2016-01-13 15:55

2016-01-13 15:55

Telia bygger vidare på fiber

FILIPSTAD: Fibersatsningen fortsätter

Ytterligare 1 180 villahushåll i Filipstads kommun ska få chansen att installera fiber.
Telia fortsätter sin satsning i kommunen och siktar nu på utbyggnad i såväl Filipstad som Nykroppa och Lesjöfors.

Företaget satsar nio miljarder kronor på att bygga ut fiberbredband i hela landet. Satsningen i Filipstads kommun berör villaägare i Lesjöfors, Persberg och Nykroppa. I Filipstad är det Strandkullevägen, Karlstadsvägen, Asphyttegatan, Myrängen, Tallvägen och Mosebacke som nu får chansen.

Började 2014

Företaget inledde sin satsning i Filipstad redan 2014.

Då var det drygt 1000 hushåll i områdena Jonstorp, Älvkullen, Åsen, Bergslagstornet, Södra, Höglunda och Norra Centrum i Filipstad som fick erbjudandet. Intresset var stort och redan i mars 2014 skrev FT om att Telia funderade på att gå ut även i Persberg, Lesjöfors och Nykroppa.

Den nu aktuella utbyggnaden ska starta i mars och vara klar under sommaren år 2017.

Öppet nät

De villaägare som ansluter sig blir anslutna till ett öppet nät, vilket ger det enskilda hushållet möjlighet att välja tjänsteleverantör fritt.

– Fiber ger hushållen helt nya möjligheter. Det är en stabil internetuppkoppling som klarar av att hela familjen använder sina datorer, surfplattor, mobiler och tv-apparater samtidigt. Det gör det dessutom möjligt att dra nytta av framtidens digitala servicetjänster inom till exempel sjukvård och utbildning, säger Linda Hernström, ansvarig för Telias fiberaffär, i ett pressmeddelande.

Exempel på ett område som väntas utvecklas ännu mer är webbaserade tjänster inom vården och skolan. Det kan bland annat handla om att träffa läkaren via datorn i stället för att behöva gå till vårdcentralen, eller att studera via nätet och följa föreläsningar från olika universitet hemifrån.

Informationsmöten

Det bredbandsnät som nu byggs ger möjlighet till hastigheter upp till 1 000 Mbit/sekund.

Telia kommer att hålla möten för allmänheten, för att berätta mer om sina planer. Den 26 januari blir det ett möte i Filipstads Folkets hus ch dagen därpå blir det möten på både i Nykroppaparken och Stålvallaskolan, Lesjöfors.

Företaget satsar nio miljarder kronor på att bygga ut fiberbredband i hela landet. Satsningen i Filipstads kommun berör villaägare i Lesjöfors, Persberg och Nykroppa. I Filipstad är det Strandkullevägen, Karlstadsvägen, Asphyttegatan, Myrängen, Tallvägen och Mosebacke som nu får chansen.

Började 2014

Företaget inledde sin satsning i Filipstad redan 2014.

Då var det drygt 1000 hushåll i områdena Jonstorp, Älvkullen, Åsen, Bergslagstornet, Södra, Höglunda och Norra Centrum i Filipstad som fick erbjudandet. Intresset var stort och redan i mars 2014 skrev FT om att Telia funderade på att gå ut även i Persberg, Lesjöfors och Nykroppa.

Den nu aktuella utbyggnaden ska starta i mars och vara klar under sommaren år 2017.

Öppet nät

De villaägare som ansluter sig blir anslutna till ett öppet nät, vilket ger det enskilda hushållet möjlighet att välja tjänsteleverantör fritt.

– Fiber ger hushållen helt nya möjligheter. Det är en stabil internetuppkoppling som klarar av att hela familjen använder sina datorer, surfplattor, mobiler och tv-apparater samtidigt. Det gör det dessutom möjligt att dra nytta av framtidens digitala servicetjänster inom till exempel sjukvård och utbildning, säger Linda Hernström, ansvarig för Telias fiberaffär, i ett pressmeddelande.

Exempel på ett område som väntas utvecklas ännu mer är webbaserade tjänster inom vården och skolan. Det kan bland annat handla om att träffa läkaren via datorn i stället för att behöva gå till vårdcentralen, eller att studera via nätet och följa föreläsningar från olika universitet hemifrån.

Informationsmöten

Det bredbandsnät som nu byggs ger möjlighet till hastigheter upp till 1 000 Mbit/sekund.

Telia kommer att hålla möten för allmänheten, för att berätta mer om sina planer. Den 26 januari blir det ett möte i Filipstads Folkets hus ch dagen därpå blir det möten på både i Nykroppaparken och Stålvallaskolan, Lesjöfors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.