2015-11-30 13:24

2015-11-30 13:24

Många kom för att hylla 25-åringen i Lesjöfors

LESJÖFORS: Jubileet firades med något för både ung och gammal

Många kom för att delta i firandet av Lesjöfors museum som firade 25 år i lördags. Sven i Väse och Pelle Östlund underhöll de äldre, medan Gunilla Andersson och Lollo Eriksson tog sig an barnen.

Det blev en trivsam eftermiddag när Lesjöfors museum fira 25-årsjubileum. Det bjöds på massor med underhållning som inleddes med Sven i Väse som stod för sången medan Pelle Östlund som bland annat levererade ”Man borde inte sova” med text av Jeremias i Tröstlösa.

– Nu är den här, tiden när man ska tända ljus och vara rädda om varandra. Inte minst med tanke på hur det ser ut i världen, säger Sven innan han börjar sjunga.

Duon framförde även Hjalmar Gullbergs, Jag är en lantbrevbärare.

Liten summering

Jens Buskas kom in på scenen och gjorde en summering av de 25 år som gått med museet.

– Det är 30 år sedan Lesjöfors AB försattes i konkurs, säger Jens Buskas. Kommunen bestämde sig för att ta det här gamla bruket och Kanonspiral.

Det kom så ett förslag om att det skulle skapas ett museum i Lesjöfors och 1987 kom så beslutet.

Besvärande

– När beslutet kom åkte Larseric Vänerlöf runt med sin lastbil och samlade in material och i december 1990 var det dags för invigning, säger Jens Buskas. Sedan kom det folk från länsmuseet och talade om att så här kunde man inte bygga ett museum. Det skulle vara gångar mellan två röda rep där folk skulle gå. Detta med tanke på att saker kunde försvinna. Och det har säkert försvunnit någon pryl, men det mesta finns kvar.

– Det man kan säga om Lesjöfors museum är nog att det är besvärande för Filipstad då det här är kommunens mest besökta turistmål, säger Jens Buskas.

Så blev det en paus där folk kunde förse sig med kaffe och hembakt bröd innan nästa underhållning började. Då var det barnens tur att få stifta bekantskap med Alfons och hans pappa. Alfons som spelades av Gunilla Andersson ville inte sova och pappan, spelad av Lollo Eriksson, hade fullt upp med sonen och hans konster.

Det blev en trivsam eftermiddag när Lesjöfors museum fira 25-årsjubileum. Det bjöds på massor med underhållning som inleddes med Sven i Väse som stod för sången medan Pelle Östlund som bland annat levererade ”Man borde inte sova” med text av Jeremias i Tröstlösa.

– Nu är den här, tiden när man ska tända ljus och vara rädda om varandra. Inte minst med tanke på hur det ser ut i världen, säger Sven innan han börjar sjunga.

Duon framförde även Hjalmar Gullbergs, Jag är en lantbrevbärare.

Liten summering

Jens Buskas kom in på scenen och gjorde en summering av de 25 år som gått med museet.

– Det är 30 år sedan Lesjöfors AB försattes i konkurs, säger Jens Buskas. Kommunen bestämde sig för att ta det här gamla bruket och Kanonspiral.

Det kom så ett förslag om att det skulle skapas ett museum i Lesjöfors och 1987 kom så beslutet.

Besvärande

– När beslutet kom åkte Larseric Vänerlöf runt med sin lastbil och samlade in material och i december 1990 var det dags för invigning, säger Jens Buskas. Sedan kom det folk från länsmuseet och talade om att så här kunde man inte bygga ett museum. Det skulle vara gångar mellan två röda rep där folk skulle gå. Detta med tanke på att saker kunde försvinna. Och det har säkert försvunnit någon pryl, men det mesta finns kvar.

– Det man kan säga om Lesjöfors museum är nog att det är besvärande för Filipstad då det här är kommunens mest besökta turistmål, säger Jens Buskas.

Så blev det en paus där folk kunde förse sig med kaffe och hembakt bröd innan nästa underhållning började. Då var det barnens tur att få stifta bekantskap med Alfons och hans pappa. Alfons som spelades av Gunilla Andersson ville inte sova och pappan, spelad av Lollo Eriksson, hade fullt upp med sonen och hans konster.