2016-01-11 16:00

2016-01-11 16:00

Filipstadsbo redo att hjälpa till på Kos

FILIPSTAD: Mikael blir volontär i Grekland

Mikael Nordlund hör till Filipstadsborna som engagerat sig för att hjälpa asylsökande som kommit till Filipstad. Nu tar han ett steg vidare.

I februari åker han till Grekland för att arbeta som volontär på någon av öarna dit många flyktingar kommer efter den farliga färden över Medelhavet.

– Jag känner att jag vill göra något mer, förklarar Mikael Nordlund varför han tar steget att bli volontär.

– Jag har varit med och hjälpt till lite på flyktingboendena här, med kläder och så. Då har man fått hört och sett hur de har det. De kommer i kläderna de har på sig, inget mer.

Känslan av att vilja hjälpa till ytterligare började gro hos Mikael. Han kollade upp på nätet vilka möjligheter som fanns och hittade Team Sweden Volonteers. Det är en ideell organisation som arbetar med att hjälpa flyktingar som kommer till den grekiska ön Kos.

”Kos är ett enda stort kaos med alla flyktingar i nöd. Kos har inte möjlighet att ta ansvar och har varken de ekonomiska eller praktiska förutsättningarna för att kunna hjälpa. Vi har inte heller det. Men vi har möjligheterna att göra skillnad, både ekonomiskt och praktiskt. Det har kommit 31 000 flyktingar till Kos. Män, kvinnor, familjer och barn. Jag kände att min tur att göra skillnad är nu” skriver initiativtagaren Teresa Fröling på organisationens hemsida.

Farlig flyktväg

Mikael Nordlund har också samlat på sig kunskap om hur det går till på flykt.

– Jag har fått mycket vänner på senare tid som är lite överallt ifrån, men huvudsakligen från Syrien. Av dem har jag hört en hel del om hur mycket otäckt de varit med om.

Inte nog med att det är krig i deras hemland, också flyktvägarna innebär stora umbäranden. Det är svårt, dyrt och farligt att ta sig ut. Inte minst resan över Medelhavet i ofta skrangliga båtar utsätter de flyende för akut livsfara.

Mikael Nordlund kommer under sin volontärvecka att vara på plats på någon av de stränder där de flyende anländer efter sin svåra resa. Han kommer att få vara med och fixa mat, ta hand om asylsökande som ska registreras, söka av stränderna med mera.

Resan och alla andra kostnader som uppstår betalar han själv. Pengarna kommer från familjens sparkonto.

– Det skulle ha blivit en altandörr egentligen, säger han.

Men familjerådet kom fram till att hjälpinsatsen kändes angelägnare och att man faktiskt klarar sig utan altandörr ett tag till.

Samlar in kläder

Med sig på resan kommer Mikael att ha kläder och annat som Filipstadsborna skänkt. En hel del har redan lämnat in saker, men han fortsätter att ta emot. Den som har något att skänka kan gå med det till Leksaksaffären i gallerian.

– Herrjackor och herrskor är efterfrågat och även ryggsäckar, berättar han.

Han räknar med att flygbolaget SAS ska tillåta viss övervikt och skulle det bli saker över, som han inte får med sig, kommer de ändå till nytta.

– Vi har mycket folk här också som behöver, berättar Mikael som även är aktiv i det lokala nätverket ”Filipstad tillsammans”.

– Jag känner att jag vill göra något mer, förklarar Mikael Nordlund varför han tar steget att bli volontär.

– Jag har varit med och hjälpt till lite på flyktingboendena här, med kläder och så. Då har man fått hört och sett hur de har det. De kommer i kläderna de har på sig, inget mer.

Känslan av att vilja hjälpa till ytterligare började gro hos Mikael. Han kollade upp på nätet vilka möjligheter som fanns och hittade Team Sweden Volonteers. Det är en ideell organisation som arbetar med att hjälpa flyktingar som kommer till den grekiska ön Kos.

”Kos är ett enda stort kaos med alla flyktingar i nöd. Kos har inte möjlighet att ta ansvar och har varken de ekonomiska eller praktiska förutsättningarna för att kunna hjälpa. Vi har inte heller det. Men vi har möjligheterna att göra skillnad, både ekonomiskt och praktiskt. Det har kommit 31 000 flyktingar till Kos. Män, kvinnor, familjer och barn. Jag kände att min tur att göra skillnad är nu” skriver initiativtagaren Teresa Fröling på organisationens hemsida.

Farlig flyktväg

Mikael Nordlund har också samlat på sig kunskap om hur det går till på flykt.

– Jag har fått mycket vänner på senare tid som är lite överallt ifrån, men huvudsakligen från Syrien. Av dem har jag hört en hel del om hur mycket otäckt de varit med om.

Inte nog med att det är krig i deras hemland, också flyktvägarna innebär stora umbäranden. Det är svårt, dyrt och farligt att ta sig ut. Inte minst resan över Medelhavet i ofta skrangliga båtar utsätter de flyende för akut livsfara.

Mikael Nordlund kommer under sin volontärvecka att vara på plats på någon av de stränder där de flyende anländer efter sin svåra resa. Han kommer att få vara med och fixa mat, ta hand om asylsökande som ska registreras, söka av stränderna med mera.

Resan och alla andra kostnader som uppstår betalar han själv. Pengarna kommer från familjens sparkonto.

– Det skulle ha blivit en altandörr egentligen, säger han.

Men familjerådet kom fram till att hjälpinsatsen kändes angelägnare och att man faktiskt klarar sig utan altandörr ett tag till.

Samlar in kläder

Med sig på resan kommer Mikael att ha kläder och annat som Filipstadsborna skänkt. En hel del har redan lämnat in saker, men han fortsätter att ta emot. Den som har något att skänka kan gå med det till Leksaksaffären i gallerian.

– Herrjackor och herrskor är efterfrågat och även ryggsäckar, berättar han.

Han räknar med att flygbolaget SAS ska tillåta viss övervikt och skulle det bli saker över, som han inte får med sig, kommer de ändå till nytta.

– Vi har mycket folk här också som behöver, berättar Mikael som även är aktiv i det lokala nätverket ”Filipstad tillsammans”.