2015-12-03 06:00

2015-12-03 06:00

Bengt Olof har fångat Oxhäljavimlet i ny bok

FILIPSTAD: Från 1958 fram till i dag, historien om Filipstads största folkfest berättat i bilder

Han har gjort det igen – öppnat sitt stora fotoarkiv för att bjuda läsarna på en historisk och nostalgifylld resa. I Bengt Olof Löfs nysläppta bilddokumentation ”Oxhälja – den stora marknaden i Filipstad” får vi lära om Oxhäljas början och utveckling.

– Äntligen!

Den glansigt röda boken som Bengt Olof håller i sina händer frambringar ett stort leende – hans senaste alster är klart.

– Och trycket blev riktigt bra också!

Bengt Olof har många anledningar att känna sig nöjd. ”Oxhälja – den stora marknaden i Filipstad”, är en unik bilddokumentation över det som kommit att bli kommunens allra största folkfest. Den 90 sidor långa boken innehåller lika många fotografier alla tagna av Bengt Olof själv. Den som öppnar de hårda pärmarna som omsluter bokbladen, får följa med på en historisk och nostalgifylld resa – från Oxhäljafestligheterna 1958 fram till i dag.

Svartvita bilder, färgbilder, kända profiler och härliga ögonblick avlöser varandra. Tillexempel har en skrålande Vild-Hasse förevigats, liksom korvförsäljaren Po-Ivar Eriksson och köpmannen Nilsson i Vika i färd med att vika en pappersstrut.

Då Bengt Olof velat ge en så bred bild av Oxhälja som möjligt har inget utelämnats, inte ens de beryktade och omtalade porrshowerna.

– Det finns en bild där det är lite naket, men de grövsta bilderna har jag fått censurera! skrattar han.

Texterna som löper under varje bild har dock Bengt Olof inte skrivit själv, han fick kalla in experthjälp för att få till på ett rättvist sätt, berättar han.

– Rolf Mårth är det som skrivit bildtexterna och som gjorde det så bra. Han var perfekt för det, han känner ju igen så många personer. Rolfs specialitet är dessutom att härma inroparna på Oxhälja, säger Bengt Olof och berättar att idén till boken föddes efter att han botaniserat i sitt stora fotoarkiv.

– Här ligger alla bilder som ingen får se, då gör de ju ingen nytta tänkte jag.

Arbetet har varit en lång process, bara att gå igenom alla bilder tog ett år, berättar Bengt Olof.

Förutom oförglömliga minnen bjuder boken även läsaren på ett stycke historia om hur Oxhälja en gång uppstod. Tillexempel ska allt troligtvis ha börjat på Brattforsheden, på en plats som i dag kallas Skeppundsdalen. Med ökande befolkning flyttades marknaden någon gång i slutet av 1400-talet till Bergskalhyttan vid Färnsjöns västra strand.

– Det jag tagit med i boken är det om är absolut säkert, men även en del skrönor finns med, säger Bengt Olof.

Hans relation till Oxhälja i dag är inte vad det en gång varit, och så konstigt är väl inte det – Oxhälja är inte vad det en gång varit.

– Förr köpte man plommon och gråpäron och karameller så klart, det var mer av en skördefest då. Det är helt borta nu. För att kunna säga vad som är grejen i dag får man vänta tio år, då ser man det lättare.

Bengt Olof hoppas att det ska finnas ett allmänt intresse för bildsamlingen. Bibliotekschefen Jan Fröding, som var med under onsdagens boksläpp, gav verket mycket beröm.

– Verkligen jättefin! Årets julklapp skulle jag säga.

– Äntligen!

Den glansigt röda boken som Bengt Olof håller i sina händer frambringar ett stort leende – hans senaste alster är klart.

– Och trycket blev riktigt bra också!

Bengt Olof har många anledningar att känna sig nöjd. ”Oxhälja – den stora marknaden i Filipstad”, är en unik bilddokumentation över det som kommit att bli kommunens allra största folkfest. Den 90 sidor långa boken innehåller lika många fotografier alla tagna av Bengt Olof själv. Den som öppnar de hårda pärmarna som omsluter bokbladen, får följa med på en historisk och nostalgifylld resa – från Oxhäljafestligheterna 1958 fram till i dag.

Svartvita bilder, färgbilder, kända profiler och härliga ögonblick avlöser varandra. Tillexempel har en skrålande Vild-Hasse förevigats, liksom korvförsäljaren Po-Ivar Eriksson och köpmannen Nilsson i Vika i färd med att vika en pappersstrut.

Då Bengt Olof velat ge en så bred bild av Oxhälja som möjligt har inget utelämnats, inte ens de beryktade och omtalade porrshowerna.

– Det finns en bild där det är lite naket, men de grövsta bilderna har jag fått censurera! skrattar han.

Texterna som löper under varje bild har dock Bengt Olof inte skrivit själv, han fick kalla in experthjälp för att få till på ett rättvist sätt, berättar han.

– Rolf Mårth är det som skrivit bildtexterna och som gjorde det så bra. Han var perfekt för det, han känner ju igen så många personer. Rolfs specialitet är dessutom att härma inroparna på Oxhälja, säger Bengt Olof och berättar att idén till boken föddes efter att han botaniserat i sitt stora fotoarkiv.

– Här ligger alla bilder som ingen får se, då gör de ju ingen nytta tänkte jag.

Arbetet har varit en lång process, bara att gå igenom alla bilder tog ett år, berättar Bengt Olof.

Förutom oförglömliga minnen bjuder boken även läsaren på ett stycke historia om hur Oxhälja en gång uppstod. Tillexempel ska allt troligtvis ha börjat på Brattforsheden, på en plats som i dag kallas Skeppundsdalen. Med ökande befolkning flyttades marknaden någon gång i slutet av 1400-talet till Bergskalhyttan vid Färnsjöns västra strand.

– Det jag tagit med i boken är det om är absolut säkert, men även en del skrönor finns med, säger Bengt Olof.

Hans relation till Oxhälja i dag är inte vad det en gång varit, och så konstigt är väl inte det – Oxhälja är inte vad det en gång varit.

– Förr köpte man plommon och gråpäron och karameller så klart, det var mer av en skördefest då. Det är helt borta nu. För att kunna säga vad som är grejen i dag får man vänta tio år, då ser man det lättare.

Bengt Olof hoppas att det ska finnas ett allmänt intresse för bildsamlingen. Bibliotekschefen Jan Fröding, som var med under onsdagens boksläpp, gav verket mycket beröm.

– Verkligen jättefin! Årets julklapp skulle jag säga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.