2015-10-17 06:00

2015-10-17 06:00

Företagsklimat upp till debatt

FILIPSTAD: Fråga och motion

Företagsklimatet blev dubbelt aktuellt vid torsdagskvällens fullmäktigedebatt.
Christer Olsson (M) ställde en interpellation i ämnet, Ulla Olsson (FP) lämnade in en motion.

Båda oppositionspolitikerna utgick från Filipstad nya, lägre placering på Svenskt näringslivs ranking över de svenska kommunernas företagsklimat. Filipstad tappade 48 placeringar och ligger nu på en 285:e plats.

Christer Olsson ville i sin interpellation till Per Gruvberger (S) veta om kommunledningen och näringslivskontoret gör någon analys av resultatet, om man kommer att jämföra med andra mer framgångsrika kommuner och vilka strategier som finns.

Svaret från kommunalrådet blev att man tittat på de negativa faktorer som företagen lyfte upp i enkäten och har haft möten med näringslivet om framför allt upphandling. Man jämför sig regelbundet med andra kommuner och när det gäller strategier hänvisade han till budgetmaterialets texter om näringslivskontorets uppgifter.

Ulla Olsson föreslår i sin motion att kommunen ska ”analysera och offentliggöra slutsatser av varför Filipstads kommun hittills inte lyckats långsiktigt vända utvecklingen av kommunens företagsklimat”.

Båda oppositionspolitikerna utgick från Filipstad nya, lägre placering på Svenskt näringslivs ranking över de svenska kommunernas företagsklimat. Filipstad tappade 48 placeringar och ligger nu på en 285:e plats.

Christer Olsson ville i sin interpellation till Per Gruvberger (S) veta om kommunledningen och näringslivskontoret gör någon analys av resultatet, om man kommer att jämföra med andra mer framgångsrika kommuner och vilka strategier som finns.

Svaret från kommunalrådet blev att man tittat på de negativa faktorer som företagen lyfte upp i enkäten och har haft möten med näringslivet om framför allt upphandling. Man jämför sig regelbundet med andra kommuner och när det gäller strategier hänvisade han till budgetmaterialets texter om näringslivskontorets uppgifter.

Ulla Olsson föreslår i sin motion att kommunen ska ”analysera och offentliggöra slutsatser av varför Filipstads kommun hittills inte lyckats långsiktigt vända utvecklingen av kommunens företagsklimat”.