2015-11-28 06:00

2015-11-28 06:00

Stena vill komma igen

GRÄVLINGKULLARNA: Ger upp nu – men hoppas att opinionen vänder

Stena Renewable drog på torsdagen tillbaka sin ansökan om miljötillstånd för en vindkraftspark på Grävlingkullarna.

Men företagets vd, Peter Zachrisson, vill inte helt ge upp tanken på en etablering där.
– Ett nej nu kanske inte är ett nej om fem år, säger han till FT och tror att både politiker och allmänhet kommer att ändra sig.

– Vi tycker att Grävlingkullarna är ett väldigt intressant område, säger han.

I dagsläget är det dock tvärkört för planerna. Sedan Socialdemokraterna i början av veckan beslutade att rösta för att kommunen ska utnyttja sitt veto mot vindparken, stod det klart att majoriteten i fullmäktige är emot satsningen. S-topparna hänvisade också till att det inte finns folkligt stöd för storskalig vindkraft i bygden.

Ger inte upp idén

I det läget tyckte företaget att det var lika bra att dra tillbaka ansökan. På torsdagen skrev Stena ett brev till länsstyrelsen i Örebro och återkallade ansökan om miljöprövning.

På sikt tror Peter Zachrisson ändå att det finns en chans för företaget att få bygga vindparken.

– Vi får ge det lite tid. Energiomställningen kommer att pågå under lång tid och vi kommer att behöva mycket vindkraft. Sedan är det en mognadsfråga också. Vi tycker att det finns all anledning att ha det kvar som projekt och så kan vi komma tillbaka och diskutera det igen om ett antal år.

Han konstaterar också att det är stor skillnad på vad partierna säger på riksplanet om vindkraft och vad de gör lokalt.

– Samtliga riksdagspartier är för vindkraft så det är ju lustigt att de i Filipstad säger nej, trots att de politiker man har på riksplanet är för, säger han.

”Gör det lätt för sig”

S uttalande om att det folkliga stödet saknas tycker han tyder på att mod saknades bland politikerna.

– Vi står inför stora energiutmaningar i Sverige. Alla kommuner kommer att behöva dra sitt strå till stacken och man gör det lite lätt för sig när man säger nej bara för att man har en folkstorm.

Han hävdar också att det, folkstormen till trots, finns ett stort stöd för vindkraft bland medborgarna. Han hävdar att det är en liten grupp som är emot, men att de låter mest och att de som är för inte törs säga det.

Men i och för sig är det väl skillnad på att i undersökningarna du hänvisar till vara positiv till vindkraft i allmänhet, och att ta ställning till en specifik satsning i ens hembygd?

– Ja, det blir en Nimby-effekten (not in my backyard, inte på min bakgård, reds anm). Men det finns också undersökningar som visar att i de kommuner man byggt som mest vindkraft, är stödet som störst. Men det krävs lite mod.

”Politikerna svängde”

Peter Zachrisson säger också spontant att politikerna i Filipstad ”har svängt”. De borgerliga, FIP och MP var tidigt ute med att de tänkte rösta emot, så rimligen syftar han på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Dessa har tidigare sagt att de inte tagit ställning, men hans uppfattning är att det funnits ett positivt intresse.

– Vi hade inte lagt ned all tid och kostnader om vi inte känt att det fanns visst positivt stöd. Hade man sagt nej från början hade vi ju inte fortsatt.

Inte faktabaserat

Han konstaterar också att S-politikerna som uttalat sig om beslutet inte hänvisat till några faktauppgifter i ansökningshandlingarna om vindkraftsparken, utan just till bristande folkligt stöd och att det inte heller finns ett brett politiskt stöd i fullmäktige.

Inte minst därför tror han att projektet ändå har en chans på sikt:

– Det här är en fråga där opinionen kontinuerligt flyttar sig. Jag har levt länge i energisektorn och upplever att det flyttar sig ganska fort. Jag tror inte att det här är skrivet i sten. jag hoppas på fortsatt god dialog med politikerna i Filipstad och att vi kan komma tillbaka om ett antal år när diskussionen mognat. Folket har sagt sitt, men också vad folk tycker kan ju ändras.

– Vi tycker att Grävlingkullarna är ett väldigt intressant område, säger han.

I dagsläget är det dock tvärkört för planerna. Sedan Socialdemokraterna i början av veckan beslutade att rösta för att kommunen ska utnyttja sitt veto mot vindparken, stod det klart att majoriteten i fullmäktige är emot satsningen. S-topparna hänvisade också till att det inte finns folkligt stöd för storskalig vindkraft i bygden.

Ger inte upp idén

I det läget tyckte företaget att det var lika bra att dra tillbaka ansökan. På torsdagen skrev Stena ett brev till länsstyrelsen i Örebro och återkallade ansökan om miljöprövning.

På sikt tror Peter Zachrisson ändå att det finns en chans för företaget att få bygga vindparken.

– Vi får ge det lite tid. Energiomställningen kommer att pågå under lång tid och vi kommer att behöva mycket vindkraft. Sedan är det en mognadsfråga också. Vi tycker att det finns all anledning att ha det kvar som projekt och så kan vi komma tillbaka och diskutera det igen om ett antal år.

Han konstaterar också att det är stor skillnad på vad partierna säger på riksplanet om vindkraft och vad de gör lokalt.

– Samtliga riksdagspartier är för vindkraft så det är ju lustigt att de i Filipstad säger nej, trots att de politiker man har på riksplanet är för, säger han.

”Gör det lätt för sig”

S uttalande om att det folkliga stödet saknas tycker han tyder på att mod saknades bland politikerna.

– Vi står inför stora energiutmaningar i Sverige. Alla kommuner kommer att behöva dra sitt strå till stacken och man gör det lite lätt för sig när man säger nej bara för att man har en folkstorm.

Han hävdar också att det, folkstormen till trots, finns ett stort stöd för vindkraft bland medborgarna. Han hävdar att det är en liten grupp som är emot, men att de låter mest och att de som är för inte törs säga det.

Men i och för sig är det väl skillnad på att i undersökningarna du hänvisar till vara positiv till vindkraft i allmänhet, och att ta ställning till en specifik satsning i ens hembygd?

– Ja, det blir en Nimby-effekten (not in my backyard, inte på min bakgård, reds anm). Men det finns också undersökningar som visar att i de kommuner man byggt som mest vindkraft, är stödet som störst. Men det krävs lite mod.

”Politikerna svängde”

Peter Zachrisson säger också spontant att politikerna i Filipstad ”har svängt”. De borgerliga, FIP och MP var tidigt ute med att de tänkte rösta emot, så rimligen syftar han på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Dessa har tidigare sagt att de inte tagit ställning, men hans uppfattning är att det funnits ett positivt intresse.

– Vi hade inte lagt ned all tid och kostnader om vi inte känt att det fanns visst positivt stöd. Hade man sagt nej från början hade vi ju inte fortsatt.

Inte faktabaserat

Han konstaterar också att S-politikerna som uttalat sig om beslutet inte hänvisat till några faktauppgifter i ansökningshandlingarna om vindkraftsparken, utan just till bristande folkligt stöd och att det inte heller finns ett brett politiskt stöd i fullmäktige.

Inte minst därför tror han att projektet ändå har en chans på sikt:

– Det här är en fråga där opinionen kontinuerligt flyttar sig. Jag har levt länge i energisektorn och upplever att det flyttar sig ganska fort. Jag tror inte att det här är skrivet i sten. jag hoppas på fortsatt god dialog med politikerna i Filipstad och att vi kan komma tillbaka om ett antal år när diskussionen mognat. Folket har sagt sitt, men också vad folk tycker kan ju ändras.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.