2015-10-16 11:00

2015-10-16 11:00

"Eldsjälarna slocknar"

LESJÖFORS: Kommunen satte upp bommar utan att informera idrottsföreningarna

TILLBOMMAT. Bilfri skolgård på dagtid tycker alla som använder sporthallen i Lesjöfors är helt i sin ordning, men att sätta upp bommar, så att ingen kan köra ner till hallen på kvällar och helger gör idrottsutövarna ilskna.

Anders Andersson, innebandytränare ii Lesjöfors IBK, är ilsken på kommunen som satt bommar på vägen ner till sporthallen.

– Först säger de att en ny väg ska byggas och i nästa mening att det inte finns några pengar till vägbygget. I stället sätter de upp bommar, så att det är omöjligt för oss som hyr sporthallen att ta oss dit med bil. Men det är ingen som informerar om att så ska ske, utan det bara händer. Jag har fått besked av Maria Lindgren i byalaget att någon från kommunen ska ringa mig, men jag har inget hört. Inte ens fritidsförvaltningen visste något om bommarna, säger han.

Eldsjälen slocknar

Om bommen ska vara stängd på kvällar och helger när det tränas och spelas matcher så blir det problem med både det ena och det andra, anser Anders Andersson.

– Det kommer att bli problem med mycket, om bommen ska vara stängd, säger han och fortsätter:

– Visst, den går att öppna, men då behövs det tre personer i varje bil. Två som öppnar bommarna och en som kör bilen. Det är en delad bom som åker tillbaka automatiskt. Sedan blir det långt att bära utrustning både för hemmalaget när de ska på bortamatch och det blir lika problematiskt för lagen som kommer hit för att spela. Tittar vi på bandylaget har de tunga slipmaskiner som ska ha med sig på bortamatcherna och det blir tungrott. Jag måste säga att eldsjälen man har slocknar varje gång någon jävel gör det sämre för oss Lesjöforsare.

Tänk om och gör rätt

Nu är det inte bara idrottsutövarna som får problem med bommarna. Det finns också de som är handikappade som vill ner till hallen.

– Vi har ju publik på matcherna också och det finns handikappade som behöver kunna köra bil ner till hallen. Jag anser att nu får man faktiskt tänka om och göra rätt. Hyr de ut sporthallen ska vi kunna ta oss fram dit utan problem, anser Anders Andersson.

Annika Axelsson, administrativ skolledare i Filipstad, är nöjd med att barnen har fått en säkrare skolgård och har egentligen ingen förståelse för idrottarnas missnöje.

Inte skolans ansvar

– Varför ska man åka bil ända fram till hallen? Det finns parkeringsplatser. Och för den som absolut måste ner går ju bommen att öppna.

Men, konstaterar hon, vad som händer efter skoltid är fastighetsägarens ansvar.

Inge Nilsson Piehl, kommunens tekniska chef, är mer inställd på att hitta en kompromiss. Att ledare med mycket utrustning behöver ta sig nära sporthallen tycker han är rimligt och lovar en lösning. Riktigt hur den ska se ut är för tidigt att säga.

– Eventuellt går det att göra något med bommen eller så kan det bli aktuellt med en ny väg. Vi håller på att titta på det här.

Hur länge det tar, kan han inte säga bestämt.

– Det beror ju på vad vi ska göra, men inom de närmaste veckorna vet vi mer.

Anders Andersson, innebandytränare ii Lesjöfors IBK, är ilsken på kommunen som satt bommar på vägen ner till sporthallen.

– Först säger de att en ny väg ska byggas och i nästa mening att det inte finns några pengar till vägbygget. I stället sätter de upp bommar, så att det är omöjligt för oss som hyr sporthallen att ta oss dit med bil. Men det är ingen som informerar om att så ska ske, utan det bara händer. Jag har fått besked av Maria Lindgren i byalaget att någon från kommunen ska ringa mig, men jag har inget hört. Inte ens fritidsförvaltningen visste något om bommarna, säger han.

Eldsjälen slocknar

Om bommen ska vara stängd på kvällar och helger när det tränas och spelas matcher så blir det problem med både det ena och det andra, anser Anders Andersson.

– Det kommer att bli problem med mycket, om bommen ska vara stängd, säger han och fortsätter:

– Visst, den går att öppna, men då behövs det tre personer i varje bil. Två som öppnar bommarna och en som kör bilen. Det är en delad bom som åker tillbaka automatiskt. Sedan blir det långt att bära utrustning både för hemmalaget när de ska på bortamatch och det blir lika problematiskt för lagen som kommer hit för att spela. Tittar vi på bandylaget har de tunga slipmaskiner som ska ha med sig på bortamatcherna och det blir tungrott. Jag måste säga att eldsjälen man har slocknar varje gång någon jävel gör det sämre för oss Lesjöforsare.

Tänk om och gör rätt

Nu är det inte bara idrottsutövarna som får problem med bommarna. Det finns också de som är handikappade som vill ner till hallen.

– Vi har ju publik på matcherna också och det finns handikappade som behöver kunna köra bil ner till hallen. Jag anser att nu får man faktiskt tänka om och göra rätt. Hyr de ut sporthallen ska vi kunna ta oss fram dit utan problem, anser Anders Andersson.

Annika Axelsson, administrativ skolledare i Filipstad, är nöjd med att barnen har fått en säkrare skolgård och har egentligen ingen förståelse för idrottarnas missnöje.

Inte skolans ansvar

– Varför ska man åka bil ända fram till hallen? Det finns parkeringsplatser. Och för den som absolut måste ner går ju bommen att öppna.

Men, konstaterar hon, vad som händer efter skoltid är fastighetsägarens ansvar.

Inge Nilsson Piehl, kommunens tekniska chef, är mer inställd på att hitta en kompromiss. Att ledare med mycket utrustning behöver ta sig nära sporthallen tycker han är rimligt och lovar en lösning. Riktigt hur den ska se ut är för tidigt att säga.

– Eventuellt går det att göra något med bommen eller så kan det bli aktuellt med en ny väg. Vi håller på att titta på det här.

Hur länge det tar, kan han inte säga bestämt.

– Det beror ju på vad vi ska göra, men inom de närmaste veckorna vet vi mer.