2015-12-03 17:49

2015-12-03 17:49

Carina lever med konsten

HELGPRAT: Ferlinstipendiaten återvänder till rötterna

GRATTIS. Konstnären Carina Fogde är en av årets två Ferlinstipendiater. Hon och musikern och kompositören Marcos Ciscar får dela på årets kommunala kulturstipendium.
I nästa vecka delas priset ut i samband med årets sista fullmäktigemöte.

I över 30 år har Carina Fogde verkat som konstnär. Ungefär lika länge har hon varit ifrån uppväxtstaden Filipstad, men nyligen köpte den Tvååker-baserade konstnären ett hus i Filipstad och återvänder till rötterna.

Och faktiskt verkar hon ha blivit profet i sin hemstad på båda ställena, för i och med veckans beslut i kommunstyrelsen prisas hon av båda ”sina” kommuner: i somras fick hon Varbergs kulturstipendium och på torsdag får hon även Filipstads.

– Det är inte alla som får kulturstipendier samma år från två olika kommuner! Det var häftigt, säger hon. Varbergsstipendiet fick jag ta emot i somras med pompa och ståt i societetsparken. Nu kände jag yes, jag måste jobba!

1 Ja, det måste ju vara en fin uppmuntran detta att få stipendium! Och jobbat har du ju gjort mycket, bland annat har jag sett att du ställde ut i Venedig tidigare i år, hur var det?

– Jo, jag fick möjlighet att göra detta genom min curator och en annan curator som sett mig genom en professor i Tyskland. Jag fick vara med och ställa ut i ett palats under Venedig-biennalen. Man skulle skriva en text också och den skulle handla om min relation till Rafael (italiensk konstnär född på 1400-talet, reds anm). Jag grunnade i tre veckor på vad jag skulle skriva, men jag kom på och blev godkänd.

2 Så din relation till Rafael måste ha varit god. Hur är relationen till Ferlin och hans diktande då?

– Gud, det älskar jag ju. Jag har läst hans dikter och särskilt när jag var ung läste jag mycket dikter. I och med att man flyttar blir relationen till konsten och poesin hetare, säger Carina som lämnade Filipstad 1981.

– Och förra året ställde jag ju ut på Ferlinmuseet.

3 Och relationen till Filipstad?

– I yngre år åkte jag till Filipstad för att jag var tvungen. Men nu tycker jag det är så himla roligt och jag har till och med köpt hus. Jag bestämde mig på två röda sekunder att jag skulle ha det där huset. Jag frågade inte ens min man – det här är min grej!

4 Även i konsten går du din egen väg, berättade du förut!

– Jag är ju 55 år, man kan inte gå och vänta utan jag kör mitt race!

5 Vad har du på gång just nu?

– Just nu ställer jag ut i Borås och är med på en samlingsutställning i Varberg. Framöver ska jag ställa ut i Japan igen, och antagligen ska jag ha en separatutställning i Kyoto. Jag planerar även för en i Transylvanien. Där var jag för några år sedan tack vare ett stipendium jag fick. Jag har varit med i Värmlands konstnärsförbund i tjugo år och då kan man söka stipendier. Jag har varit iväg på lite olika stipendieresor och kontakterna man får kan man bygga vidare på. Nu fick jag frågan om att ställa ut från en jag fick kontakt med där då.

6 Just att du verkar både internationellt och nationellt är något som kulturutskottet lyfte fram när de föreslog dig som stipendiat, men blir det någon mer utställning lokalt snart?

– Jag ställde ju ut i Karlstad i augusti, men jag hoppas att det blir fler. Jag har till exempel tänkt att jag ska vara med på Kulturrundan här i Filipstad till våren.

I över 30 år har Carina Fogde verkat som konstnär. Ungefär lika länge har hon varit ifrån uppväxtstaden Filipstad, men nyligen köpte den Tvååker-baserade konstnären ett hus i Filipstad och återvänder till rötterna.

Och faktiskt verkar hon ha blivit profet i sin hemstad på båda ställena, för i och med veckans beslut i kommunstyrelsen prisas hon av båda ”sina” kommuner: i somras fick hon Varbergs kulturstipendium och på torsdag får hon även Filipstads.

– Det är inte alla som får kulturstipendier samma år från två olika kommuner! Det var häftigt, säger hon. Varbergsstipendiet fick jag ta emot i somras med pompa och ståt i societetsparken. Nu kände jag yes, jag måste jobba!

1 Ja, det måste ju vara en fin uppmuntran detta att få stipendium! Och jobbat har du ju gjort mycket, bland annat har jag sett att du ställde ut i Venedig tidigare i år, hur var det?

– Jo, jag fick möjlighet att göra detta genom min curator och en annan curator som sett mig genom en professor i Tyskland. Jag fick vara med och ställa ut i ett palats under Venedig-biennalen. Man skulle skriva en text också och den skulle handla om min relation till Rafael (italiensk konstnär född på 1400-talet, reds anm). Jag grunnade i tre veckor på vad jag skulle skriva, men jag kom på och blev godkänd.

2 Så din relation till Rafael måste ha varit god. Hur är relationen till Ferlin och hans diktande då?

– Gud, det älskar jag ju. Jag har läst hans dikter och särskilt när jag var ung läste jag mycket dikter. I och med att man flyttar blir relationen till konsten och poesin hetare, säger Carina som lämnade Filipstad 1981.

– Och förra året ställde jag ju ut på Ferlinmuseet.

3 Och relationen till Filipstad?

– I yngre år åkte jag till Filipstad för att jag var tvungen. Men nu tycker jag det är så himla roligt och jag har till och med köpt hus. Jag bestämde mig på två röda sekunder att jag skulle ha det där huset. Jag frågade inte ens min man – det här är min grej!

4 Även i konsten går du din egen väg, berättade du förut!

– Jag är ju 55 år, man kan inte gå och vänta utan jag kör mitt race!

5 Vad har du på gång just nu?

– Just nu ställer jag ut i Borås och är med på en samlingsutställning i Varberg. Framöver ska jag ställa ut i Japan igen, och antagligen ska jag ha en separatutställning i Kyoto. Jag planerar även för en i Transylvanien. Där var jag för några år sedan tack vare ett stipendium jag fick. Jag har varit med i Värmlands konstnärsförbund i tjugo år och då kan man söka stipendier. Jag har varit iväg på lite olika stipendieresor och kontakterna man får kan man bygga vidare på. Nu fick jag frågan om att ställa ut från en jag fick kontakt med där då.

6 Just att du verkar både internationellt och nationellt är något som kulturutskottet lyfte fram när de föreslog dig som stipendiat, men blir det någon mer utställning lokalt snart?

– Jag ställde ju ut i Karlstad i augusti, men jag hoppas att det blir fler. Jag har till exempel tänkt att jag ska vara med på Kulturrundan här i Filipstad till våren.