2015-12-16 11:13

2015-12-16 11:13

Alla får chansen att bli delaktiga

FILIPSTAD: Dirigenten Johnny Larsson hoppas på många stämmor under psalmerna i Filipstads kyrkas julkonsert

Julkonserten i Filipstads kyrka på lördag kan bli en mäktig musikupplevelse. Dirigenten Johnny Larsson räknar in 16 musiker och ett 50-tal röster i kören i evenemanget, men han hoppas också på att alla besökare ska bidra till julstämningen.
– De psalmer vi har gör det möjligt för alla att vara med och sjunga. Jag tycker att det är viktigt att man ska kunna känna sig delaktig under en julkonsert, säger han.

Förberedelserna inför lördagens julkonsert i Filipstads kyrka har pågått sedan flera månader tillbaka.

– Körerna började repetera sångerna i mitten av höstterminen, strax efter Oxhälja började de intensiva repetitionerna. Musikerna som ska medverka fick sitt material med posten för cirka en månad sedan och en månad innan det har jag jobbat ut med att välja ut musiken och göra arrangemangen, berättar Johnny Larsson om processen.

Till vardags är han organist i Filipstads församling, men på lördag går han in i rollen som dirigent.

– Julkonserten är vanligtvis det största musikevenemanget vi har i Filipstads kyrka under året. Och för egen del blir det sjunde året som jag är med och håller i det, säger han.

Stor ökning

Att intresset för musikhändelsen har vuxit med åren tycker han förstås är roligt.

– Ökningen av besökarna har varit stor. 2009 hade vi 110 besökare under julkonserten och förra året var vi uppe i 420. Jag har länge önskat att det här ska bli en tradition som kommer att stanna kvar – och nu känner jag att vi är på god väg att nå dit. Efter Oxhälja brukar folk börja att fråga om när vi ska ha vår julkonsert. Det känns kul att det är så, för det betyder att konserten är efterlängtad, säger Johnny Larsson.

I arbetet med att bygga programmet har han tagit hänsyn till traditionen. Johnny Larsson är en musiker som är nyfiken på nya influenser, men samtidigt tycker han att det inte går att göra för stora ingrepp i julmusiken.

– Under julkonserter är det inte många som förväntar sig att man ska förnya sig så mycket. Det gäller i stället att hålla sig kvar vid de kända sångerna och psalmerna, säger han.

Gammalt är bra

Besökarna som kommer till Filipstads kyrka på lördag lär därför få uppleva låtar som till exempel O helga natt, liksom julpsalmer som Stilla natt, Dagen är kommen och Lyss till änglasångens ord.

När psalmerna spelas hoppas Johnny Larsson att hela kyrkan kommer att vara med och sjunga. Han kan uppleva Filipstads församling som aningen reserverad när det kommer till att sjunga psalmer under kyrkoåret, men där den årliga julkonserten är det stora undantaget.

– Det är en sån härlig känsla när så många vill vara med och sjunga, säger han.

Detaljerna återstår

Dagarna fram till konserten lär bli hektiska för Johnny Larsson och hela ensemblen. Vid den här tidpunkten handlar dock det mesta om att finslipa detaljer, som till exempel montera den nyinköpta körgradängen – den ska vara tillräckligt stabil för att kunna bära upp Filipstads kyrkokör, Nykroppakören och Rämmen-Gåsborns kyrkokör tillsammans.

Kan du ge några exempel på solister som kommer att delta i konserten?

– Som under tidigare år kommer Kent Lundberg att vara huvudsolist med sång och panflöjt. Vi kommer även att ha Bosse Landberg med solosång, medan Dietmar Schmid kommer att vara solist med sin saxofon. Katharine Hieke, som är organist i Torsby, kommer att köra solostycken på vår orgel.

Förberedelserna inför lördagens julkonsert i Filipstads kyrka har pågått sedan flera månader tillbaka.

– Körerna började repetera sångerna i mitten av höstterminen, strax efter Oxhälja började de intensiva repetitionerna. Musikerna som ska medverka fick sitt material med posten för cirka en månad sedan och en månad innan det har jag jobbat ut med att välja ut musiken och göra arrangemangen, berättar Johnny Larsson om processen.

Till vardags är han organist i Filipstads församling, men på lördag går han in i rollen som dirigent.

– Julkonserten är vanligtvis det största musikevenemanget vi har i Filipstads kyrka under året. Och för egen del blir det sjunde året som jag är med och håller i det, säger han.

Stor ökning

Att intresset för musikhändelsen har vuxit med åren tycker han förstås är roligt.

– Ökningen av besökarna har varit stor. 2009 hade vi 110 besökare under julkonserten och förra året var vi uppe i 420. Jag har länge önskat att det här ska bli en tradition som kommer att stanna kvar – och nu känner jag att vi är på god väg att nå dit. Efter Oxhälja brukar folk börja att fråga om när vi ska ha vår julkonsert. Det känns kul att det är så, för det betyder att konserten är efterlängtad, säger Johnny Larsson.

I arbetet med att bygga programmet har han tagit hänsyn till traditionen. Johnny Larsson är en musiker som är nyfiken på nya influenser, men samtidigt tycker han att det inte går att göra för stora ingrepp i julmusiken.

– Under julkonserter är det inte många som förväntar sig att man ska förnya sig så mycket. Det gäller i stället att hålla sig kvar vid de kända sångerna och psalmerna, säger han.

Gammalt är bra

Besökarna som kommer till Filipstads kyrka på lördag lär därför få uppleva låtar som till exempel O helga natt, liksom julpsalmer som Stilla natt, Dagen är kommen och Lyss till änglasångens ord.

När psalmerna spelas hoppas Johnny Larsson att hela kyrkan kommer att vara med och sjunga. Han kan uppleva Filipstads församling som aningen reserverad när det kommer till att sjunga psalmer under kyrkoåret, men där den årliga julkonserten är det stora undantaget.

– Det är en sån härlig känsla när så många vill vara med och sjunga, säger han.

Detaljerna återstår

Dagarna fram till konserten lär bli hektiska för Johnny Larsson och hela ensemblen. Vid den här tidpunkten handlar dock det mesta om att finslipa detaljer, som till exempel montera den nyinköpta körgradängen – den ska vara tillräckligt stabil för att kunna bära upp Filipstads kyrkokör, Nykroppakören och Rämmen-Gåsborns kyrkokör tillsammans.

Kan du ge några exempel på solister som kommer att delta i konserten?

– Som under tidigare år kommer Kent Lundberg att vara huvudsolist med sång och panflöjt. Vi kommer även att ha Bosse Landberg med solosång, medan Dietmar Schmid kommer att vara solist med sin saxofon. Katharine Hieke, som är organist i Torsby, kommer att köra solostycken på vår orgel.