2015-12-16 17:14

2015-12-16 17:14

27 miljoner kronor till Filipstadsprojekt

FILIPSTAD: Skapar integration med Värmlandsmodellen

Filipstads kommun är projektägare och initiativtagare till två EU-projekt, Hållbar handelsutveckling och Värmlandsmodellen, som beviljades drygt 27 miljoner kronor när Strukturfondspartnerskapet fattade beslut på onsdagen.

I projektet Hållbar handelsutveckling ska små och medelstora företag stärkas och utvecklas med hjälp av tekniska lösningar i form av e-handel och showrooms. Sju kommuner ingår, Filipstad, Sunne, Torsby, Karlstad, Kil, Forshaga och Kristinehamn.

– Värmlandsmodellen är ett samarbete mellan fem värmländska kommuner som syftar till att förbättra möjligheterna till integration och egen försörjning för de nysvenskar som varit här några år och som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden, säger Filipstads EU-samordnare Ann-Louise Izindre. Projektet ska skapa metoder och modeller som kan tjäna som goda exempel för andra kommuner i Sverige.

Som en utmaning

Tanken med Värmlandsmodellen är att den ska kunna användas över hela Sverige när det gäller integration.

– Vi kan inte bara säga att det är katastrof, utan det ska ses som en utmaning att skapa integration, säger Ann-Louise Izindre. Vilka metoder som ska användas kommer Hannes Fältman att redogöra för vid dagens presskonferens.

Ann-Louise Izindre ansvarar för E-handelsprojektet som ska främja små- och medelstora företag i sju kommuner i Värmland.

– Tanken är att E-handel ska främja våra små- och medelstora företag och göra dem starkare, säger Ann-Louise Izindre. I en utredning som gjorts blev Filipstad vald som småstad och vi ska följa utvecklingen. Kanske kan de butiker och företag som finns komplettera med E-handel och på det viset kunna konkurera med de stora köpcentrum som finns som exempelvis Bergvik.

Drygt 27 miljoner kronor kom alltså till Filipstad på onsdagen.

– Det är en jättebonus för Filipstad, säger Izindre. När vi berättade om projekten tyckte beslutsfattarna att de var imponerade av att det händer så mycket i Filipstad och att vi tar för oss.

I projektet Hållbar handelsutveckling ska små och medelstora företag stärkas och utvecklas med hjälp av tekniska lösningar i form av e-handel och showrooms. Sju kommuner ingår, Filipstad, Sunne, Torsby, Karlstad, Kil, Forshaga och Kristinehamn.

– Värmlandsmodellen är ett samarbete mellan fem värmländska kommuner som syftar till att förbättra möjligheterna till integration och egen försörjning för de nysvenskar som varit här några år och som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden, säger Filipstads EU-samordnare Ann-Louise Izindre. Projektet ska skapa metoder och modeller som kan tjäna som goda exempel för andra kommuner i Sverige.

Som en utmaning

Tanken med Värmlandsmodellen är att den ska kunna användas över hela Sverige när det gäller integration.

– Vi kan inte bara säga att det är katastrof, utan det ska ses som en utmaning att skapa integration, säger Ann-Louise Izindre. Vilka metoder som ska användas kommer Hannes Fältman att redogöra för vid dagens presskonferens.

Ann-Louise Izindre ansvarar för E-handelsprojektet som ska främja små- och medelstora företag i sju kommuner i Värmland.

– Tanken är att E-handel ska främja våra små- och medelstora företag och göra dem starkare, säger Ann-Louise Izindre. I en utredning som gjorts blev Filipstad vald som småstad och vi ska följa utvecklingen. Kanske kan de butiker och företag som finns komplettera med E-handel och på det viset kunna konkurera med de stora köpcentrum som finns som exempelvis Bergvik.

Drygt 27 miljoner kronor kom alltså till Filipstad på onsdagen.

– Det är en jättebonus för Filipstad, säger Izindre. När vi berättade om projekten tyckte beslutsfattarna att de var imponerade av att det händer så mycket i Filipstad och att vi tar för oss.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.