2015-12-09 09:58

2015-12-09 09:58

Mariska tog kreativiteten med sig

FILIPSTAD: Företagare i Holland blev företagare i Sverige också

Mariska Hoebe-Kaandorp flyttade från Holland till Filipstad med sin familj för tre och ett halvt år sedan.

Sedan dess har hon upptäckt en hel del skillnader men också många likheter mellan det gamla och det nya hemlandet, och en sak kom definitivt med i flyttlasset: hennes kreativitet. Mariska är företagare i själ och hjärta.

– Det sitter i blodet. Mina föräldrar och nästan hela familjen har företag och är entreprenörer, berättar hon.

Själv driver hon butik och syateljé och vikarierar dessutom som textillärare på Ferlinskolan. Företaget har hon hemma bredvid villan vid Kalhyttan: i en röd liten stuga, enkom byggd för detta ändamål.

Innanför dörren finns en butik med heminredningsprylar och kläder, och längre in finns ett kreativt rum med tyger, symaskiner och allsköns tillbehör. Här skapas det!

Mariska kan sy allt från inredningsdetaljer till brudklänningar och kunderna har börjat hitta till hennes lilla röda stuga, mest med ändringsarbeten. Det kan vara ett plagg som behöver syns in eller läggas ut eller en dragkedja som måste bytas.

Samtidigt driver hon butiken och säljer även hälsoprodukter och har därtill långt gångna planer på att utöka sin hemsida med en webbshop. Hon erkänner med ett leende att ett av hennes problem är att hon vill göra ”allt”. Idéerna är många och det gäller att få tiden och kraften att räcka till.

En idé hon klurat på ett tag är att samarbeta med andra företagare i bygden.

– Tänk om vi kunde ha en gemensam butik i centrum, där vi hade öppet sex dagar i veckan och turas om med att vara där. Då kan man dela upp både tid och kostnader och det blir heller inte så stor investering för företag som vill starta, säger hon. Och jag hinner med både familjen och att sy. Man måste hitta balansen!

Känner igen sig

Under åren i Sverige har Mariska hunnit lära sig bra svenska.

– Jag började på SFI-skolan och det gick ganska snabbt. Om man är bekant med andra språk också, finns det mycket som är samma i svenskan som i engelska, tyska och holländska, berättar hon. Ibland kan jag använda holländska ord men med svensk betoning!

Efter SFI blev det Komvux och där läste hon svenska och några ämnen inom handel. Det sistnämnda blev en glad överraskning.

– Jag trodde att det skulle vara helt annorlunda här, med lagar kring bokföring och konsumenträtt och allt, men jag upptäckte att det var nästan samma ibland.

Hon har även hunnit jobba inom hemtjänst och med städning. Det har gett både språkträning och nya kontakter.

Nu är hon redo att jobba mer med sitt eget.

– Min utbildning är inom sömnad. Jag har fyra års utbildning inom design, mönsterkonstruktion och starta eget, berättar hon.

På pluskontot med det egna företagandet är att hon i sin företagslokal har en ständig påminnelse om varför familjen lämnade Holland. Utanför stugfönstret ser hon nämligen trädgården och Färnsjön – det är annat det än det tättbefolkade Castricum i nordvästra Holland.

– Vi har strand och lite skog där också, men vi bodde i radhus och tio framför dig finns någon annans trädgård och likadant bakåt. När man kommer hem och ska parkera är det svårt att få en plats. Det är för trångt!

Att hon fick en ny sorts julfirande på köpet med Sverigeflytten är en annan historia. Det är i alla fall en skillnad mellan Holland och Sverige – i Holland kommer Sinterklaas, Sint Nicolaus, redan den 5 december med presenter. I Sverige får ungarna som bekant bärga sig till julafton.

– Första året firade vi på det holländska sättet och tittade på holländsk tv, men nu följer vi den svenska traditionen med julklapparna på julafton. Men det är inget konstigt – enligt holländsk tradition är det ju till Holland Sinterklaas kommer i båt från Spanien, inte till Sverige.

– Det sitter i blodet. Mina föräldrar och nästan hela familjen har företag och är entreprenörer, berättar hon.

Själv driver hon butik och syateljé och vikarierar dessutom som textillärare på Ferlinskolan. Företaget har hon hemma bredvid villan vid Kalhyttan: i en röd liten stuga, enkom byggd för detta ändamål.

Innanför dörren finns en butik med heminredningsprylar och kläder, och längre in finns ett kreativt rum med tyger, symaskiner och allsköns tillbehör. Här skapas det!

Mariska kan sy allt från inredningsdetaljer till brudklänningar och kunderna har börjat hitta till hennes lilla röda stuga, mest med ändringsarbeten. Det kan vara ett plagg som behöver syns in eller läggas ut eller en dragkedja som måste bytas.

Samtidigt driver hon butiken och säljer även hälsoprodukter och har därtill långt gångna planer på att utöka sin hemsida med en webbshop. Hon erkänner med ett leende att ett av hennes problem är att hon vill göra ”allt”. Idéerna är många och det gäller att få tiden och kraften att räcka till.

En idé hon klurat på ett tag är att samarbeta med andra företagare i bygden.

– Tänk om vi kunde ha en gemensam butik i centrum, där vi hade öppet sex dagar i veckan och turas om med att vara där. Då kan man dela upp både tid och kostnader och det blir heller inte så stor investering för företag som vill starta, säger hon. Och jag hinner med både familjen och att sy. Man måste hitta balansen!

Känner igen sig

Under åren i Sverige har Mariska hunnit lära sig bra svenska.

– Jag började på SFI-skolan och det gick ganska snabbt. Om man är bekant med andra språk också, finns det mycket som är samma i svenskan som i engelska, tyska och holländska, berättar hon. Ibland kan jag använda holländska ord men med svensk betoning!

Efter SFI blev det Komvux och där läste hon svenska och några ämnen inom handel. Det sistnämnda blev en glad överraskning.

– Jag trodde att det skulle vara helt annorlunda här, med lagar kring bokföring och konsumenträtt och allt, men jag upptäckte att det var nästan samma ibland.

Hon har även hunnit jobba inom hemtjänst och med städning. Det har gett både språkträning och nya kontakter.

Nu är hon redo att jobba mer med sitt eget.

– Min utbildning är inom sömnad. Jag har fyra års utbildning inom design, mönsterkonstruktion och starta eget, berättar hon.

På pluskontot med det egna företagandet är att hon i sin företagslokal har en ständig påminnelse om varför familjen lämnade Holland. Utanför stugfönstret ser hon nämligen trädgården och Färnsjön – det är annat det än det tättbefolkade Castricum i nordvästra Holland.

– Vi har strand och lite skog där också, men vi bodde i radhus och tio framför dig finns någon annans trädgård och likadant bakåt. När man kommer hem och ska parkera är det svårt att få en plats. Det är för trångt!

Att hon fick en ny sorts julfirande på köpet med Sverigeflytten är en annan historia. Det är i alla fall en skillnad mellan Holland och Sverige – i Holland kommer Sinterklaas, Sint Nicolaus, redan den 5 december med presenter. I Sverige får ungarna som bekant bärga sig till julafton.

– Första året firade vi på det holländska sättet och tittade på holländsk tv, men nu följer vi den svenska traditionen med julklapparna på julafton. Men det är inget konstigt – enligt holländsk tradition är det ju till Holland Sinterklaas kommer i båt från Spanien, inte till Sverige.