2015-11-26 14:47

2015-11-26 14:47

Årets kulturpristagare

FILIPSTAD: Jan Kruse har gått på djupet i ortens gruvor

Böcker. Han har skrivit tre böcker om gruvorna i Långban, Persberg och Nordmarksberg. Och gruvintresset fick han för att släkten hade ett torp i Nordmark och som barn drogs han till kanterna och kastade sten ner i de djupa gruvhålen. Det är Jan Kruse det handlar om.

Filipstads Gille hade på onsdagskvällen sitt årliga höstmöte som var mycket välbesökt. Kvällen huvudperson, av två anledningar, var Jan Kruse.

– Jag har skrivit tre böcker om gruvorna i trakten och då kan man fundera på var jag fått intresset ifrån, inleder Jan Kruse sitt föredrag hos Filipstads Gille. Upprinnelsen till det var att släkten hade ett torp i Nordmark. Där samlades vi kusiner och så småningom blev vi intresserade av gruvhålen. Vi kastade ner stenar i hålen och hörde hur det plaskade långt ner.

När Jan Kruse blev äldre försvann inte intresset, utan då började han köpa litteratur om gruvdrift och sedan har han tagit reda på hur det förhållit sig långt tillbaka i tiden och som sedan blivit tre böcker.

Brytning

– När gruvdriften startade eldade man på berget för att det skulle spricka, så gruvarbetarna kunde få upp malmen, berättar Jan Kruse och visar samtidigt bilder. 1730 kom krutet till Filipstad och då handborrades det hål där krutet stoppades in och sprängdes.

Mustaschen

130 år senare, 1860, kom den stötkänsliga sprängoljan.

– Sprängoljan var direkt livsfarlig då den var så stötkänslig, säger Jan Kruse. Den användes väldigt länge här. Det var en gruvfogde som tog två flaskor sprängolja och han halkade och det blev en enorm explosion. Det blev en stor krater där explosionen ägde rum och det sägs att det man begravde av gruvfogden var hans mustasch.

När Jan Kruse var färdig med sitt föredrag var det dags för Hasse Nordlund Filipstads Gille att dela ut 2015 års kulturpris. Och det visade sig att det var jan Kruse som skulle få priset.

– Jag känner mig stolt och väldigt överraskad över att få det här priset, säger Jan Kruse. KÄnns fantastiskt att få den här uppskattningen.

Filipstads Gille hade på onsdagskvällen sitt årliga höstmöte som var mycket välbesökt. Kvällen huvudperson, av två anledningar, var Jan Kruse.

– Jag har skrivit tre böcker om gruvorna i trakten och då kan man fundera på var jag fått intresset ifrån, inleder Jan Kruse sitt föredrag hos Filipstads Gille. Upprinnelsen till det var att släkten hade ett torp i Nordmark. Där samlades vi kusiner och så småningom blev vi intresserade av gruvhålen. Vi kastade ner stenar i hålen och hörde hur det plaskade långt ner.

När Jan Kruse blev äldre försvann inte intresset, utan då började han köpa litteratur om gruvdrift och sedan har han tagit reda på hur det förhållit sig långt tillbaka i tiden och som sedan blivit tre böcker.

Brytning

– När gruvdriften startade eldade man på berget för att det skulle spricka, så gruvarbetarna kunde få upp malmen, berättar Jan Kruse och visar samtidigt bilder. 1730 kom krutet till Filipstad och då handborrades det hål där krutet stoppades in och sprängdes.

Mustaschen

130 år senare, 1860, kom den stötkänsliga sprängoljan.

– Sprängoljan var direkt livsfarlig då den var så stötkänslig, säger Jan Kruse. Den användes väldigt länge här. Det var en gruvfogde som tog två flaskor sprängolja och han halkade och det blev en enorm explosion. Det blev en stor krater där explosionen ägde rum och det sägs att det man begravde av gruvfogden var hans mustasch.

När Jan Kruse var färdig med sitt föredrag var det dags för Hasse Nordlund Filipstads Gille att dela ut 2015 års kulturpris. Och det visade sig att det var jan Kruse som skulle få priset.

– Jag känner mig stolt och väldigt överraskad över att få det här priset, säger Jan Kruse. KÄnns fantastiskt att få den här uppskattningen.