2015-11-06 15:30

2015-11-06 15:30

Kommun och polis lovar trygg satsning

FILIPSTAD: Gemensamma tag för tryggheten

Filipstad har fått en kommunpolis – och en nysatsning på ett tryggare samhälle.
Filipstads kommun och polisen är på väg att forma ett gemensamt manifest i form av ett löfte till medborgarna. Vad de ska lova hänger mycket på vad Filipstadsborna själva efterfrågar.

Bli inte förvånad om du blir stoppad i en trafikkontroll och efter att ha fått visa körkort och blåsa även får en helt annan fråga av polisen. De lokala poliserna vill veta vad medborgarna i just Filipstads kommun vill förbättra, när det handlar om tryggheten.

Också kommunen ska försöka fånga upp vad folk tycker.

– Vi kommer också att utnyttja vara känslospröt, säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare på kommunen.

Lägesbild ger löfte

Utifrån vad folk föreslår, och även utifrån statistik, polisiär erfarenhet och dialog med medarbetarna, kommer en lägesbild att formas. Bilden visar problemområden och ligger till grund för ett medborgarlöfte – ett löfte om vad polisen och kommunen gemensamt ska ta tag i för att förbättra.

En nyckelperson i det här arbetet blir Joakim Nyman. Han är nybliven kommunpolis och Filipstad får dela honom med Storfors och Kristinehamn. Det är en administrativ tjänst, och mycket av hans jobb kommer att handla om att styra upp samarbetet mellan polisen och kommunerna.

Löfte före jul

– Mitt uppdrag är att se till att vi får till medborgarlöftena och att vi håller samverkansavtalen med de tre kommunerna levande, säger Joakim Nyman.

Före jul tänker sig Joakim Nyman, det lokala stationsbefälet Ulf Sjöö och Michael Björklund att man ska vara mogna att formulera ett medborgarlöfte, som kan undertecknas av de högsta ansvariga och redovisas för allmänheten.

– Det blir ett avtal att skriva under och skaka hand på, säger Joakim Nyman.

Filipstad är först ut med löftesarbetet av de tre Joakim Nyman jobbar inom. Att just Filipstad blev premiärkommun handlar delvis om att man ville börja med en mindre kommun, men också om att Filipstad har vissa tråkiga facit, exempelvis en låg placering i en trygghetsundersökning.

”Nu satsar vi”

– Vår statistik går åt fel håll, det är klart att det är en bidragande orsak. Vi vill att Filipstadsborna ska känna nu att vi verkligen satsar på Filipstad, och ”vi” är både polisen och kommunen, och vi gör det här tillsammans, säger Joakim Nyman.

Exakt vad de kommer att lova att satsa på i första hand återstår att se, men grundidén är klar. Michael Björklund förklarar upplägget:

– Att nu ska vi göra allt vi kan för det här och sedan gör vi en uppföljning – blev det som vi lovade. Och det ska vara konkret och mätbart, det vi lovar att göra, säger han.

– Ja, målsättningen är att det ska gå att mäta effekten på ett år. I januari 2017 ska vi titta på vad som hänt med medborgarlöftena. säger Joakim Nyman.

Då har man förmodligen också redan börjat formulera nästa löfte, för det här är inte tänkt att bli en engångsföreteelse, utan löftena ska både förnyas, utvecklas och till och med bytas när de uppfyllts.

Bli inte förvånad om du blir stoppad i en trafikkontroll och efter att ha fått visa körkort och blåsa även får en helt annan fråga av polisen. De lokala poliserna vill veta vad medborgarna i just Filipstads kommun vill förbättra, när det handlar om tryggheten.

Också kommunen ska försöka fånga upp vad folk tycker.

– Vi kommer också att utnyttja vara känslospröt, säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare på kommunen.

Lägesbild ger löfte

Utifrån vad folk föreslår, och även utifrån statistik, polisiär erfarenhet och dialog med medarbetarna, kommer en lägesbild att formas. Bilden visar problemområden och ligger till grund för ett medborgarlöfte – ett löfte om vad polisen och kommunen gemensamt ska ta tag i för att förbättra.

En nyckelperson i det här arbetet blir Joakim Nyman. Han är nybliven kommunpolis och Filipstad får dela honom med Storfors och Kristinehamn. Det är en administrativ tjänst, och mycket av hans jobb kommer att handla om att styra upp samarbetet mellan polisen och kommunerna.

Löfte före jul

– Mitt uppdrag är att se till att vi får till medborgarlöftena och att vi håller samverkansavtalen med de tre kommunerna levande, säger Joakim Nyman.

Före jul tänker sig Joakim Nyman, det lokala stationsbefälet Ulf Sjöö och Michael Björklund att man ska vara mogna att formulera ett medborgarlöfte, som kan undertecknas av de högsta ansvariga och redovisas för allmänheten.

– Det blir ett avtal att skriva under och skaka hand på, säger Joakim Nyman.

Filipstad är först ut med löftesarbetet av de tre Joakim Nyman jobbar inom. Att just Filipstad blev premiärkommun handlar delvis om att man ville börja med en mindre kommun, men också om att Filipstad har vissa tråkiga facit, exempelvis en låg placering i en trygghetsundersökning.

”Nu satsar vi”

– Vår statistik går åt fel håll, det är klart att det är en bidragande orsak. Vi vill att Filipstadsborna ska känna nu att vi verkligen satsar på Filipstad, och ”vi” är både polisen och kommunen, och vi gör det här tillsammans, säger Joakim Nyman.

Exakt vad de kommer att lova att satsa på i första hand återstår att se, men grundidén är klar. Michael Björklund förklarar upplägget:

– Att nu ska vi göra allt vi kan för det här och sedan gör vi en uppföljning – blev det som vi lovade. Och det ska vara konkret och mätbart, det vi lovar att göra, säger han.

– Ja, målsättningen är att det ska gå att mäta effekten på ett år. I januari 2017 ska vi titta på vad som hänt med medborgarlöftena. säger Joakim Nyman.

Då har man förmodligen också redan börjat formulera nästa löfte, för det här är inte tänkt att bli en engångsföreteelse, utan löftena ska både förnyas, utvecklas och till och med bytas när de uppfyllts.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.