2016-01-11 10:09

2016-01-11 10:09

Julen dansades ut

FILIPSTAD: Stora torget spelplats för julgransdansen

UT MED JULEN. Nu är julen officiellt slut. På söndagen dansades den ut av en tapper skara som under Margareta Davidssons ledning såg till att det blev både tummen upp och räv över is på Stora torget.

Tjugondag Knut är på onsdag, men redan på söndagen var det dags att samlas framför scenen på Stora torget för att dansa ut julen för den här gången.

Margareta Davidsson ledde sedvanligt stora som små rätt i turerna, understödd av Kulturskolans tomteorkester.

Musiken som bjöds var alla klassikerna, från Räven raskar över isen och Nu går vi runt kring ett enerissnår, till Raketen och Karusellen. Många av danserna har många roliga rörelser. ”Hej tummen upp, ändå upp i taket, hej tummen ned ända ned i golvet” sjöng och viftade barn och vuxna med schvung i steget. Hur Grin-Olle gör, hur man tvättar kläder i ett byk som räcker nästan hela veckan och att musikanter med fördel hämtas från Skaraborg hörde till traditionerna som dansades fram.

För Margareta Davidsson, Filipstads officiella lekledare sedan 70-talet, är det inte slut med julgransdansandet i och med söndagens aktiviteter på torget. Hon fortsätter nu i veckan med danser också i skolorna, allt för att traditionen av danslek ska leva vidare i nya generationer.

Tjugondag Knut är på onsdag, men redan på söndagen var det dags att samlas framför scenen på Stora torget för att dansa ut julen för den här gången.

Margareta Davidsson ledde sedvanligt stora som små rätt i turerna, understödd av Kulturskolans tomteorkester.

Musiken som bjöds var alla klassikerna, från Räven raskar över isen och Nu går vi runt kring ett enerissnår, till Raketen och Karusellen. Många av danserna har många roliga rörelser. ”Hej tummen upp, ändå upp i taket, hej tummen ned ända ned i golvet” sjöng och viftade barn och vuxna med schvung i steget. Hur Grin-Olle gör, hur man tvättar kläder i ett byk som räcker nästan hela veckan och att musikanter med fördel hämtas från Skaraborg hörde till traditionerna som dansades fram.

För Margareta Davidsson, Filipstads officiella lekledare sedan 70-talet, är det inte slut med julgransdansandet i och med söndagens aktiviteter på torget. Hon fortsätter nu i veckan med danser också i skolorna, allt för att traditionen av danslek ska leva vidare i nya generationer.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.