2016-01-11 14:24

2016-01-11 14:24

Matakuten kan snart vara igång

FILIPSTAD: Stort engagemang för Torgeirs planer

Engagemanget har varit enormt – många vill stötta Torgeir Pettersens planer på att starta Matakuten. Till och med det största hindret, att finna en lokal, verkar nu vara löst.
– Det jag skulle behöva hjälp med nu är hyran.

I mitten av december berättade FT om Filipstadsbon Torgeir Pettersen och hans stora hjärta som klappar för att hjälpa sina medmänniskor.

Torgeirs stora dröm var att skapa något han valt att kalla Matakuten – en plats dit personer som inte har mat för dagen kan vända sig för att mätta sina magar, helt gratis.

När FT ringer upp för att höra hur arbetet med Matakuten går, berättar Torgeir att responsen han fått, främst från kommuninnevånarna, varit enorm. Många kommer fram för att höra sig för om hans planer – har Matakuten öppnat än? Andra stoppar honom på stan för att redan innan verksamheten dragit igång, skänka ett bidrag.

– Det var en person som kom fram till mig, jag trodde han skulle ge mig en femtiolapp men så tog han upp en femhundring! Det finns ett enormt engagemang hos Filipstadsborna, slår Torgeir fast.

Har lokal på gång

Redan första gången Torgeirs vision uppmärksammades i media, var hans samarbete med Coop Extra i Filipstad klart – matbutiken kommer att bidra med de varor som ska delas ut på Matakuten. Torgeirs största huvudbry just då var att hitta en lokal där verksamheten kan ha sitt fäste. Nu verkar det dock som om bekymren fått en lösning.

– Jag har en lokal på gång, jag hoppas kunna få tillgång till den i slutet av den här månaden.

Blev tackad

Utrymmet Torgeir hoppas på ligger på Malmgatan och har tidigare hyrts av Vasakyrkan.

– När jag hörde av mig till hyresvärden var han mycket positiv, det var nästan så att han tackade mig när jag berättade vad jag tänkte göra, i stället för tvärt om.

Den enda orosmolnet som fortfarande skymtar på himlen är hyran. Då Torgeir vill hålla allt gratis har han ännu inte helt löst finansieringen av lokalen.

– På det viset går det lite trögt, det jag skulle behöva hjälp med nu är hyran, säger han men är samtidigt vid gott mod att det kommer lösa sig.

Planer för framtiden

Det som också sinkat Torgeir en aning i sitt arbete är all pappersexercis. Han har valt att göra Matakuten till en ideell förening och har därför redan sammanställt en styrelse.

– Anledningen till att jag gör det är att jag eventuellt i framtiden kan söka kommunala medel, som privatperson kan jag inte göra det.

I mitten av december berättade FT om Filipstadsbon Torgeir Pettersen och hans stora hjärta som klappar för att hjälpa sina medmänniskor.

Torgeirs stora dröm var att skapa något han valt att kalla Matakuten – en plats dit personer som inte har mat för dagen kan vända sig för att mätta sina magar, helt gratis.

När FT ringer upp för att höra hur arbetet med Matakuten går, berättar Torgeir att responsen han fått, främst från kommuninnevånarna, varit enorm. Många kommer fram för att höra sig för om hans planer – har Matakuten öppnat än? Andra stoppar honom på stan för att redan innan verksamheten dragit igång, skänka ett bidrag.

– Det var en person som kom fram till mig, jag trodde han skulle ge mig en femtiolapp men så tog han upp en femhundring! Det finns ett enormt engagemang hos Filipstadsborna, slår Torgeir fast.

Har lokal på gång

Redan första gången Torgeirs vision uppmärksammades i media, var hans samarbete med Coop Extra i Filipstad klart – matbutiken kommer att bidra med de varor som ska delas ut på Matakuten. Torgeirs största huvudbry just då var att hitta en lokal där verksamheten kan ha sitt fäste. Nu verkar det dock som om bekymren fått en lösning.

– Jag har en lokal på gång, jag hoppas kunna få tillgång till den i slutet av den här månaden.

Blev tackad

Utrymmet Torgeir hoppas på ligger på Malmgatan och har tidigare hyrts av Vasakyrkan.

– När jag hörde av mig till hyresvärden var han mycket positiv, det var nästan så att han tackade mig när jag berättade vad jag tänkte göra, i stället för tvärt om.

Den enda orosmolnet som fortfarande skymtar på himlen är hyran. Då Torgeir vill hålla allt gratis har han ännu inte helt löst finansieringen av lokalen.

– På det viset går det lite trögt, det jag skulle behöva hjälp med nu är hyran, säger han men är samtidigt vid gott mod att det kommer lösa sig.

Planer för framtiden

Det som också sinkat Torgeir en aning i sitt arbete är all pappersexercis. Han har valt att göra Matakuten till en ideell förening och har därför redan sammanställt en styrelse.

– Anledningen till att jag gör det är att jag eventuellt i framtiden kan söka kommunala medel, som privatperson kan jag inte göra det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.