2015-10-20 06:00

2015-10-20 06:00

Kommunen vill sälja ödehus

FILIPSTAD: Svar i fullmäktige

Kommunen äger ödehus som står och förfaller.
Detta uppmärksammade Helen Eriksson (FIP) med en fråga i fullmäktige i torsdags kväll.

Helen Eriksson bor i Finnshyttan och har gjort viss omvärldsspaning i närområdet – där finns ett hus som kommunen äger och som står tomt. Av interpellationen framgår att hon vet att det finns fler ödehus i kommunal ägo och nu ville hon veta vad två ansvariga politiker tycker om detta.

”Hur ser ni på att kommunen i egen ägo har övergivna fastigheter som står och förfaller och blir utsatta för skadegörelse” löd frågan som hon hoppades få svar på av både kommunalrådet Per Gruvberger (S) och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Åsa Hååkman Feldt (S).

Hon fick svar – men bara av en av dem. Kommunalrådet svarade för båda och började med att uppmana alla som skriver interpellationer att enbart rikta sig till just en person.

Av svaret framgick att huset i Finnshyttan ingår i en större fastighet och att kommunen ansökt hos Lantmäteriet att få till en avstyckning.

– Avsikten är att så snart som möjligt lägga ut den avstyckade fastigheten till försäljning hos mäklare. För övrigt är det kommunens målsättning att inte äga fastigheter som det inte är egen verksamhet i, om det inte finns klart motiverade anledningar till det.

Helen Eriksson skrev även i sin fråga att det finns en fastighetskoordinator på fastighetskontoret som arbetar med att se över antalet övergivna hus. Gruvberger påpekar dock att detta bara är en mindre del av koordinatorns arbetsuppgifter.

Helen Eriksson bor i Finnshyttan och har gjort viss omvärldsspaning i närområdet – där finns ett hus som kommunen äger och som står tomt. Av interpellationen framgår att hon vet att det finns fler ödehus i kommunal ägo och nu ville hon veta vad två ansvariga politiker tycker om detta.

”Hur ser ni på att kommunen i egen ägo har övergivna fastigheter som står och förfaller och blir utsatta för skadegörelse” löd frågan som hon hoppades få svar på av både kommunalrådet Per Gruvberger (S) och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Åsa Hååkman Feldt (S).

Hon fick svar – men bara av en av dem. Kommunalrådet svarade för båda och började med att uppmana alla som skriver interpellationer att enbart rikta sig till just en person.

Av svaret framgick att huset i Finnshyttan ingår i en större fastighet och att kommunen ansökt hos Lantmäteriet att få till en avstyckning.

– Avsikten är att så snart som möjligt lägga ut den avstyckade fastigheten till försäljning hos mäklare. För övrigt är det kommunens målsättning att inte äga fastigheter som det inte är egen verksamhet i, om det inte finns klart motiverade anledningar till det.

Helen Eriksson skrev även i sin fråga att det finns en fastighetskoordinator på fastighetskontoret som arbetar med att se över antalet övergivna hus. Gruvberger påpekar dock att detta bara är en mindre del av koordinatorns arbetsuppgifter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.