2015-11-28 06:00

2015-11-28 06:00

Det blir en rofylld jul i år

FILIPSTAD: Hantverksutställning med bredd på Kvarnen

30 hantverkare är engagerade i årets julutställning på Museet Kvarnen. Tillsammans skapar de en julbazar, där olika sorters hantverk möts i en stor, glädjerik kulturkrock. Eller vad sägs om myror av ståltråd, mjuka kuddar i ull – eller en äkta roddbåt.

Utanför är stämningen som en i känd dikt av Gustaf Fröding: grå, grå, grå.

Men inne på Kvarnen är det färgstarkt och varmt, när hantverket fyller hela galleriet. Här finns alltifrån smide till kuddar, från tofflor till knivar, från ljusstakar till prydnadsfår. På ett podium står en vattensprutande drake signerad Laila Rabhi och mitt på golvet tronar en roddbåt.

Den sistnämnda har Klas Sundberg gjort. Han bor i Jönshyttan strax utanför Bredsjö och båtmodellen han gör kallar han Hälleforsekan. Han har bara byggt ekor i sex år, men har hunnit med att göra många:

– Den här är nummer 50, berättar han.

Han bygger båtarna av granvirke och behandlar dem med roslagsmahogny.

– Det är en blandning av linolja, terpentin och tjära, upplyser han.

Hur kommer man på idén att börja med båtbyggeri?

– Något ville jag bygga och jag tänkte att jag provar att göra en eka. Det är ett mellanting mellan grovsnickeri och finsnickeri och där någonstans vill jag vara. Jag har alltid gillat att snickra men nu har jag mera tid än förr.

Tidskrävande

Också Gunnar Olsson, mer känd som Gunnar Slöjdare, från Kristinehamn, arbetar med ett hantverk som kräver tid. Han gör knivar och gör verkligen hela kniven: han börjar med att smida fram knivbladet.

– Jag gör på samma sätt som man gör samurajsvärd, säger han och berättar om tekniken där kolstål och nickelstål varvas och viks många gånger om för att skapa både mönster och styrka.

– Mina knivblad har mellan 72 och 288 lager, säger han.

Sånt tar tid att lära sig:

– Jag har hållit på i många, många år – jag minns inte ens hur många, säger han och berättar att det ligger i släkten:

– Min farfar och farfarsfar och även far var smeder.

De färdiga knivarna är vackra och detaljrika – men de är inte tänkta att vara prydnadsföremål.

– De tål att användas och det är meningen! Det är många jägare som köper dem.

Änglar och keramik

Även Britt Aronsson från Gåsborn är också smed, men med en annan inriktning. Hon gör smycken och ljusstakar – bland annat – och jobbar med koppar och guld, men också gamla silverbestick och annat som går att återbruka.

Några julänglar har hon inte gjort, men såväl skyddsänglar som ljusänglar som kan lysa upp fint i december, men avslöjar att hon faktiskt är lite kluven till själva julen.

– Den är lite för lugn för mig. Men jag tycker om gemenskapen, att man umgås.

Lite guld är inblandat även när Petra Klint skapar. Hon är keramiker, uppvuxen i Filipstad, då med efternamnet Rhén, och bor numera i Norrtälje. När FT tittar in på Kvarnen på fredagseftermiddagen står hon och lassar in vackra fat, skålar och muggar i en glasmonter.

– Jag har min verkstad hemma i källaren. Jag får inspiration från allt jag ser och gör. Jag tycker mycket om ganska enkla former, men sen gillar jag det som drar åt kitsch också – guld och rosor. Det ska vara lite vardagsguld! säger hon och lyfter in rosenmönstrade koppar med guldkant.

Totalt deltar inte mindre än 30 hantverkare från Värmland och Hällefors, och Barbro Wohlrab i museiföreningen Kulörta lyktor räknar med att det kommer att finnas något för alla.

– Det är verkligen en skön blandning av utställare, säger hon.

Utställningen har vernissage under lördagen och pågår till den 10 januari.

Utanför är stämningen som en i känd dikt av Gustaf Fröding: grå, grå, grå.

Men inne på Kvarnen är det färgstarkt och varmt, när hantverket fyller hela galleriet. Här finns alltifrån smide till kuddar, från tofflor till knivar, från ljusstakar till prydnadsfår. På ett podium står en vattensprutande drake signerad Laila Rabhi och mitt på golvet tronar en roddbåt.

Den sistnämnda har Klas Sundberg gjort. Han bor i Jönshyttan strax utanför Bredsjö och båtmodellen han gör kallar han Hälleforsekan. Han har bara byggt ekor i sex år, men har hunnit med att göra många:

– Den här är nummer 50, berättar han.

Han bygger båtarna av granvirke och behandlar dem med roslagsmahogny.

– Det är en blandning av linolja, terpentin och tjära, upplyser han.

Hur kommer man på idén att börja med båtbyggeri?

– Något ville jag bygga och jag tänkte att jag provar att göra en eka. Det är ett mellanting mellan grovsnickeri och finsnickeri och där någonstans vill jag vara. Jag har alltid gillat att snickra men nu har jag mera tid än förr.

Tidskrävande

Också Gunnar Olsson, mer känd som Gunnar Slöjdare, från Kristinehamn, arbetar med ett hantverk som kräver tid. Han gör knivar och gör verkligen hela kniven: han börjar med att smida fram knivbladet.

– Jag gör på samma sätt som man gör samurajsvärd, säger han och berättar om tekniken där kolstål och nickelstål varvas och viks många gånger om för att skapa både mönster och styrka.

– Mina knivblad har mellan 72 och 288 lager, säger han.

Sånt tar tid att lära sig:

– Jag har hållit på i många, många år – jag minns inte ens hur många, säger han och berättar att det ligger i släkten:

– Min farfar och farfarsfar och även far var smeder.

De färdiga knivarna är vackra och detaljrika – men de är inte tänkta att vara prydnadsföremål.

– De tål att användas och det är meningen! Det är många jägare som köper dem.

Änglar och keramik

Även Britt Aronsson från Gåsborn är också smed, men med en annan inriktning. Hon gör smycken och ljusstakar – bland annat – och jobbar med koppar och guld, men också gamla silverbestick och annat som går att återbruka.

Några julänglar har hon inte gjort, men såväl skyddsänglar som ljusänglar som kan lysa upp fint i december, men avslöjar att hon faktiskt är lite kluven till själva julen.

– Den är lite för lugn för mig. Men jag tycker om gemenskapen, att man umgås.

Lite guld är inblandat även när Petra Klint skapar. Hon är keramiker, uppvuxen i Filipstad, då med efternamnet Rhén, och bor numera i Norrtälje. När FT tittar in på Kvarnen på fredagseftermiddagen står hon och lassar in vackra fat, skålar och muggar i en glasmonter.

– Jag har min verkstad hemma i källaren. Jag får inspiration från allt jag ser och gör. Jag tycker mycket om ganska enkla former, men sen gillar jag det som drar åt kitsch också – guld och rosor. Det ska vara lite vardagsguld! säger hon och lyfter in rosenmönstrade koppar med guldkant.

Totalt deltar inte mindre än 30 hantverkare från Värmland och Hällefors, och Barbro Wohlrab i museiföreningen Kulörta lyktor räknar med att det kommer att finnas något för alla.

– Det är verkligen en skön blandning av utställare, säger hon.

Utställningen har vernissage under lördagen och pågår till den 10 januari.