2015-11-24 11:30

2015-11-24 12:17

Stor lättnad och glädje i gruppen

NYKROPPA: Aktionsgruppen nöjd efter S-beskedet

– Vilken lättnad!
Harald Treviranus i aktionsgruppen Grävlingkullarna är glad över beskedet från Filipstads största parti.

FT lade ut nyheten på webben på tisdagsmorgonen. Harald Treviranus berättar att han läste artikeln ett par gånger, för att låta budskapet sjunka in. Ändå tycker han inte att det var helt oväntat att Socialdemokraterna skulle landa i ett nej till vindparken.

– Vi har varit ganska segervissa. Vi såg två scenarier framför oss. Antingen det som hänt nu – och det är ju för väl att det blev så – eller en omröstning i fullmäktige med osäker utgång. Naturligtvis är vi glada att S tog det här beslutet, säger han.

Saken är avgjord

Om ärendet hade gått till en oviss omröstning i fullmäktige i december hade gruppen satsat på ännu mer opinionsbildning inför beslutet, bland annat genom att bemöta innehållet i det brev som Stena i dagarna skickat till alla fullmäktigeledamöter.

Nu kan de i stället se fram emot ett nej i fullmäktige till projektet, något de arbetat för i flera år.

De borgerliga partierna, och även Miljöpartiet, hade redan i ett tidigt skede sagt nej. I och med att S nu också säger att de tänker rösta för att utnyttja det kommunala vetot, är saken avgjord.

Ser det positiva

– Vi tycker att det är bra att de tar beslutet, men naturligtvis hade man kunnat bespara oss och hela kommunen genom att ta det beslutet tidigare. Men nu är det historia och vi ser det positiva i det, säger Harald Treviranus. Det ska bli skönt att kunna fira jul och nyår i lugn och ro, efter att ha haft det här över sig i tre och ett halvt år.

”Verklig lättnad”

Han tycker att projektet påverkat berörda invånare på många sätt under denna period.

– Det har påverkat oss hela tiden i det dagliga livet. Det är det vi försökt föra fram också, att det här är något som kommer att beröra oss dagligen om vi inte får stopp på det. Ett tag såg det ju inte så positivt ut. Det kunde ju också blivit ett beslut om tillstånd och så hade vi kunnat få leva i tio år med att vänta på om det skulle bli något bygge. Det var verkligen en lättnad i morse.

Blir det tårta idag?

– På ett eller annat sätt! Först och främst ska vi bara ta in det hela. Men vi kommer definitivt att fira på något sätt.

FT lade ut nyheten på webben på tisdagsmorgonen. Harald Treviranus berättar att han läste artikeln ett par gånger, för att låta budskapet sjunka in. Ändå tycker han inte att det var helt oväntat att Socialdemokraterna skulle landa i ett nej till vindparken.

– Vi har varit ganska segervissa. Vi såg två scenarier framför oss. Antingen det som hänt nu – och det är ju för väl att det blev så – eller en omröstning i fullmäktige med osäker utgång. Naturligtvis är vi glada att S tog det här beslutet, säger han.

Saken är avgjord

Om ärendet hade gått till en oviss omröstning i fullmäktige i december hade gruppen satsat på ännu mer opinionsbildning inför beslutet, bland annat genom att bemöta innehållet i det brev som Stena i dagarna skickat till alla fullmäktigeledamöter.

Nu kan de i stället se fram emot ett nej i fullmäktige till projektet, något de arbetat för i flera år.

De borgerliga partierna, och även Miljöpartiet, hade redan i ett tidigt skede sagt nej. I och med att S nu också säger att de tänker rösta för att utnyttja det kommunala vetot, är saken avgjord.

Ser det positiva

– Vi tycker att det är bra att de tar beslutet, men naturligtvis hade man kunnat bespara oss och hela kommunen genom att ta det beslutet tidigare. Men nu är det historia och vi ser det positiva i det, säger Harald Treviranus. Det ska bli skönt att kunna fira jul och nyår i lugn och ro, efter att ha haft det här över sig i tre och ett halvt år.

”Verklig lättnad”

Han tycker att projektet påverkat berörda invånare på många sätt under denna period.

– Det har påverkat oss hela tiden i det dagliga livet. Det är det vi försökt föra fram också, att det här är något som kommer att beröra oss dagligen om vi inte får stopp på det. Ett tag såg det ju inte så positivt ut. Det kunde ju också blivit ett beslut om tillstånd och så hade vi kunnat få leva i tio år med att vänta på om det skulle bli något bygge. Det var verkligen en lättnad i morse.

Blir det tårta idag?

– På ett eller annat sätt! Först och främst ska vi bara ta in det hela. Men vi kommer definitivt att fira på något sätt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.