2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

"Stryk HBTQ – en floskel"

FILIPSTAD: Christer Olsson får hård kritik för utspel

Vid det senaste kommunstyrelsesammanträdet i Filipstad debatterades huruvida ordet HBTQ ska finnas med i kommunala handlingar eller inte. Moderaternas Christer Olsson ansåg att det är fel och jämför det med att sätta in alla med skonummer 47 i en grupp.
Uttalandet får Anders Nilsson (V) att häpna.

Moderaternas Christer Olsson tycker inte att ordet HBTQ ska finnas med i kommunala handlingar och vill att det stryks i de texter där det redan finns med.

– Jag vill att HBTQ stryks i alla texter i den ekonomiska planen där det förekommer och finns skrivet, säger Christer Olsson. HBTQ är en modern floskel och (M) vill att alla ska behandlas lika, alla individer har samma värde. Ska vi också sätta in alla som har 47 i skonummer i ett särskilt fack?

”Horribel jämförelse”

Oppositionsrådet i landstinget Värmland, Anders Nilsson (V), anser att Christer Olsson är ute och cyklar. Han tycker vidare att reaktionen i kommunstyrelsen är löjlig.

– Det är en helt horribel jämförelse som Christer Olsson och jag anser att vi ska jobba med alla utsatta grupper i samhället, säger Anders Nilsson. Det här är ett lite sätt att börja där vi kan lära personal hur man ställer frågor till den här gruppen. Speciellt då för att de äldre ska våga öppna sig och komma ut. I socialnämnden har den politiska majoriteten beslutat att aktivt ge personalen kunskap om HBTQ-personer. Reaktionen i kommunstyrelsen från (M), (C) och före detta (SD) var en onödig och löjlig markering.

Anders Nilsson tycker att det är ett första steg i en mycket viktig fråga.

– Jag ser det som viktigt att man satsar på en grupp som är marginaliserad i samhället och så ska det inte vara, Alla är lika värda, säger Anders Nilsson. I Filipstad har vi inte arbetat särskilt strategiskt med att synliggöra och förbättra bemötande av personer som inte uppfyller den så kallade normen.

”Behövs inte”

Christer Olsson anser dock att skrivningar som HBTQ inte behöver finnas i kommunala skrivningar.

– Alla ska ha samma förutsättningar oavsett vilken sexuell läggning man har, säger Olsson.

I kommunstyrelsedebatten fick Olsson medhåll av Gisela Nyquist (–), som sa sig känna många HBTQ-personer. Hon sa också att det är hennes erfarenhet att de inte vill ha de här beteckningarna på sig, utan vara och behandlas som alla andra.

Christer Olsson, du jämförde HBTQ med skostorlek på 47. Kan du utveckla det lite?

– Jag det gjorde jag, men det kanske var att ta i då jag blev väldigt irriterad på Anders Nilsson, säger Christer Olsson. Det han håller på med är trams, när vi måste utpeka vissa grupper.

– Jag anser att det ska vara en självklarhet att man respekterar alla oavsett om man är homosexuell eller har en annan läggning, förklarar Christer Olsson. Det blir larvigt då vi ska behandla alla lika i samhället. Det är lite märkligt att Anders Nilsson uttrycker sig på det här viset. Vänsterfolket brukar ju alltid hävda att alla ska med och då är väl även HBTQ-personer med, utan att den gruppen ska omnämnas särskilt i kommunala texter.

Moderaternas Christer Olsson tycker inte att ordet HBTQ ska finnas med i kommunala handlingar och vill att det stryks i de texter där det redan finns med.

– Jag vill att HBTQ stryks i alla texter i den ekonomiska planen där det förekommer och finns skrivet, säger Christer Olsson. HBTQ är en modern floskel och (M) vill att alla ska behandlas lika, alla individer har samma värde. Ska vi också sätta in alla som har 47 i skonummer i ett särskilt fack?

”Horribel jämförelse”

Oppositionsrådet i landstinget Värmland, Anders Nilsson (V), anser att Christer Olsson är ute och cyklar. Han tycker vidare att reaktionen i kommunstyrelsen är löjlig.

– Det är en helt horribel jämförelse som Christer Olsson och jag anser att vi ska jobba med alla utsatta grupper i samhället, säger Anders Nilsson. Det här är ett lite sätt att börja där vi kan lära personal hur man ställer frågor till den här gruppen. Speciellt då för att de äldre ska våga öppna sig och komma ut. I socialnämnden har den politiska majoriteten beslutat att aktivt ge personalen kunskap om HBTQ-personer. Reaktionen i kommunstyrelsen från (M), (C) och före detta (SD) var en onödig och löjlig markering.

Anders Nilsson tycker att det är ett första steg i en mycket viktig fråga.

– Jag ser det som viktigt att man satsar på en grupp som är marginaliserad i samhället och så ska det inte vara, Alla är lika värda, säger Anders Nilsson. I Filipstad har vi inte arbetat särskilt strategiskt med att synliggöra och förbättra bemötande av personer som inte uppfyller den så kallade normen.

”Behövs inte”

Christer Olsson anser dock att skrivningar som HBTQ inte behöver finnas i kommunala skrivningar.

– Alla ska ha samma förutsättningar oavsett vilken sexuell läggning man har, säger Olsson.

I kommunstyrelsedebatten fick Olsson medhåll av Gisela Nyquist (–), som sa sig känna många HBTQ-personer. Hon sa också att det är hennes erfarenhet att de inte vill ha de här beteckningarna på sig, utan vara och behandlas som alla andra.

Christer Olsson, du jämförde HBTQ med skostorlek på 47. Kan du utveckla det lite?

– Jag det gjorde jag, men det kanske var att ta i då jag blev väldigt irriterad på Anders Nilsson, säger Christer Olsson. Det han håller på med är trams, när vi måste utpeka vissa grupper.

– Jag anser att det ska vara en självklarhet att man respekterar alla oavsett om man är homosexuell eller har en annan läggning, förklarar Christer Olsson. Det blir larvigt då vi ska behandla alla lika i samhället. Det är lite märkligt att Anders Nilsson uttrycker sig på det här viset. Vänsterfolket brukar ju alltid hävda att alla ska med och då är väl även HBTQ-personer med, utan att den gruppen ska omnämnas särskilt i kommunala texter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.