2015-11-18 11:00

2015-11-18 11:00

Nej igen till skolskjuts

FILIPSTAD: För kort avstånd

Barnen måste korsa två riksvägar för att komma till skolan – det räcker inte som skäl för skolskjuts. Filipstads kommun sa nej och förvaltningsrätten ger kommunen rätt.

Det har varit många diskussioner om skolskjutsarna under hösten och flera ärenden har överklagats av missnöjda föräldrar. Det senaste i raden rör en familj där barnen går på Strandvägsskolan. Kommunen sa nej, trots att barnen fick åka skolskjuts i fjol. ”Det är väl samma rutter i år som körs” skriver föräldern till förvaltningsrätten och framhåller även att vägen till skolan inte är säker.

Kommunen framhåller däremot att familjen valt att inte låta barnen gå på Åsenskolan, som de anvisats, utan Strandvägsskolan och att kommunen därför inte har skyldighet att ordna med skjuts. Enligt kommunen är det även för kort avstånd, mindre än två kilometer, både till den anvisade skolan och den valda.

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt. Det var inte olagligt av kommunen att neka skolskjuts, framför allt med anledning av att kilometergränsen inte nås. Och: ”Vilken skolskjuts barnen har beviljats tidigare saknar betydelse för denna prövning” skriver rätten också i domen.

Det har varit många diskussioner om skolskjutsarna under hösten och flera ärenden har överklagats av missnöjda föräldrar. Det senaste i raden rör en familj där barnen går på Strandvägsskolan. Kommunen sa nej, trots att barnen fick åka skolskjuts i fjol. ”Det är väl samma rutter i år som körs” skriver föräldern till förvaltningsrätten och framhåller även att vägen till skolan inte är säker.

Kommunen framhåller däremot att familjen valt att inte låta barnen gå på Åsenskolan, som de anvisats, utan Strandvägsskolan och att kommunen därför inte har skyldighet att ordna med skjuts. Enligt kommunen är det även för kort avstånd, mindre än två kilometer, både till den anvisade skolan och den valda.

Förvaltningsrätten ger kommunen rätt. Det var inte olagligt av kommunen att neka skolskjuts, framför allt med anledning av att kilometergränsen inte nås. Och: ”Vilken skolskjuts barnen har beviljats tidigare saknar betydelse för denna prövning” skriver rätten också i domen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.