2015-10-14 15:00

2015-10-14 15:00

Kurrrt är redo för enflört med publiken

FILIPSTAD: Lena Dahlman drar in på Folkan med en musikalisk fars

Han heter Kurrrt – med tre R – och han är en förslagen man, redo för flirt och ett och annat bedrägeri. Nu är han redo att flörta med den värmländska publiken. Lena Dahlman har skrivit och regisserar föreställningen som kommer att bjuda på både förvecklingar och förväxlingar på Filipstads Folkets hus.

På fredagskvällen är det premiär och sedan blir det föreställningar även på lördag kväll och söndag eftermiddag.

När FT hälsar på under en repetition på tisdagen är det rörigt men intensivt – nästan alla aktörerna är på plats och iklädda sina fulla munderingar. Nu ska alla scener repeteras och det finslipas på varenda detalj. Det handlar om alltifrån hur en rollfigur ska ha hatten till att få mikrofonmyggorna att funka för varje skådespelare.

Mitt i allt med ett ord till alla, en kram där och en hatt-fixning där, står Lena Dahlman.

Det är hon som tagit initiativet till föreställningen och mer än så: hon har skrivit manus och hittat på alla de kluriga karaktärerna och den farsartade handlingen. Flörtige Kurrrt – jo, det ska vara med tre R – håller på att bli snuvad på arvet han förväntar sig av en rik faster och är redo att gå långt för att säkra sin framtida försörjning. Alltifrån förvandlingsnummer där han utger sig för att vara en helt annan person, till kärleksinfall som försvårar förvecklingarna ingår i showen.

Mycket musik

De musikaliska inslagen är många och består av gamla kända godingar. Såväl Frank Sinatra som Dean Martin dyker upp och Lena Dahlman utlovar till och med visst mått av allsång.

– Och musiken går in i handlingen, säger hon och beskriver uppsättningen som fars, revy och musikal.

Hennes man Lasse Olofsson leder orkestern, som för övrigt är en damorkester – men ett tips är att inte rycka för hårt i flätorna...

Dubbelroll

Det är mycket värmländskt i ensemblen och ganska många känns igen från Lena Dahlmans tidigare uppsättningar av bygdespelet Lång-Kristoffer.

Morgan Sjöberg, som gör rollen som Kurrrt, är en av dem som varit med där, men får nu helt andra utmaningar. Inte minst har han en dubbelroll när Kurrrt klär ut sig till damen Silli.

– Jag är inte så feminin, men det är bara att åka. Det är kul även om det är lite svårt att hålla reda på allt, säger han.

Skrattet är nära tillhands under repetitionerna. Som när Lena Dahlman plötsligt upptäcker Morgans svårt omatchade strumpor – eller vad sägs om svarta sockar med dödskallar på till Sillis galaklänning.

– Jag är väldigt nöjd med allt vi har gjort och jag har skrattat mycket under repetitionerna, säger hon.

Du satte upp Lång-Kristoffer tidigare. Saknar du honom?

– Ja jag saknar Lång-Kristoffer. Det var något helt annat. Flirtige Kurrrt är humor, men Lång-Kristoffer var en musikal som byggde på verkliga människors umbärande på det tid det begav sig. Den här föreställningen är garanterat rolig och vi har fått respons från äkta hälfter som hämtat sina makar och de har börjat storskratta.

Ni spelade tio år med Lång-Kristoffer – kommer han tillbaka?

– Ja vi ska upp till Stockholm med den nästa sommar igen där den ska spelas i en stor lada, säger Lena Dahlman. Sedan finns det moduler som kan byggas upp till mindre teaterscener inne i den stora ladan och då kan vi spela Lång-Kristoffer och Flörtige Kurrrt samtidigt Jag känner tillfredsställelse över ha en sådan bra ensemble som jag har nu och det är skådespelare som redan är populära i Värmland som finns med på scenen.

På fredagskvällen är det premiär och sedan blir det föreställningar även på lördag kväll och söndag eftermiddag.

När FT hälsar på under en repetition på tisdagen är det rörigt men intensivt – nästan alla aktörerna är på plats och iklädda sina fulla munderingar. Nu ska alla scener repeteras och det finslipas på varenda detalj. Det handlar om alltifrån hur en rollfigur ska ha hatten till att få mikrofonmyggorna att funka för varje skådespelare.

Mitt i allt med ett ord till alla, en kram där och en hatt-fixning där, står Lena Dahlman.

Det är hon som tagit initiativet till föreställningen och mer än så: hon har skrivit manus och hittat på alla de kluriga karaktärerna och den farsartade handlingen. Flörtige Kurrrt – jo, det ska vara med tre R – håller på att bli snuvad på arvet han förväntar sig av en rik faster och är redo att gå långt för att säkra sin framtida försörjning. Alltifrån förvandlingsnummer där han utger sig för att vara en helt annan person, till kärleksinfall som försvårar förvecklingarna ingår i showen.

Mycket musik

De musikaliska inslagen är många och består av gamla kända godingar. Såväl Frank Sinatra som Dean Martin dyker upp och Lena Dahlman utlovar till och med visst mått av allsång.

– Och musiken går in i handlingen, säger hon och beskriver uppsättningen som fars, revy och musikal.

Hennes man Lasse Olofsson leder orkestern, som för övrigt är en damorkester – men ett tips är att inte rycka för hårt i flätorna...

Dubbelroll

Det är mycket värmländskt i ensemblen och ganska många känns igen från Lena Dahlmans tidigare uppsättningar av bygdespelet Lång-Kristoffer.

Morgan Sjöberg, som gör rollen som Kurrrt, är en av dem som varit med där, men får nu helt andra utmaningar. Inte minst har han en dubbelroll när Kurrrt klär ut sig till damen Silli.

– Jag är inte så feminin, men det är bara att åka. Det är kul även om det är lite svårt att hålla reda på allt, säger han.

Skrattet är nära tillhands under repetitionerna. Som när Lena Dahlman plötsligt upptäcker Morgans svårt omatchade strumpor – eller vad sägs om svarta sockar med dödskallar på till Sillis galaklänning.

– Jag är väldigt nöjd med allt vi har gjort och jag har skrattat mycket under repetitionerna, säger hon.

Du satte upp Lång-Kristoffer tidigare. Saknar du honom?

– Ja jag saknar Lång-Kristoffer. Det var något helt annat. Flirtige Kurrrt är humor, men Lång-Kristoffer var en musikal som byggde på verkliga människors umbärande på det tid det begav sig. Den här föreställningen är garanterat rolig och vi har fått respons från äkta hälfter som hämtat sina makar och de har börjat storskratta.

Ni spelade tio år med Lång-Kristoffer – kommer han tillbaka?

– Ja vi ska upp till Stockholm med den nästa sommar igen där den ska spelas i en stor lada, säger Lena Dahlman. Sedan finns det moduler som kan byggas upp till mindre teaterscener inne i den stora ladan och då kan vi spela Lång-Kristoffer och Flörtige Kurrrt samtidigt Jag känner tillfredsställelse över ha en sådan bra ensemble som jag har nu och det är skådespelare som redan är populära i Värmland som finns med på scenen.