2016-01-12 12:35

2016-01-12 12:35

Operapärlor på rad

FILIPSTAD: Folkan kör i gång operasäsongen

Det tog sin tid, men nu drar operasäsongen i gång på allvar på Folkan bio.
På lördag, den 16 januari, sänds Bizets Pärlfiskarna.

Bizet må vara mest känd för Carmen, men han har även skrivit Pärlfiskarna, om två fiskare som inte bara fiskar efter pärlor utan båda två hoppas på att få prästinnan Leilas kärlek.

Folkan sänder föreställningen direkt från Metropolitan i New York – där den för övrigt inte satts upp sedan 1916, då Caruso gjorde huvudrollen.

Näst ut är Puccinis dramatiska Turandot, med svenska stjärnsopranen Nina Stemme i huvudrollen. Hon gjorde debut på the Met redan 2000 men detta blir första gången Sverigepubliken får chansen att se henne via operabion. Turandot visas på Folkan den 30 januari.

Den 5 mars väntar Manon Lescaut. Jonas Kaufmann och Kristine Opolais sjunger huvudrollerna i Puccinis version av en klassisk roman.

Den 2 april kommer Madame Butterfly, också den ett verk av Puccini, som hade urpremiär i Milano 1904.

På Valborgsmässoafton, lördagen den 30 april, sänds operan Elektra. Nina Stemme gör titelrollen och även i orkesterdiket blir det skandinaviskt, när Esa-Pekka Salonen återvänder till Metropolitan, där han senast dirigerade 2009.

Så visst ser det ut att bli en fin säsong, även om hösten blev rumphuggen för operavännerna. Bara en opera blev det under hösten; resten kolliderade med andra evenemang: först var det Lena Dahlmans föreställning och sedan var det lucia.

Men nu rullar operorna i gång efter sedvanligt schema och Tommy Magnusson på Folkets hus är beredd. Kanske är det ingen publikdragare a la Carmen den här säsongen – men det finns en trogen kärnpublik som går på de flesta operaföreställningarna.

Själv är Tommy ingen operanörd och när han är i tjänst hinner han för övrigt ändå inte se mycket av föreställningarna. Men han uppskattar mötena med publiken:

– Det brukar komma 20-25 personer ungefär och det är roligt att jobba då. Det är trevligt folk och många som vill prata, säger han.

Bizet må vara mest känd för Carmen, men han har även skrivit Pärlfiskarna, om två fiskare som inte bara fiskar efter pärlor utan båda två hoppas på att få prästinnan Leilas kärlek.

Folkan sänder föreställningen direkt från Metropolitan i New York – där den för övrigt inte satts upp sedan 1916, då Caruso gjorde huvudrollen.

Näst ut är Puccinis dramatiska Turandot, med svenska stjärnsopranen Nina Stemme i huvudrollen. Hon gjorde debut på the Met redan 2000 men detta blir första gången Sverigepubliken får chansen att se henne via operabion. Turandot visas på Folkan den 30 januari.

Den 5 mars väntar Manon Lescaut. Jonas Kaufmann och Kristine Opolais sjunger huvudrollerna i Puccinis version av en klassisk roman.

Den 2 april kommer Madame Butterfly, också den ett verk av Puccini, som hade urpremiär i Milano 1904.

På Valborgsmässoafton, lördagen den 30 april, sänds operan Elektra. Nina Stemme gör titelrollen och även i orkesterdiket blir det skandinaviskt, när Esa-Pekka Salonen återvänder till Metropolitan, där han senast dirigerade 2009.

Så visst ser det ut att bli en fin säsong, även om hösten blev rumphuggen för operavännerna. Bara en opera blev det under hösten; resten kolliderade med andra evenemang: först var det Lena Dahlmans föreställning och sedan var det lucia.

Men nu rullar operorna i gång efter sedvanligt schema och Tommy Magnusson på Folkets hus är beredd. Kanske är det ingen publikdragare a la Carmen den här säsongen – men det finns en trogen kärnpublik som går på de flesta operaföreställningarna.

Själv är Tommy ingen operanörd och när han är i tjänst hinner han för övrigt ändå inte se mycket av föreställningarna. Men han uppskattar mötena med publiken:

– Det brukar komma 20-25 personer ungefär och det är roligt att jobba då. Det är trevligt folk och många som vill prata, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.