2015-10-29 16:06

2015-10-29 16:06

Anders vill ta strid för kontanterna

FILIPSTAD: Föreslår att regionen hjälper till

Anders Nilsson (V) tycker att Region Värmland borde driva frågan om kontanthantering på de värmländska bankkontoren.

– En bank utan kontanter är som en bensinmack utan bensin! Det är ju hål i huvudet, säger Anders Nilsson.

Vänsterpartiet har lämnat in en motion till regionfullmäktige om bankerna och kontanterna. Förslaget är att Region Värmland tillsammans med bland andra Handelskammaren ska försöka påverka bankerna. I dag går utvecklingen mot att allt fler bankkontor väljer att inte hantera kontanter alls och det ställer till problem för många, anser Anders Nilsson.

Komplicerar tillvaron

– För exempelvis småföretagare och föreningar blir det mycket komplicerat när kontanter och kontantinsättningar blir svårtillgängligare. Till exempel blir de mindre företagen inte av med sina dagskassor utan tvingas förvara dem på mer osäkra ställen. När de väl kan sätta in dem får de göra det till höga avgifter. Föreningar som hanterar kontanter för att de bedriver verksamheter som bingo, lotteriförsäljning och annan försäljning får det svårare, framhåller han.

Han berättar att Vänsterpartiet lagt en motion i ämnet även på riksplanet och han poängterar att kontantlösa bankkontor ofta drabbar landsbygden.

Miljardvinster

Bankerna brukar å sin sida hänvisa till säkerhet och kostnader och minskat behov av reda pengar.

Anders Nilsson håller inte med.

– Vi anser att det är viktigt att det finns kontanthantering. Det är många som är beroende av det: företag, föreningar och vanliga privatpersoner. Många äldre har nog inte anpassat sig till det nya med kort och datorer.

– Och när man ser vilka vinster bankerna gör, så kan man tycka att de kan bidra till den här servicen, säger han och hänvisar till miljardvinsterna som redovisats.

”Mer muskler”

Frågan om tillgången på kontanter har varit uppe till diskussion inom kommunen också, men Anders Nilsson tycker att Region Värmland är ett bra forum för att driva kampen för kontanterna.

– Region Värmland tillsammans med Handelskammaren där många företag är med har mer muskler tillsammans och kan trycka på mer.

Och det kontantlösa samhället verkar ändå långt borta:

– Nu trycker vi ju till och med nya sedlar i Sverige. Varför skulle vi göra det om de inte behövdes?

Vänsterpartiet har lämnat in en motion till regionfullmäktige om bankerna och kontanterna. Förslaget är att Region Värmland tillsammans med bland andra Handelskammaren ska försöka påverka bankerna. I dag går utvecklingen mot att allt fler bankkontor väljer att inte hantera kontanter alls och det ställer till problem för många, anser Anders Nilsson.

Komplicerar tillvaron

– För exempelvis småföretagare och föreningar blir det mycket komplicerat när kontanter och kontantinsättningar blir svårtillgängligare. Till exempel blir de mindre företagen inte av med sina dagskassor utan tvingas förvara dem på mer osäkra ställen. När de väl kan sätta in dem får de göra det till höga avgifter. Föreningar som hanterar kontanter för att de bedriver verksamheter som bingo, lotteriförsäljning och annan försäljning får det svårare, framhåller han.

Han berättar att Vänsterpartiet lagt en motion i ämnet även på riksplanet och han poängterar att kontantlösa bankkontor ofta drabbar landsbygden.

Miljardvinster

Bankerna brukar å sin sida hänvisa till säkerhet och kostnader och minskat behov av reda pengar.

Anders Nilsson håller inte med.

– Vi anser att det är viktigt att det finns kontanthantering. Det är många som är beroende av det: företag, föreningar och vanliga privatpersoner. Många äldre har nog inte anpassat sig till det nya med kort och datorer.

– Och när man ser vilka vinster bankerna gör, så kan man tycka att de kan bidra till den här servicen, säger han och hänvisar till miljardvinsterna som redovisats.

”Mer muskler”

Frågan om tillgången på kontanter har varit uppe till diskussion inom kommunen också, men Anders Nilsson tycker att Region Värmland är ett bra forum för att driva kampen för kontanterna.

– Region Värmland tillsammans med Handelskammaren där många företag är med har mer muskler tillsammans och kan trycka på mer.

Och det kontantlösa samhället verkar ändå långt borta:

– Nu trycker vi ju till och med nya sedlar i Sverige. Varför skulle vi göra det om de inte behövdes?

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.