2016-01-13 09:16

2016-01-13 09:16

Full fart inom snösvängen

FILIPSTAD: Snöfallet har kostat cirka en halv miljon kronor

Den senaste tidens snöfall har medfört bråda dagar för snöröjarna i kommunen. Totalt har man varit ute tre gånger de senaste dagarna, vilket innebär en kostnad på cirka 400 000 kronor. Sedan tillkommer en omgång med sandning som beräknas kosta cirka 100 000 kronor.

Filipstads kommun har ansvar för att röja bort snö i tätorterna Filipstad, Lesjöfors, Nykroppa, Nordmark och Brattfors.

Det finns en arbetsledare, med beredskap dygnet runt, från och med den 1 november till den 30 april. Det är arbetsledaren som tar beslut om vilka resurser som behöver sättas in för att röja snö och bekämpa halka.

Trafikverket ansvarar för både riksväg 26 och 63.

Vissa vägar prioriteras

Kommunen sätter i gång snöröjningen senast när det kommit åtta centimeter snö. Vägar med mycket trafik prioriteras, samt gång- och cykelvägar. Det finns totalt 20 stycken plogbilar som kan kallas ut när det blir snöfall.

– Vi räknar med att det kostar cirka 100 000 till 150 000 kronor att röja bort snön efter varje snöfall. Nu har vi varit ute både söndag, måndag och tisdag. Kostnaden landar på cirka 400 000 kronor, säger Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.

– En sandningsomgång kostar cirka 100 000 kronor och det behöver göras nu efter att vi har plogat färdigt.

Alla resurser

Den senaste tidens snöfall har medfört att alla resurser kallats ut. Av de 20 enheterna så är hälften kommunens egna och hälften är entreprenörer.

– Nu (läs tisdag, reds anm) har vi lite städarbete med egna resurser, det kan vara snöhögar som blivit kvar i någon korsning. Vi håller nog på ett par dagar till med egen personal, säger Danielsson som menar att personalen hunnit med att röja.

– I det här fallet har det ju varit kallt så det har inte varit så besvärligt. Det tar cirka 8-10 timmar att röja efter ett snöfall. Vi kommer ju alltid sist någonstans och det kan vara mycket snö på de gatorna. Vi prioriterar alltid de större gatorna och gång- och cykelvägarna, vid villakvarteren kan det ta längre tid innan det blir plogat.

Han säger att det kommit in lite synpunkter på hur snöröjningen skötts.

– Men det gör det alltid.

Centrala delarna av Filipstad är svårröjda och det kan hinna komma mycket snö mellan snösvängarna.

– Det är svårt då det inte går att röja dagtid utan måste göras morgon eller kväll, eftersom det annars står bilar överallt som ställer till det.

Budgeten för vinterväghållningen ligger på cirka 2,9 miljoner kronor.

– Hittills har det kostat cirka 500 000 kronor. Det är omöjligt att säga om budgeten kommer att hålla. Vi har beräknat budgeten för tio snöröjningar och vi har redan kört tre omgångar. Förra året gick vi över budgeten med cirka 100 000 kronor.

Filipstads kommun har ansvar för att röja bort snö i tätorterna Filipstad, Lesjöfors, Nykroppa, Nordmark och Brattfors.

Det finns en arbetsledare, med beredskap dygnet runt, från och med den 1 november till den 30 april. Det är arbetsledaren som tar beslut om vilka resurser som behöver sättas in för att röja snö och bekämpa halka.

Trafikverket ansvarar för både riksväg 26 och 63.

Vissa vägar prioriteras

Kommunen sätter i gång snöröjningen senast när det kommit åtta centimeter snö. Vägar med mycket trafik prioriteras, samt gång- och cykelvägar. Det finns totalt 20 stycken plogbilar som kan kallas ut när det blir snöfall.

– Vi räknar med att det kostar cirka 100 000 till 150 000 kronor att röja bort snön efter varje snöfall. Nu har vi varit ute både söndag, måndag och tisdag. Kostnaden landar på cirka 400 000 kronor, säger Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.

– En sandningsomgång kostar cirka 100 000 kronor och det behöver göras nu efter att vi har plogat färdigt.

Alla resurser

Den senaste tidens snöfall har medfört att alla resurser kallats ut. Av de 20 enheterna så är hälften kommunens egna och hälften är entreprenörer.

– Nu (läs tisdag, reds anm) har vi lite städarbete med egna resurser, det kan vara snöhögar som blivit kvar i någon korsning. Vi håller nog på ett par dagar till med egen personal, säger Danielsson som menar att personalen hunnit med att röja.

– I det här fallet har det ju varit kallt så det har inte varit så besvärligt. Det tar cirka 8-10 timmar att röja efter ett snöfall. Vi kommer ju alltid sist någonstans och det kan vara mycket snö på de gatorna. Vi prioriterar alltid de större gatorna och gång- och cykelvägarna, vid villakvarteren kan det ta längre tid innan det blir plogat.

Han säger att det kommit in lite synpunkter på hur snöröjningen skötts.

– Men det gör det alltid.

Centrala delarna av Filipstad är svårröjda och det kan hinna komma mycket snö mellan snösvängarna.

– Det är svårt då det inte går att röja dagtid utan måste göras morgon eller kväll, eftersom det annars står bilar överallt som ställer till det.

Budgeten för vinterväghållningen ligger på cirka 2,9 miljoner kronor.

– Hittills har det kostat cirka 500 000 kronor. Det är omöjligt att säga om budgeten kommer att hålla. Vi har beräknat budgeten för tio snöröjningar och vi har redan kört tre omgångar. Förra året gick vi över budgeten med cirka 100 000 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.