2015-11-17 14:45

2015-11-17 15:57

Väver, umgås och skrattar

NORDMARK: Vävstugeföreningen laddar inför helgens julmarknad

I generationer har föreningen fört vävkonsten – och den härliga gemenskapen – vidare. Tre dagar i veckan intar medlemmarna det forna gruvkontoret i Nordmark för att handarbeta, måla, dricka kaffe och såklart – umgås.

Aktiviteten som råder i det gamla gruvkontoret kan nog liknas vid en tomteverkstad så här veckorna innan jul – ett tiotal av medlemmarna i Nordmarks vävstugeförening pysslar och ligger i.

– Det är väldigt mycket att göra nu, vi har ju julmarknad här på lördag, säger Ann Gustavsson medan hon ångar på med strykjärnet över det röda tyget.

I samma rum på stugans övervåning sitter även Inez Persson och Gunnel Persson. Inez klipper med stor noggrannhet långa remsor av en grön gardin medan Gunnel knyter fransar på en snart färdig trasmatta.

– Sex stycken har jag hunnit få klart. Handarbetat har jag alltid gjort men det var i fjol jag började väva, det är mycket kul men roligast är att komma hit och umgås, säger Gunnel.

Att det just är den sociala samvaron som är kärnan i träffarna är det många av medlemmarna som vittar om. Föreningen har även skänkt glädje åt flera generationers handarbetare. Kerstin Rohlén, som FT stöter på i förrådet med nystan, berättar att hennes mamma Ellen Johansson en gång i tiden var en engagerad väverska.

– Hon var en av dem som höll igång mycket här. Och nu har det blivit min tur! Det är ju så himla roligt att träffa varandra så här. Och här inne trivs jag bra. Jag älskar att sortera upp nystanen i färger, säger Kerstin och ser över kartongerna som står staplade i hyllorna.

Hur länge föreningen varit verksam är dock svårt att fastställa. Medlemmarna grubblar och tänker och kan tillslut ändå konstatera:

– Det är ju över 60 år i alla fall. Från början var vi med i Husmodersförebundet men vi kände att vi gav mer än vi fick igen så vi bestämde oss för att bli en egen förening i stället, berättar Ann.

Det gamla kontoret vid Tabergs gruvor har vävstugeföreningen disponerat sedan 1970, året innan lades nämligen gruvdriften i området ner. Underhållet av byggnaden sköter föreningen med de pengar som dras in via lotterier och försäljning av saker medlemmarna tillverkar.

– Vi har försökt att få bidrag men får så ofta nej, pengarna ska gå till ungdomarna och det är väl rätt på sätt och vis, men för många äldre är det här en mycket viktig social bit, säger Ann och fortsätter:

– Många har ju det här nästan som ett deltidsjobb – vi har träffar måndag till onsdag mellan klockan nio och ett.

Förutom vävning – som föreningen håller kurser i, är bokcirkel och akvarellmålning även något som medlemmarna ägnar sig åt. Högst på tapeten just nu står dock den stundande, nämnda julmarknaden. Förutom de vackra alster föreningen producerar kommer Jan Kruses böcker finnas till försäljning, likaså tavlor av Eva-Lena Nordner.

– Vi hoppas att många kommer!

Aktiviteten som råder i det gamla gruvkontoret kan nog liknas vid en tomteverkstad så här veckorna innan jul – ett tiotal av medlemmarna i Nordmarks vävstugeförening pysslar och ligger i.

– Det är väldigt mycket att göra nu, vi har ju julmarknad här på lördag, säger Ann Gustavsson medan hon ångar på med strykjärnet över det röda tyget.

I samma rum på stugans övervåning sitter även Inez Persson och Gunnel Persson. Inez klipper med stor noggrannhet långa remsor av en grön gardin medan Gunnel knyter fransar på en snart färdig trasmatta.

– Sex stycken har jag hunnit få klart. Handarbetat har jag alltid gjort men det var i fjol jag började väva, det är mycket kul men roligast är att komma hit och umgås, säger Gunnel.

Att det just är den sociala samvaron som är kärnan i träffarna är det många av medlemmarna som vittar om. Föreningen har även skänkt glädje åt flera generationers handarbetare. Kerstin Rohlén, som FT stöter på i förrådet med nystan, berättar att hennes mamma Ellen Johansson en gång i tiden var en engagerad väverska.

– Hon var en av dem som höll igång mycket här. Och nu har det blivit min tur! Det är ju så himla roligt att träffa varandra så här. Och här inne trivs jag bra. Jag älskar att sortera upp nystanen i färger, säger Kerstin och ser över kartongerna som står staplade i hyllorna.

Hur länge föreningen varit verksam är dock svårt att fastställa. Medlemmarna grubblar och tänker och kan tillslut ändå konstatera:

– Det är ju över 60 år i alla fall. Från början var vi med i Husmodersförebundet men vi kände att vi gav mer än vi fick igen så vi bestämde oss för att bli en egen förening i stället, berättar Ann.

Det gamla kontoret vid Tabergs gruvor har vävstugeföreningen disponerat sedan 1970, året innan lades nämligen gruvdriften i området ner. Underhållet av byggnaden sköter föreningen med de pengar som dras in via lotterier och försäljning av saker medlemmarna tillverkar.

– Vi har försökt att få bidrag men får så ofta nej, pengarna ska gå till ungdomarna och det är väl rätt på sätt och vis, men för många äldre är det här en mycket viktig social bit, säger Ann och fortsätter:

– Många har ju det här nästan som ett deltidsjobb – vi har träffar måndag till onsdag mellan klockan nio och ett.

Förutom vävning – som föreningen håller kurser i, är bokcirkel och akvarellmålning även något som medlemmarna ägnar sig åt. Högst på tapeten just nu står dock den stundande, nämnda julmarknaden. Förutom de vackra alster föreningen producerar kommer Jan Kruses böcker finnas till försäljning, likaså tavlor av Eva-Lena Nordner.

– Vi hoppas att många kommer!