2015-12-03 06:00

2015-12-03 13:49

Fick bidrag till hundväst

FILIPSTAD: "Det finns en oro hela tiden när man släpper jakthunden"

Länsstyrelsen i Värmland har delat ut bidrag till jägare som vill införskaffa en skyddsväst till sina jakthundar. Michael Burst i Filipstad är en av de jägare som hittills fått bidraget och köpt en spikväst som ska skydda hunden mot vargattacker.

Jägare lägger mycket tid på att träna sina jakthundar. Michael Burst i Filipstad är en av dem som gjort det och även har sina jaktmarker i vargrevir. Michaels hund är en vachtel som heter Legolass. Han är nu 18 månader.

Vargrevir

– Jag har mina jaktmarker i Lesjöfors, Stjärnberget och Fogdhyttan och där finns det varg, säger Michael Burst. I höstas när jag ute för att träna hunden så hade den kontakt med det jag tror var en varg. Normalt gör Legolass sökrundor på 600-800 meter, men den här dagen var det något speciellt.

Kom rusande

Legolass stannade på 280 meter från Michael och kom plötsligt rusande tillbaka.

– Legolass kom fort som fan rusande till mig och gick inte i från min sida, säger Michael. Jag trodde hunden hade blivit knäpp och jag blev lite sur på den. Men sedan följde jag med honom från det håll han kom ut och då kröp han nästa fram och luktade på riset som hängde ner från granarna. Då förstod jag att det var varg.

Vågspel

Michael tycker att det numer är ett vågspel att släppa hunden i skogen och att det blivit mindre roligt.

– Det är ett vågspel varje gång man släpper hunden och hela tiden finns oron där att den inte kommer tillbaka, säger Michael Burst. Det blir glädjetjut varje gång den har klarat sig undan vargangrepp och gör det. Man lägger mycket tid i skogen för att få en bra jakthund, något som kan saboteras av en varg på någon minut.

Fick bidrag

Michael trivs ute i naturen och har jagat många år. Han ser det som en bra fritidssysselsättning och samtidigt en social samvaro med andra jägare.

– I dag går det inte bara att åka ut och släppa hunden som man kunde göra förr, säger Michael. Nu måste man ringa runt massor med samtal för att höra om någon sett någon varg eller spår efter dem. Det känns inte okej. Nu har jag fått ett bidrag från länsstyrelsen och köpt en spikväst till Legolass. Jag hoppas att den ska skydda honom om det skulle hända att han utsätts för en vargattack. Jag tycker det var ett bra initiativ från länsstyrelsen.

Uppskattat

Inledningsvis var potten för hundvästar 50 000 kronor, men det ändrades snabbt till 250 000 kronor då trycket blev så stort.

– Det här erbjudandet togs emot med glädje hos jägarna i länet, säger Kari Langöen. Det var roligt att vi kunde göra något som får sådan uppskattning. Det känns positivt då vi vet att jägarna själva gjort det mesta innan.

Kari Langöen säger vidare att länsstyrelsen i nuläget har betalat ut 90 000 kronor till hundägare. 2 000 kronor har de som sökt fått som hjälp till en väst med piggar och 3 000 kronor för en elväst.

– Nu har vi 150 000 kronor kvar och det ligger 70-80 ansökningar inne och väntar, säger Kari Langöen.

Jägare lägger mycket tid på att träna sina jakthundar. Michael Burst i Filipstad är en av dem som gjort det och även har sina jaktmarker i vargrevir. Michaels hund är en vachtel som heter Legolass. Han är nu 18 månader.

Vargrevir

– Jag har mina jaktmarker i Lesjöfors, Stjärnberget och Fogdhyttan och där finns det varg, säger Michael Burst. I höstas när jag ute för att träna hunden så hade den kontakt med det jag tror var en varg. Normalt gör Legolass sökrundor på 600-800 meter, men den här dagen var det något speciellt.

Kom rusande

Legolass stannade på 280 meter från Michael och kom plötsligt rusande tillbaka.

– Legolass kom fort som fan rusande till mig och gick inte i från min sida, säger Michael. Jag trodde hunden hade blivit knäpp och jag blev lite sur på den. Men sedan följde jag med honom från det håll han kom ut och då kröp han nästa fram och luktade på riset som hängde ner från granarna. Då förstod jag att det var varg.

Vågspel

Michael tycker att det numer är ett vågspel att släppa hunden i skogen och att det blivit mindre roligt.

– Det är ett vågspel varje gång man släpper hunden och hela tiden finns oron där att den inte kommer tillbaka, säger Michael Burst. Det blir glädjetjut varje gång den har klarat sig undan vargangrepp och gör det. Man lägger mycket tid i skogen för att få en bra jakthund, något som kan saboteras av en varg på någon minut.

Fick bidrag

Michael trivs ute i naturen och har jagat många år. Han ser det som en bra fritidssysselsättning och samtidigt en social samvaro med andra jägare.

– I dag går det inte bara att åka ut och släppa hunden som man kunde göra förr, säger Michael. Nu måste man ringa runt massor med samtal för att höra om någon sett någon varg eller spår efter dem. Det känns inte okej. Nu har jag fått ett bidrag från länsstyrelsen och köpt en spikväst till Legolass. Jag hoppas att den ska skydda honom om det skulle hända att han utsätts för en vargattack. Jag tycker det var ett bra initiativ från länsstyrelsen.

Uppskattat

Inledningsvis var potten för hundvästar 50 000 kronor, men det ändrades snabbt till 250 000 kronor då trycket blev så stort.

– Det här erbjudandet togs emot med glädje hos jägarna i länet, säger Kari Langöen. Det var roligt att vi kunde göra något som får sådan uppskattning. Det känns positivt då vi vet att jägarna själva gjort det mesta innan.

Kari Langöen säger vidare att länsstyrelsen i nuläget har betalat ut 90 000 kronor till hundägare. 2 000 kronor har de som sökt fått som hjälp till en väst med piggar och 3 000 kronor för en elväst.

– Nu har vi 150 000 kronor kvar och det ligger 70-80 ansökningar inne och väntar, säger Kari Langöen.