2015-11-14 06:00

2015-11-14 06:00

Ceacar sadlade om

FILIPSTAD: Han levererar fisk till dörren

Havets leverantör. Ceacar Ax har i många år sålt hälsokost i Filipstad.
Familjen driver vidare butiken i centrum, men Ceacar har sedan cirka ett år tillbaka ett nytt jobb – som leverantör och försäljare åt företaget Fiskbilen.

I över tio år har Fiskbilen funnits på den svenska marknaden. Affarsidén bygger på att kunderna ska göra sina beställningar över nätet, för att sedan få dem levererade till dörren.

Ceacar Ax är en av dem som ser till att företagets kunder får sina beställda varor från havet, som fisk, skaldjur och rom. Och han utgår med sin bil från Filipstad.

– Jag har fokus på området kring Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga och Mariestad, men jag har också många trevliga kunder i Filipstad. Självklart skulle jag också vilja utöka mitt område och köra till närområdet, jag åker gärna till Nordmark, Lesjöfors, Nykroppa, Persberg och Hällefors, säger han.

Hur kom det sig att du bytte jobb?

– Vi har en kompis (Peter Sichan) som jobbade mycket åt Fiskbilen i Göteborg. Han körde mycket på Värmlandsdistriktet och bodde då hos, samtidigt som han passade på att träna längdskidåkning på Kalhyttan. Och när han slutade fick jag möjligheten att ta över. Det är väl upprinnelsen till det hela. Jag fick ta över en stor del av hans körningar, men har även hunnit att bygga upp ett eget kundnät.

Ökat sin kunskap

När Ceacar Ax bytte jobb var han expert på hälsokostbranschen, men när det gällde fisk och skaldjur hade han en del att lära.

– Ja, när jag började kunde jag inte mycket, men kan i stället betydligt mer nu, säger han.

Kan du ge ett exempel på någonting som du har lärt dig?

– Ja, att man kan kolla på innertemperaturen på fisken vid tillagningen. Generellt för fisk ska den vara 52 grader (Celsius), men sen kan det skilja på vissa arter, som exempelvis tonfisk.

Genom jobbet har han också fått bredda sina kunskaper om fisk och lärt sig om arter som piggvar och marulk. Och i hans värld går det att bygga många middagar med fisk och skaldjur som de centrala råvarorna.

Vad tycker du då är det bästa med jobbet?

– Jag skulle vilja säga att det är kontakterna med kunderna – kontakten med människor är viktigt för mig. Och det är roligt att kanske kunna bjuda på något tips ibland. Och på vägen till kunderna får jag uppleva många härliga vyer och nejder, svarar han.

Och tillägger:

– Men det är hårt jobb som gäller. Å andra sidan gäller det för vilket jobb som helst.

I över tio år har Fiskbilen funnits på den svenska marknaden. Affarsidén bygger på att kunderna ska göra sina beställningar över nätet, för att sedan få dem levererade till dörren.

Ceacar Ax är en av dem som ser till att företagets kunder får sina beställda varor från havet, som fisk, skaldjur och rom. Och han utgår med sin bil från Filipstad.

– Jag har fokus på området kring Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga och Mariestad, men jag har också många trevliga kunder i Filipstad. Självklart skulle jag också vilja utöka mitt område och köra till närområdet, jag åker gärna till Nordmark, Lesjöfors, Nykroppa, Persberg och Hällefors, säger han.

Hur kom det sig att du bytte jobb?

– Vi har en kompis (Peter Sichan) som jobbade mycket åt Fiskbilen i Göteborg. Han körde mycket på Värmlandsdistriktet och bodde då hos, samtidigt som han passade på att träna längdskidåkning på Kalhyttan. Och när han slutade fick jag möjligheten att ta över. Det är väl upprinnelsen till det hela. Jag fick ta över en stor del av hans körningar, men har även hunnit att bygga upp ett eget kundnät.

Ökat sin kunskap

När Ceacar Ax bytte jobb var han expert på hälsokostbranschen, men när det gällde fisk och skaldjur hade han en del att lära.

– Ja, när jag började kunde jag inte mycket, men kan i stället betydligt mer nu, säger han.

Kan du ge ett exempel på någonting som du har lärt dig?

– Ja, att man kan kolla på innertemperaturen på fisken vid tillagningen. Generellt för fisk ska den vara 52 grader (Celsius), men sen kan det skilja på vissa arter, som exempelvis tonfisk.

Genom jobbet har han också fått bredda sina kunskaper om fisk och lärt sig om arter som piggvar och marulk. Och i hans värld går det att bygga många middagar med fisk och skaldjur som de centrala råvarorna.

Vad tycker du då är det bästa med jobbet?

– Jag skulle vilja säga att det är kontakterna med kunderna – kontakten med människor är viktigt för mig. Och det är roligt att kanske kunna bjuda på något tips ibland. Och på vägen till kunderna får jag uppleva många härliga vyer och nejder, svarar han.

Och tillägger:

– Men det är hårt jobb som gäller. Å andra sidan gäller det för vilket jobb som helst.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.