2015-12-11 14:17

2015-12-11 14:17

Barnfattigdomen hög i Filipstad

FILIPSTAD: "Kan bara spekulera i vad som är orsaken"

Rädda Barnens statistik från 2013 visar att Filipstad har en barnfattigdom på 22,3 procent, vilket är en ökning med 2,4 procent jämfört med 2012.

Monica Ekström är ordförande för Rädda Barnen i Värmland och kan bara spekulera i varför barnfattigdomen ökar i Filipstad.

– Jag kan bara spekulera i varför den är så hög just i Filipstad, men det är något vi på Rädda Barnen vill att kommunen utreder orsaken till, säger Monica Ekström. Det skulle dock kunna bero på att just Filipstad har många nyanlända med barn som har försörjningsstöd. Ensamstående med barn med försörjningsstöd kan vara en annan orsak.

Monica Ekström tror att nyanlända har svårt att få arbete och om de får det, så är det ofta lågavlönade arbeten eller deltidsarbete.

– Rapporterna från Rädda Barnen ska vara till hjälp för kommunerna att komma tillrätta med barnfattigdomen, säger Monica Ekström. Med hjälp av rapporten kan kommunen analysera för att se vad som behöver göras för att barnfattigdomen ska minska.

I Filipstad visar Rädda Barnens rapporter att barnfattigdomen ökat med fem procent sedan 2011 då den låg på 17,3 procent. 2012 var siffran 19,9 procent och 2013 hade den ökat till 22,3 procent.

Monica Ekström är ordförande för Rädda Barnen i Värmland och kan bara spekulera i varför barnfattigdomen ökar i Filipstad.

– Jag kan bara spekulera i varför den är så hög just i Filipstad, men det är något vi på Rädda Barnen vill att kommunen utreder orsaken till, säger Monica Ekström. Det skulle dock kunna bero på att just Filipstad har många nyanlända med barn som har försörjningsstöd. Ensamstående med barn med försörjningsstöd kan vara en annan orsak.

Monica Ekström tror att nyanlända har svårt att få arbete och om de får det, så är det ofta lågavlönade arbeten eller deltidsarbete.

– Rapporterna från Rädda Barnen ska vara till hjälp för kommunerna att komma tillrätta med barnfattigdomen, säger Monica Ekström. Med hjälp av rapporten kan kommunen analysera för att se vad som behöver göras för att barnfattigdomen ska minska.

I Filipstad visar Rädda Barnens rapporter att barnfattigdomen ökat med fem procent sedan 2011 då den låg på 17,3 procent. 2012 var siffran 19,9 procent och 2013 hade den ökat till 22,3 procent.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.