2015-12-03 06:00

2015-12-03 06:00

Julkonserter som ger hopp

NORDMARK/BRATTFORS: En stjärna vandrade

På söndag blir det traditionsenligt julkonserter i kyrkorna i Nordmark och Brattfors. Två körer slås samman och får en inramning av kusinerna Lena Magnusson, piano och sång, och Claes Grumer som spelar trumpet.

På söndag är det dags för årets julkonserter som har stjärnor som tema. Ett av huvudnumren blir En stjärna vandrade.

– En stjärna vandrade handlar om vad som händer under julnatten, säger kantor Katre Lethsaar-Helmersson. Det händer så mycket hemskt i världen och under julnatten sätts hopp till den vandrade stjärnan.

Traditionsenligt

Julkonserten innehåller en lång rad av traditionsenliga julsånger.

– Det blir nio körsånger och vi kommer att blanda in traditionsenliga julsånger, säger Katre Lehtsaar-Helmersson. Vi kommer även att framför en medeltida sång som heter Änglarösters klara ljud. Vidare En stjärna lyser så klar av norrmannen Eyvind Skeie. Andra sånger är Let it snow och Someday my prince will come. Julkonserterna avslutas med Oh Helga natt.

Med i konserterna är Clas Grumer, trumpet, tidigare pedagog vid Ingesunds Musikhögskola, och hans kusin Lena Magnusson, sång och piano samt dragspel. Clas Grumer är nu verksam som frilansmusiker inom de flesta genrer och ensembler som jazztrios till symfoniorkestrar. Han turnerar årligen med många av Sveriges mest etablerade artister.

Lena Magnusson, på piano/keyboard samt dragspel är verksam som frilansmusiker sedan många år i Sverige, för närvarande som repetitöralternativt kapellmästare i musikalen Chicago i Stockholm,men även längre turnéer utomlands. Lena är bosatt i Stockholm där hon också verkar som pedagog i perioder.

På söndag är det dags för årets julkonserter som har stjärnor som tema. Ett av huvudnumren blir En stjärna vandrade.

– En stjärna vandrade handlar om vad som händer under julnatten, säger kantor Katre Lethsaar-Helmersson. Det händer så mycket hemskt i världen och under julnatten sätts hopp till den vandrade stjärnan.

Traditionsenligt

Julkonserten innehåller en lång rad av traditionsenliga julsånger.

– Det blir nio körsånger och vi kommer att blanda in traditionsenliga julsånger, säger Katre Lehtsaar-Helmersson. Vi kommer även att framför en medeltida sång som heter Änglarösters klara ljud. Vidare En stjärna lyser så klar av norrmannen Eyvind Skeie. Andra sånger är Let it snow och Someday my prince will come. Julkonserterna avslutas med Oh Helga natt.

Med i konserterna är Clas Grumer, trumpet, tidigare pedagog vid Ingesunds Musikhögskola, och hans kusin Lena Magnusson, sång och piano samt dragspel. Clas Grumer är nu verksam som frilansmusiker inom de flesta genrer och ensembler som jazztrios till symfoniorkestrar. Han turnerar årligen med många av Sveriges mest etablerade artister.

Lena Magnusson, på piano/keyboard samt dragspel är verksam som frilansmusiker sedan många år i Sverige, för närvarande som repetitöralternativt kapellmästare i musikalen Chicago i Stockholm,men även längre turnéer utomlands. Lena är bosatt i Stockholm där hon också verkar som pedagog i perioder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.