som han upplever blev fel nu.

19 år av livet

Han framhåller att han tar fajten inte bara för sin egen skull utan för de andra också, och för att inte fler ska behöva uppleva samma sak.

– Jag har gett Filipstad 19 år av mitt liv, och då kan man ju diskutera hur mycket uppskattning det är att få 5000 efter 19 år. Om man har kulturen som hobby kanske man kunde ta det här med en klackspark, men om man har vigt sitt liv till det här, och de säger att de uppskattar vad man gör och så lyckades de ändå bara åstadkomma något halvt? Det blir jättekonstigt!

Med tanke på vad missnöjd du är med att ha fått ett delat stipendium – varför tackade du inte bara nej?

– Dels kom det som en chock att jag skulle få det. Det ser man på bilden du tog i kommunstyrelsen också, när jag fick veta det. Det är ingen glad människa du ser där utan jag blev chockad och visste inte hur jag skulle hantera det. Men jag tänkte då att jag ska inte ställa till någonting, men jag lät det gro. Och nu gör jag det ändå – nu kräver jag min andra halva!

Det är ett beslut som vuxit fram, berättar han.

– Först blev jag besviken bara och därför orkade jag inte ta tag i det. Sen sjönk det in mer och mer och jag fick fint stöd av vänner. Jag är passionerad i allt jag gör. Jag gör ingenting till hälften. Hade jag brytt mig till hälften hade jag sagt tusen tack och spelat en trudelutt på flöjten, men jag har satsat helhjärtat i varje projekt.

Se över reglerna?

Marcos Ciscars partikamrat Christer Olsson, som var med i kultur- och föreningsutskottet när förslaget till stipendiater togs fram, säger till FT att han inte riktigt minns hur diskussionerna gick i utskottet, men att han inte tror att någon hade någon tanke på att en delning skulle ses som att någon var mindre värd än tidigare kandidater. Han tycker dock att Marcos Ciscar har en poäng i det han säger om regelverket och tillämpningen.

– Man kanske ska fundera på regelverket och hur man gör med sådana här situationer. Det står ju i stadgarna att stipendiet ska vara på 10 000 kronor, så kanske skulle man ha den summan per person även om två personer får stipendier.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.