2015-12-09 16:28

2015-12-09 16:28

M-politiker varnar för Romsoneffekt

ROVDJUR: Christian Holm Barenfeld (M) kräver besked om vargarna

Värmländska riksdagspolitikern Christian Holm Barenfeld (M) anklagar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att ducka i vargfrågan.
Nu kräver värmlänningen besked.

I mitten av november fattade länsstyrelsen i Värmland beslut om vinterns licensjakt. Samtidigt kom ett besked från regeringskansliet att man där arbetar för att alla jaktbeslut ska kunna överklagas till domstol.

– Ett sådant förfarande skulle vara en stort hot mot hela vargjakten, hävdar riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M).

Han har lämnat in en interpellation till landsbygdsministern, som han tycker verkar ducka för vargfrågan. Detta eftersom han får vänta länge på ett svar:

– Interpellationer ska normalt besvaras inom två veckor från det att de har framställts. Jag ställde min interpellation redan den 23 november och fick meddelande om att svaret skulle försenas till den 11 december och nu har svaret återigen förskjutits till den 21 januari 2016. Det är två månader efter att frågan ställdes och mitt i den planerade licensjakten, säger Christian Holm Barenfeld.

För att snabba på svaret har han nu lämnat in en fråga i samma ämne.

– Skriftliga frågor ska besvaras inom fem arbetsdagar. Det är hög tid att vi får svar på våra frågor! säger han i ett pressmeddelande.

Han tycker att Socialdemokraterna verkar ha ”lagt sig helt platt för Miljöpartiet”.

– Vi riskerar en Romsoneffekt på vargjakten, något som vore mycket allvarligt för hela Värmland, säger han.

– Jag inser att det finns olika viljor i frågan inom regeringen och mellan landsbygdsministern och miljöministern. Men vi är det län som har det största antalet vargar i hela landet och det är inte hållbart. Tidigare har Sverige tvingats att bråka med EU i vargfrågan. Nu tvingas Värmland och andra vargtäta län att bråka med regeringen som i sin tur bråkar med varandra. Det är inte seriöst och skadar landsbygdslänen.

I mitten av november fattade länsstyrelsen i Värmland beslut om vinterns licensjakt. Samtidigt kom ett besked från regeringskansliet att man där arbetar för att alla jaktbeslut ska kunna överklagas till domstol.

– Ett sådant förfarande skulle vara en stort hot mot hela vargjakten, hävdar riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M).

Han har lämnat in en interpellation till landsbygdsministern, som han tycker verkar ducka för vargfrågan. Detta eftersom han får vänta länge på ett svar:

– Interpellationer ska normalt besvaras inom två veckor från det att de har framställts. Jag ställde min interpellation redan den 23 november och fick meddelande om att svaret skulle försenas till den 11 december och nu har svaret återigen förskjutits till den 21 januari 2016. Det är två månader efter att frågan ställdes och mitt i den planerade licensjakten, säger Christian Holm Barenfeld.

För att snabba på svaret har han nu lämnat in en fråga i samma ämne.

– Skriftliga frågor ska besvaras inom fem arbetsdagar. Det är hög tid att vi får svar på våra frågor! säger han i ett pressmeddelande.

Han tycker att Socialdemokraterna verkar ha ”lagt sig helt platt för Miljöpartiet”.

– Vi riskerar en Romsoneffekt på vargjakten, något som vore mycket allvarligt för hela Värmland, säger han.

– Jag inser att det finns olika viljor i frågan inom regeringen och mellan landsbygdsministern och miljöministern. Men vi är det län som har det största antalet vargar i hela landet och det är inte hållbart. Tidigare har Sverige tvingats att bråka med EU i vargfrågan. Nu tvingas Värmland och andra vargtäta län att bråka med regeringen som i sin tur bråkar med varandra. Det är inte seriöst och skadar landsbygdslänen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.