2015-11-30 17:44

2015-11-30 17:44

De delar Ferlinpriset

FILIPSTAD: Ferlinstipendiet till två personer – Carina Fogde och Marcos Ciscar

5000 kronor vardera – det får konstnären Carina Fogde och musikern med mera Marcos Ciscar.

Båda utsågs på måndagen till 2015 års Ferlinstipendiater.

Kommunstyrelsen tog på måndagen det formella beslutet om vilka som ska få de kommunala kultur- och föreningsstipendierna.

För en av politikerna blev det en riktig överraskning när Torbjörn Parling, ordförande i kultur- och föreningsutskottet, läste upp förslaget.

– En av dem finns här i rummet – Marcos Ciscar.

Glatt överraskad

Den passningen var Marcos Ciscar inte beredd på. Det syntes på minen när beskedet kom:

– Jag satt och tänkte på att jag var så glad att Joakim Johansson, som jag känner, föreslagits till ett jubileumsstipendium. Och så tänkte jag att nu ska det bli spännande att höra vilka det blir som får Ferlinstipendiet i år, berättar Marcos Ciscar för FT.

Stipendierna delas ut vid nästa fullmäktigemöte, som är den 10 december, och då kommer Marcos att få 5000 kronor för att han, som motiveringen lyder, ”under många år gjort en stor insats inom musiken i Filipstad genom att komponera och producera egna verk samt att bistå andra musiker”.

Vad ska pengarna gå till?

– Jag kommer att investera i något som främjar mitt skapande. Jag kommer inte att gå och köpa godis eller så!

Den ”andra halvan” av årets Ferlinstipendium går till Carina Fogde. Hon är uppvuxen i Filipstad, men bor numera i Tvååker. Hon målar och skulpterar och skapar även i grafik, foto och film. Hon har ställt ut mycket, både i Sverige och internationellt – senast på Venedigbiennalen.

Samtidigt fördelades ytterligare en rad stipendier.

Kulturbomben prisas

Föreningsstipendiet på 5000 kronor går till Kulturbomben, för sitt aktiva arbete inom kulturlivet. Folkrörelsestipendiet, också på 5000 kronor, går till Lennart Dahlgren, för ett ”outtröttligt och idogt arbete” med framför allt skidspåren på Kalhyttan.

Jubileumsstipendierna går till Maja Eriksson, skidåkare och fotbollsspelare, Josefin Skalare, ung ledare i Nordmarks IF, Malin Svensson, bildare av Vi unga i Brattfors, Joakim Johansson, ung musiker, och Emod Sakhi, aktiv inom taekwondo. Samtliga jubileumsstipendiater får 2000 kronor vardera.

Kommunstyrelsen tog på måndagen det formella beslutet om vilka som ska få de kommunala kultur- och föreningsstipendierna.

För en av politikerna blev det en riktig överraskning när Torbjörn Parling, ordförande i kultur- och föreningsutskottet, läste upp förslaget.

– En av dem finns här i rummet – Marcos Ciscar.

Glatt överraskad

Den passningen var Marcos Ciscar inte beredd på. Det syntes på minen när beskedet kom:

– Jag satt och tänkte på att jag var så glad att Joakim Johansson, som jag känner, föreslagits till ett jubileumsstipendium. Och så tänkte jag att nu ska det bli spännande att höra vilka det blir som får Ferlinstipendiet i år, berättar Marcos Ciscar för FT.

Stipendierna delas ut vid nästa fullmäktigemöte, som är den 10 december, och då kommer Marcos att få 5000 kronor för att han, som motiveringen lyder, ”under många år gjort en stor insats inom musiken i Filipstad genom att komponera och producera egna verk samt att bistå andra musiker”.

Vad ska pengarna gå till?

– Jag kommer att investera i något som främjar mitt skapande. Jag kommer inte att gå och köpa godis eller så!

Den ”andra halvan” av årets Ferlinstipendium går till Carina Fogde. Hon är uppvuxen i Filipstad, men bor numera i Tvååker. Hon målar och skulpterar och skapar även i grafik, foto och film. Hon har ställt ut mycket, både i Sverige och internationellt – senast på Venedigbiennalen.

Samtidigt fördelades ytterligare en rad stipendier.

Kulturbomben prisas

Föreningsstipendiet på 5000 kronor går till Kulturbomben, för sitt aktiva arbete inom kulturlivet. Folkrörelsestipendiet, också på 5000 kronor, går till Lennart Dahlgren, för ett ”outtröttligt och idogt arbete” med framför allt skidspåren på Kalhyttan.

Jubileumsstipendierna går till Maja Eriksson, skidåkare och fotbollsspelare, Josefin Skalare, ung ledare i Nordmarks IF, Malin Svensson, bildare av Vi unga i Brattfors, Joakim Johansson, ung musiker, och Emod Sakhi, aktiv inom taekwondo. Samtliga jubileumsstipendiater får 2000 kronor vardera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.