2016-01-13 12:39

2016-01-13 12:39

Kritisk Marcos tar timeout

FILIPSTAD: Besviken över att Ferlinstipendiet delades

Delad glädje är inte alltid dubbel glädje. 2015 års Ferlinstipendiat Marcos Ciscar är gravt missnöjd med att han fick ett halvt stipendium.
I en skrivelse till kulturutskottets ordförande ifrågasätter han varför stipendiet delades – och meddelar att han både tänker ta paus från politiken och säga upp sig från sin kommunala tjänst som musiklärare.

2015 års Ferlinstipendium delades mellan konstnären Carina Fogde och musikern med mera Marcos Ciscar.

I de första kommentarerna var Marcos Ciscar glad över utmärkelsen, men snart började det sippra fram frågetecken. När det var dags för utdelningen av stipendierna i fullmäktige i december, valde han att inte gå upp och ta emot stipendiet offentligt, utan fick det i stället efter mötet, utan vidare finesser.

Ifrågasätter

Sedan har Marcos Ciscar skickat flera skrivelser till Torbjörn Parling (S), som är ordförande i kultur- och föreningsutskottet. Det är utskottet som tar emot ansökningar och nomineringar till de kommunala stipendierna, och tar fram beslutsförslag till kommunstyrelsen, som tar det formella beslutet.

I breven för Marcos Ciscar fram både frågor och bitvis svidande kritik mot hanteringen.

Han ifrågasätter varför han inte var värd ett helt stipendium och jämför med andra, tidigare pristagare som ju fått hela.

”Hoppas du förstår nu att jag menar allvar. Att se mina musikaliska/konstnärliga vänner erhålla ett fullt erkännande (som de verkligen är värda) via stipendiet men själv endast ett halvt är ett slag under bältet på mig efter allt jag kämpat för inom musiken”, skriver han bland annat.

”Två stack ut”

Torbjörn Parling är bestört över vilken vändning ärendet tagit.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så här, men vi är olika alla! säger han till FT.

Men varför blev det ett delat stipendium?

– När det gällde Ferlinstipendiet tyckte vi att det var två kandidater som stod ut till det positiva, som vi tyckte var värdiga mottagare. Det var Marcos Ciscar inom musiken och Carina Fogde inom konsten. Vi tyckte att de båda var likvärdiga, så varför inte dela? säger Torbjörn Parling.

Han tycker inte att det kan ses som att de nu prisade skulle vara hälften så mycket värda som tidigare stipendiater.

– Nej, vi har inte gjort någon sådan värdering. Inom folkrörelse- och föreningsstipendiet har vi ofta delat, berättar Torbjörn Parling.

Har delats förut

Det har hänt förut även med Ferlinstipendiet. Dels har grupper fått det – Blueass bluesband (2000) och John Ericsson-gruppen (2003). Dels har enskilda personer fått dela. 1998 delade Rolf Mårth och Gunilla Jansson, 1999 Hans Karlsson och Pia Holmqvist.

Det har även hänt att stipendiet inte delats ut alls – det var 2002.

– Och det finns ju stipendier av högre dignitet än Ferlinstipendiet som delats, ända upp till Nobelprisnivån, säger Torbjörn Parling.

För Marcos Ciscar är måttet uppenbarligen ändå rågat. I en skrivelse till Parling uppger han att han tar paus från politiken och även säger upp sig från sin tjänst som musiklärare.

”Nu vill jag inte ge kommunen en droppe till av min dyrbara energi. Likaså tar jag nu en timeout med politiken av samma anledning. Jag vill ha så lite med Filipstads kommun att göra efter detta. Här hade ni chansen till en lokal eldsjäl inom musiklivet, en driven musiklärare i Lesjöfors och en engagerad politiker. Men vi du vad? You blew it!” skriver han till Torbjörn Parling.

2015 års Ferlinstipendium delades mellan konstnären Carina Fogde och musikern med mera Marcos Ciscar.

I de första kommentarerna var Marcos Ciscar glad över utmärkelsen, men snart började det sippra fram frågetecken. När det var dags för utdelningen av stipendierna i fullmäktige i december, valde han att inte gå upp och ta emot stipendiet offentligt, utan fick det i stället efter mötet, utan vidare finesser.

Ifrågasätter

Sedan har Marcos Ciscar skickat flera skrivelser till Torbjörn Parling (S), som är ordförande i kultur- och föreningsutskottet. Det är utskottet som tar emot ansökningar och nomineringar till de kommunala stipendierna, och tar fram beslutsförslag till kommunstyrelsen, som tar det formella beslutet.

I breven för Marcos Ciscar fram både frågor och bitvis svidande kritik mot hanteringen.

Han ifrågasätter varför han inte var värd ett helt stipendium och jämför med andra, tidigare pristagare som ju fått hela.

”Hoppas du förstår nu att jag menar allvar. Att se mina musikaliska/konstnärliga vänner erhålla ett fullt erkännande (som de verkligen är värda) via stipendiet men själv endast ett halvt är ett slag under bältet på mig efter allt jag kämpat för inom musiken”, skriver han bland annat.

”Två stack ut”

Torbjörn Parling är bestört över vilken vändning ärendet tagit.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så här, men vi är olika alla! säger han till FT.

Men varför blev det ett delat stipendium?

– När det gällde Ferlinstipendiet tyckte vi att det var två kandidater som stod ut till det positiva, som vi tyckte var värdiga mottagare. Det var Marcos Ciscar inom musiken och Carina Fogde inom konsten. Vi tyckte att de båda var likvärdiga, så varför inte dela? säger Torbjörn Parling.

Han tycker inte att det kan ses som att de nu prisade skulle vara hälften så mycket värda som tidigare stipendiater.

– Nej, vi har inte gjort någon sådan värdering. Inom folkrörelse- och föreningsstipendiet har vi ofta delat, berättar Torbjörn Parling.

Har delats förut

Det har hänt förut även med Ferlinstipendiet. Dels har grupper fått det – Blueass bluesband (2000) och John Ericsson-gruppen (2003). Dels har enskilda personer fått dela. 1998 delade Rolf Mårth och Gunilla Jansson, 1999 Hans Karlsson och Pia Holmqvist.

Det har även hänt att stipendiet inte delats ut alls – det var 2002.

– Och det finns ju stipendier av högre dignitet än Ferlinstipendiet som delats, ända upp till Nobelprisnivån, säger Torbjörn Parling.

För Marcos Ciscar är måttet uppenbarligen ändå rågat. I en skrivelse till Parling uppger han att han tar paus från politiken och även säger upp sig från sin tjänst som musiklärare.

”Nu vill jag inte ge kommunen en droppe till av min dyrbara energi. Likaså tar jag nu en timeout med politiken av samma anledning. Jag vill ha så lite med Filipstads kommun att göra efter detta. Här hade ni chansen till en lokal eldsjäl inom musiklivet, en driven musiklärare i Lesjöfors och en engagerad politiker. Men vi du vad? You blew it!” skriver han till Torbjörn Parling.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.