2015-11-05 06:00

2015-11-05 15:53

Facket varnar för sparförslag

FILIPSTAD: "Tufft att jobba på HVB-hem"

Bland sparförslagen inför 2016 finns ett om att ta bort en nattjourtjänst från HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn.
Det skulle få till följd att bara en person sover över på HVB-hemmen, där enligt den konsekvensbeskrivning som facket tagit fram, allt kan hända.

Bränder, övergrepp, intrång av utomstående, utsatthet, narkotika, alkohol och självskadebeteende är händelser som inträffat på HVB-hemmen Bergslagaren och Masmästaren i Filipstad. Allt enligt en konsekvensbeskrivning som lämnades in i samband med att budgetförslaget MBL-förhandlades med facken.

Har inte läst

Ingela Dullum är verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstad och FT har frågat hur hon ser på den konsekvensbeskrivning som lagts fram om det skulle bli så att en nattjourtjänst skulle försvinna HVB-hemmen.

– Tyvärr så har jag inte läst den skrivelsen som är från Kommunal, men jag har fått uppdraget att samla in fakta kring händelserna på HVB-hemmen och utreda det, säger Ingela Dullum. Sedan jag började som verksamhetschef har det varit en lugn period, men man vet aldrig när det händer saker.

När du är klar med din utredning, tror du då att förslaget kommer att bli indragen journattjänst?

– Nej det går att spara på annat, säger Ingela Dullum utan att fundera.

– Jag vill göra en djupdykning i det här och min känsla är att det ska vara två personal på varje avdelning.

Kan ändra sig snabbt

Kommunal sektion Filipstad har gjort konsekvensbeskrivningen, sedan sparförslaget när det gäller HVB-hemmen blev känt.

– När det stod klart att besparingar skulle göras när det gäller HVB-hemmen gjorde vi den här konsekvensbeskrivningen, säger Kommunals Lars-Göran Gjermandsen.

”Tufft jobb”

Också han säger att det varit lugnare ett tag, men tar inget för givet för framtiden:

– När det gäller arbetsmiljön har vi gjort massor, men det är tufft att jobba på de här arbetsplatserna. Nu har det varit lugnt ett tag, men det kan ändra sig från en minut till en annan. Konsekvensbeskrivningen visar fakta över händelser som inträffat och vi kommer inte att acceptera att det görs nedskärningar när det gäller personalen.

Bränder, övergrepp, intrång av utomstående, utsatthet, narkotika, alkohol och självskadebeteende är händelser som inträffat på HVB-hemmen Bergslagaren och Masmästaren i Filipstad. Allt enligt en konsekvensbeskrivning som lämnades in i samband med att budgetförslaget MBL-förhandlades med facken.

Har inte läst

Ingela Dullum är verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstad och FT har frågat hur hon ser på den konsekvensbeskrivning som lagts fram om det skulle bli så att en nattjourtjänst skulle försvinna HVB-hemmen.

– Tyvärr så har jag inte läst den skrivelsen som är från Kommunal, men jag har fått uppdraget att samla in fakta kring händelserna på HVB-hemmen och utreda det, säger Ingela Dullum. Sedan jag började som verksamhetschef har det varit en lugn period, men man vet aldrig när det händer saker.

När du är klar med din utredning, tror du då att förslaget kommer att bli indragen journattjänst?

– Nej det går att spara på annat, säger Ingela Dullum utan att fundera.

– Jag vill göra en djupdykning i det här och min känsla är att det ska vara två personal på varje avdelning.

Kan ändra sig snabbt

Kommunal sektion Filipstad har gjort konsekvensbeskrivningen, sedan sparförslaget när det gäller HVB-hemmen blev känt.

– När det stod klart att besparingar skulle göras när det gäller HVB-hemmen gjorde vi den här konsekvensbeskrivningen, säger Kommunals Lars-Göran Gjermandsen.

”Tufft jobb”

Också han säger att det varit lugnare ett tag, men tar inget för givet för framtiden:

– När det gäller arbetsmiljön har vi gjort massor, men det är tufft att jobba på de här arbetsplatserna. Nu har det varit lugnt ett tag, men det kan ändra sig från en minut till en annan. Konsekvensbeskrivningen visar fakta över händelser som inträffat och vi kommer inte att acceptera att det görs nedskärningar när det gäller personalen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.