2015-12-09 08:24

2015-12-09 08:24

Planerar för fritidsbank

FILIPSTAD: "Vi tittar på hur de andra kommunerna har gjort"

Att låna. Filipstads kommun har för avsikt att starta en fritidsbank där det finns möjlighet att låna fritidsprylar av olika slag. Fritidsbanken finns både i Forshaga och Grums och tanken är att ansvariga ska besöka de orterna för att se hur det fungerar.

Att kunna låna exempelvis skidor, stavar, skridskor eller andra fritidsprylar kan komma att bli verklighet i Filipstad. Det är i alla fall en idé som kommunen nappat på och ambitionen är att en fritidsbank ska öppnas under våren.

– Vi har haft en dialog med Forshaga kommun som har startat en fritidsbank, säger Tony Skoglund. Det har även Grums kommun gjort och vi kommer att göra besök på de platserna för att se hur det fungerar.

Tony Skoglund säger vidare att det handlar om att ha fritidsprylar överlag och att det inte bara behöver vara idrottsprylar.

– Det bygger på att folk skänker prylar som de har liggande och kanske inte använder, säger Skoglund och fortsätter:

– Det finns mängder som kan lämnas in. Vi har pratat lite med fastighetsbolaget om lämplig lokal, men det är inget som är klart ännu.

Som ett bibliotek

Tony Skoglund har en förhoppning att det ska kunna finnas en fritidsbank klar i slutet på första kvartalet 2016.

– Min förhoppning är att vi har en fritidsbank i Filipstad under våren, säger Tony Skoglund. Personalfrågan tror att det finns flera lösningar på när vi kommer så långt. Får vi i gång det här tror jag att det blir positivt. När vi börjar få in prylar ska de antecknas och katalogiseras i ett system och sedan får folk låna precis som på biblioteket. Men i dagsläget har vi inte möjlighet att ta emot prylar, utan det måste först bli klart med en lokal.

– Filipstad har många barn som kommit från andra länder och där kanske det inte finns så stora möjligheter att köpa exempelvis ett par skridskor, funderar Tony Skoglund. Då kan fritidsbanken vara ett sätt lösa det problemet.

Att kunna låna exempelvis skidor, stavar, skridskor eller andra fritidsprylar kan komma att bli verklighet i Filipstad. Det är i alla fall en idé som kommunen nappat på och ambitionen är att en fritidsbank ska öppnas under våren.

– Vi har haft en dialog med Forshaga kommun som har startat en fritidsbank, säger Tony Skoglund. Det har även Grums kommun gjort och vi kommer att göra besök på de platserna för att se hur det fungerar.

Tony Skoglund säger vidare att det handlar om att ha fritidsprylar överlag och att det inte bara behöver vara idrottsprylar.

– Det bygger på att folk skänker prylar som de har liggande och kanske inte använder, säger Skoglund och fortsätter:

– Det finns mängder som kan lämnas in. Vi har pratat lite med fastighetsbolaget om lämplig lokal, men det är inget som är klart ännu.

Som ett bibliotek

Tony Skoglund har en förhoppning att det ska kunna finnas en fritidsbank klar i slutet på första kvartalet 2016.

– Min förhoppning är att vi har en fritidsbank i Filipstad under våren, säger Tony Skoglund. Personalfrågan tror att det finns flera lösningar på när vi kommer så långt. Får vi i gång det här tror jag att det blir positivt. När vi börjar få in prylar ska de antecknas och katalogiseras i ett system och sedan får folk låna precis som på biblioteket. Men i dagsläget har vi inte möjlighet att ta emot prylar, utan det måste först bli klart med en lokal.

– Filipstad har många barn som kommit från andra länder och där kanske det inte finns så stora möjligheter att köpa exempelvis ett par skridskor, funderar Tony Skoglund. Då kan fritidsbanken vara ett sätt lösa det problemet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.