2015-12-04 10:46

2015-12-04 10:47

"Vi får inte släppa greppet"

FILIPSTAD: Statliga pengar stoppar inte sparkraven

Kommunens ekonomi är fortsatt ytterst ansträngd, och extrapengarna från staten är inte en räddning på sikt. Det framgick tydligt när det ekonomiska läget redovisades för politikerna i kommunstyrelsen i början av veckan.
– Vi får inte släppa greppet, framhöll kommunchefen Claes Hultgren.

Han var mycket tydlig i sitt uttalande till de styrande. Extrabidraget från staten, som regeringen beslutat om för att kompensera kommunerna för kostnader kring flyktingmottagandet, innebär inte att allt återgår till det normala.

– De 50 miljonerna behöver vi verkligen hålla i, för det går fort att äta upp dem också, sa Claes Hultgren.

På mötet redovisades att prognosen inom barn- och utbildningsnämnden försämrats med drygt två miljoner på en månad. För socialnämnden ligger prognosen 300 000 sämre än förra månaden.

Nu ska kommunen se över varför bun inte fått ut den effekt man tänkt sig av de besparingsåtgärder som man gjort. Per Gruvberger varnade också, apropå pengarna från staten, från att tro att allt som går på minus handlar om problem med integrationen.

– En stor del beror säkert på integrationsproblem, men inte allt.

Även han instämde i det som kommunchefen sa om extrastödet, som räddar bokslutet för 2015.

– Vi har fått bra med pengar nu, men på lång sikt förändrar det egentligen inte situationen.

Han var mycket tydlig i sitt uttalande till de styrande. Extrabidraget från staten, som regeringen beslutat om för att kompensera kommunerna för kostnader kring flyktingmottagandet, innebär inte att allt återgår till det normala.

– De 50 miljonerna behöver vi verkligen hålla i, för det går fort att äta upp dem också, sa Claes Hultgren.

På mötet redovisades att prognosen inom barn- och utbildningsnämnden försämrats med drygt två miljoner på en månad. För socialnämnden ligger prognosen 300 000 sämre än förra månaden.

Nu ska kommunen se över varför bun inte fått ut den effekt man tänkt sig av de besparingsåtgärder som man gjort. Per Gruvberger varnade också, apropå pengarna från staten, från att tro att allt som går på minus handlar om problem med integrationen.

– En stor del beror säkert på integrationsproblem, men inte allt.

Även han instämde i det som kommunchefen sa om extrastödet, som räddar bokslutet för 2015.

– Vi har fått bra med pengar nu, men på lång sikt förändrar det egentligen inte situationen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.