2016-01-11 08:49

2016-01-11 08:49

Ida Ivarsson fick sitt gesällbrev

FILIPSTAD: Företagarna delade ut i samband med styrelsemöte

Frisören Ida Ivarsson har fått motta sitt gesällbrev. Det var representanter från Företagarna i Filipstad som delade ut detta i samband med ett styrelsemöte på Kjortelgården.

Ida Ivarsson arbetar på en frisörsalong i Filipstad och är nu en stolt ägare av ett gesällbrev. Kortfattat är det ett yrkesbevis som visar att den som fått detta har goda kunskaper inom sitt yrke. Det är Sveriges Hantverksråd som utfärdar gesällbreven.

Arbetat flera år

Det var Ulf Söhrman, ordförande i Företagarna i Filipstad, som delade ut gesällbrevet under fredag kväll. Sedan fick hon också blommor av Christer Karlsén, som är vice ordförande. Även Ove Svensson, ledamot, deltog i ceremonin.

– Det känns jätteroligt att få gesällbrevet, berättar Ida Ivarsson som klarade provet redan för två år sedan.

Det brukar sedan ta ett år innan gesällbrevet kommer, men nu hade det av oklara orsaker dragit ut på tiden.

Hon har arbetat i ungefär fyra år som frisör. Först sommarjobbade hon under tiden hon utbildade sig till frisör. Hon utbildades sig vid Virginska gymnasiet i Örebro. Sedan arbetade hon först på en frisörsalong i Filipstad och nu är hon anställd på en annan frisörsalong sedan några år tillbaka.

– Nu ska jag köra på och fortsätta jobba, än har jag inte tröttnat, säger hon med ett leende.

Under lång tid var gesällerna en internationellt sammanhållande grupp inom skråhantverket, detta då de så kallade gesällvandringarna ofta innebar att man förflyttade sig mellan olika länder. Gesällbrevet fungerade då som pass under resor i Europa.

Kan bli mästare

Skråväsendet upphörde år 1846 och sedan bildades hantverksföreningar. Därefter växte organisationen Företagarna fram.

Den som avlagt ett gesällprov kan bli gesäll. Nästa steg kan bli att avlägga ett så kallat mästarprov och den som klarar det kan kalla sig mästare.

Ida Ivarsson arbetar på en frisörsalong i Filipstad och är nu en stolt ägare av ett gesällbrev. Kortfattat är det ett yrkesbevis som visar att den som fått detta har goda kunskaper inom sitt yrke. Det är Sveriges Hantverksråd som utfärdar gesällbreven.

Arbetat flera år

Det var Ulf Söhrman, ordförande i Företagarna i Filipstad, som delade ut gesällbrevet under fredag kväll. Sedan fick hon också blommor av Christer Karlsén, som är vice ordförande. Även Ove Svensson, ledamot, deltog i ceremonin.

– Det känns jätteroligt att få gesällbrevet, berättar Ida Ivarsson som klarade provet redan för två år sedan.

Det brukar sedan ta ett år innan gesällbrevet kommer, men nu hade det av oklara orsaker dragit ut på tiden.

Hon har arbetat i ungefär fyra år som frisör. Först sommarjobbade hon under tiden hon utbildade sig till frisör. Hon utbildades sig vid Virginska gymnasiet i Örebro. Sedan arbetade hon först på en frisörsalong i Filipstad och nu är hon anställd på en annan frisörsalong sedan några år tillbaka.

– Nu ska jag köra på och fortsätta jobba, än har jag inte tröttnat, säger hon med ett leende.

Under lång tid var gesällerna en internationellt sammanhållande grupp inom skråhantverket, detta då de så kallade gesällvandringarna ofta innebar att man förflyttade sig mellan olika länder. Gesällbrevet fungerade då som pass under resor i Europa.

Kan bli mästare

Skråväsendet upphörde år 1846 och sedan bildades hantverksföreningar. Därefter växte organisationen Företagarna fram.

Den som avlagt ett gesällprov kan bli gesäll. Nästa steg kan bli att avlägga ett så kallat mästarprov och den som klarar det kan kalla sig mästare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.