2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

"Om tre år är jag min egen arbetsgivare"

FILIPSTAD: Projekt som hjälper medborgare med försörjningsstöd ut i arbete

Satsar på unga. Projektet Ung i Filipstad har pågått i två år med syftet att få unga vuxna ut på arbetsmarknaden. Projektet inleds med att människor med försörjningsstöd får en remiss från IFO och sedan görs en omvärldsanalys om vad den enskilde individen kan och vill.

Projektet bjöd på onsdagen och torsdagen in det framgångsrika utbildningskonceptet Ekonomismart som hjälper arbetslösa unga vuxna att bli medvetna konsumenter. Kursen ger verktyg att kunna göra egna val, se vad det finns för risker och upprätthålla en hållbar ekonomi genom hela livet.

Lyckats

Angelique Söderberg, ensamstående tvåbarnsmamma flyttade från Stockholm till Filipstad och har deltagit i projektet sedan januari.

– När jag kom hi från Stockholm har jag läst upp mina betyg och under projekttiden har jag jobbat på Ferlinskolan som elevassistent, säger Angelique Söderberg. Och nu jobbar jag på fastighetsservice i Filipstad.

Kommit rätt

För Angelique Söderberg har projektet varit positivt.

– Jag har kommit rätt i livet och känner mig väldigt nöjd, säger Angelique och fortsätter:

– Jag har haft en lön, kunnat spara och lagt undan så att jag till sommaren kan ta körkort på en intensivkurs. Det känns fantastiskt. Nu hoppas jag att jag kommer in på frisörskolan i Filipstad i början av nästa år. Något jag kommer att kombinera med ett vikariat i kommunen med liknande arbetsuppgifter jag har nu. Frisörskolan är en yrkesutbildning som tar 3-4 terminer och med praktik. Min dröm och min målsättning är att jag ska öppna en salong här i Filipstad om tre år.

Ekonomismart

Ekonomismart var alltså på plats i torsdags och FT fick en pratstund med Suada Hisenaj som är projektledare.

– Ekonomismart gör kursdeltagarna medvetna om hur exempelvis reklam påverkar oss, säger Suada Hisenaj. Kursen har en bred utveckling som gett ett bra resultat i Filipstad. Det är föreläsningar som ger deltagarna en bild av hur det fungerar i samhället. Många har inte bilförsäkringar eller hemförsäkringar och är inte medvetna om vad som kan hända när man inte har det.

I maj 2015 hade 24 personer, vilket motsvarar 84 procent, fullföljt och avslutat sin tid i projektet och nått egen försörjning. 14 hade kommit ut i en löneanställning, tre hade börjat studera och sju hade a-kassa. Endast fyra hade hoppat av.

Projektet bjöd på onsdagen och torsdagen in det framgångsrika utbildningskonceptet Ekonomismart som hjälper arbetslösa unga vuxna att bli medvetna konsumenter. Kursen ger verktyg att kunna göra egna val, se vad det finns för risker och upprätthålla en hållbar ekonomi genom hela livet.

Lyckats

Angelique Söderberg, ensamstående tvåbarnsmamma flyttade från Stockholm till Filipstad och har deltagit i projektet sedan januari.

– När jag kom hi från Stockholm har jag läst upp mina betyg och under projekttiden har jag jobbat på Ferlinskolan som elevassistent, säger Angelique Söderberg. Och nu jobbar jag på fastighetsservice i Filipstad.

Kommit rätt

För Angelique Söderberg har projektet varit positivt.

– Jag har kommit rätt i livet och känner mig väldigt nöjd, säger Angelique och fortsätter:

– Jag har haft en lön, kunnat spara och lagt undan så att jag till sommaren kan ta körkort på en intensivkurs. Det känns fantastiskt. Nu hoppas jag att jag kommer in på frisörskolan i Filipstad i början av nästa år. Något jag kommer att kombinera med ett vikariat i kommunen med liknande arbetsuppgifter jag har nu. Frisörskolan är en yrkesutbildning som tar 3-4 terminer och med praktik. Min dröm och min målsättning är att jag ska öppna en salong här i Filipstad om tre år.

Ekonomismart

Ekonomismart var alltså på plats i torsdags och FT fick en pratstund med Suada Hisenaj som är projektledare.

– Ekonomismart gör kursdeltagarna medvetna om hur exempelvis reklam påverkar oss, säger Suada Hisenaj. Kursen har en bred utveckling som gett ett bra resultat i Filipstad. Det är föreläsningar som ger deltagarna en bild av hur det fungerar i samhället. Många har inte bilförsäkringar eller hemförsäkringar och är inte medvetna om vad som kan hända när man inte har det.

I maj 2015 hade 24 personer, vilket motsvarar 84 procent, fullföljt och avslutat sin tid i projektet och nått egen försörjning. 14 hade kommit ut i en löneanställning, tre hade börjat studera och sju hade a-kassa. Endast fyra hade hoppat av.