2015-12-11 16:51

2015-12-11 16:51

"Positivt med nytt mötesspår"

NYKROPPA: Närmiljögruppen ser positivt på järnvägssatsning

Närmiljögruppen i Nykroppa är mycket positiva till att det byggs en ny mötesstation i Herrhult.

– Vi i gruppen tycker att det är positivt med ett nytt mötesspår, berättar Paavo Jussila, ledamot i närmiljögruppen.

Gruppen består av åtta personer och de arbetar för att lyfta fram det positiva som händer i bygden. Trafikverkets satsning på en helt ny mötesstation i Herrhult har naturligtvis väckt uppmärksamhet i området, dessutom skapar det arbete för lokala entreprenörer.

– Det här projektet skapar jobb, säger Jussila som är entusiastisk över projektet.

Han berättar också att det tidigare faktiskt funnits en järnvägsstation i Herrhult med en tillhörande stationsbyggnad. Även om det inte blir någon ny stationsbyggnad på platsen så väcker projektet både framtidstro och optimism.

Projektet syftar främst till att öka möjligheterna att köra fler godståg, men han framhåller att det finns en hållplats i Nykroppa där persontrafiken gör uppehåll. Han pekar också på att den hållplatsen ligger bra till även för resande från Filipstad.

Dessutom kommer satsningen på bandelen Kil-Ställdalen även persontrafiken till godo, som går mellan Nykroppa och Ställdalen.

– I framtiden kommer tågtrafiken att öka med tanke på miljön. Det kommer säkert också att gå fler persontåg också. I dag går det ju persontåg till Falun, Stockholm och Göteborg från Nykroppa, säger han.

Vill flytta minnessten

Närmiljögruppen undersöker också möjligheten att flytta den minnessten som rests över Karl IX, som startade järnbruket i Nykroppa. I dag står stenen på privat mark och ligger avsides.

– Mitt förslag är att stenen bör flyttas dit där julgranen står nu i centrum. Men vi ska ha en omröstning om detta. Vi ska också kolla om vi får flytta stenen, säger Jussila.

– Vi i gruppen tycker att det är positivt med ett nytt mötesspår, berättar Paavo Jussila, ledamot i närmiljögruppen.

Gruppen består av åtta personer och de arbetar för att lyfta fram det positiva som händer i bygden. Trafikverkets satsning på en helt ny mötesstation i Herrhult har naturligtvis väckt uppmärksamhet i området, dessutom skapar det arbete för lokala entreprenörer.

– Det här projektet skapar jobb, säger Jussila som är entusiastisk över projektet.

Han berättar också att det tidigare faktiskt funnits en järnvägsstation i Herrhult med en tillhörande stationsbyggnad. Även om det inte blir någon ny stationsbyggnad på platsen så väcker projektet både framtidstro och optimism.

Projektet syftar främst till att öka möjligheterna att köra fler godståg, men han framhåller att det finns en hållplats i Nykroppa där persontrafiken gör uppehåll. Han pekar också på att den hållplatsen ligger bra till även för resande från Filipstad.

Dessutom kommer satsningen på bandelen Kil-Ställdalen även persontrafiken till godo, som går mellan Nykroppa och Ställdalen.

– I framtiden kommer tågtrafiken att öka med tanke på miljön. Det kommer säkert också att gå fler persontåg också. I dag går det ju persontåg till Falun, Stockholm och Göteborg från Nykroppa, säger han.

Vill flytta minnessten

Närmiljögruppen undersöker också möjligheten att flytta den minnessten som rests över Karl IX, som startade järnbruket i Nykroppa. I dag står stenen på privat mark och ligger avsides.

– Mitt förslag är att stenen bör flyttas dit där julgranen står nu i centrum. Men vi ska ha en omröstning om detta. Vi ska också kolla om vi får flytta stenen, säger Jussila.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.